2020. szeptember 26.
//
Jusztina névnap

Idén is a Continental vezeti a toplistát

A járműipar uralja Veszprém megye termelését, nagyot fejlődött a turizmus és az építőipar az elmúlt években – derült ki az Iparkamara szerdai rendezvényén.

Bemutatta a megye 2018-as gazdasági eredményeit és a legsikeresebb 300 vállalkozás toplistáját tartalmazó kiadványt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerda délután. Az évről évre megjelenő kiadvány megjelentetésében ezúttal is a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Központi Statisztikai Hivatal és a Napló volt az Iparkamara partnere. A bemutatón ennek tartalmából adtak összefoglalók az előadók: Szántó Balázs (KSH), Dégi Zoltán (NAV) és Markovszky György (VMKIK). 

Veszprém megye gazdaságát mutatja be a toplistás kiadványVeszprém megye gazdaságát mutatja be a toplistás kiadvány

A foglalkoztatás tekintetében ezen évtizedben látványos változás állt be. A munkanélküliségi ráta megyénkben 2010 óta 12%-ról 1,1%-ra esett vissza 2019. második negyedévére, megyénk az országban hatodik helyen áll ezen a téren. A bruttó átlagkereset 327 ezer forint Veszprém megyében, ami mintegy 10%-kal marad el az országos átlagtól, az iparban ez a különbség azonban már csak mintegy 2% – különösen a vegyiparban lehet jó kereseteket elérni megyénkben. 

Különösen a vegyiparban lehet jó keresetet elérni megyénkben (illusztráció)Különösen a vegyiparban lehet jó keresetet elérni megyénkben (illusztráció)

A rendezvény előadói több ágazatra is felhívták a figyelmet. A járműgyártás 54,3%-át teszi ki a megye ipari termelésének. Árbevétel tekintetében az autóipar termelésének 88%-a export. 

Az építőipar a válság utáni gödörből egy paradigmaváltás után intenzív fejlődésnek indult, és mára már a válság előtti időszakot is meghaladja a termelési volumenindexe. A megye építőipara alig 2%-át adja az országnak, ugyanakkor a megyei szereplők feladatvállalásai az ágazat további fejlődését vetítik előre.

Az építőipar további fejlődés előtt áll (illusztráció)Az építőipar további fejlődés előtt áll (illusztráció)

A kutatás-fejlesztés terén jelentős fejlődés történt a válság óta, Pest megye és a főváros után Veszprém megye a harmadik helyet érte el az országban. A kutatás-fejlesztési ráfordítások 90%-át és a foglalkoztatottak kétharmadát a vállalatok biztosították, a felhasznált források háromnegyede az autóipar innovációit szolgálta. 

A turizmusban is jól állunk: a belföldi vendégéjszakák 43, a külföldi vendégéjszakák 23 százalékkal nőttek 2013 óta, ezzel Veszprém megye az ország harmadik legnépszerűbb turisztikai desztinációja Budapest és Zala megye után – persze ez a turizmus erősen koncentrált, Balaton-hangsúlyos, a vendégéjszakák kétharmada hat Balaton-parti és Balaton-közeli település között oszlik meg. 

A megye turizmusa Balaton-központú (fotó: mti)A megye turizmusa Balaton-központú (fotó: mti)

A megye öt vezető cége a nettó árbevétel alapján
 
1. Continental Automotive Hungary Kft. (239 milliárd Ft)
2. Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. (168 milliárd Ft)
3. Nitrogénművek Vegyipari Zrt. (146 milliárd Ft)
4. Adient Mezőlak Kft. (69 milliárd Ft)
5.  Vöröskő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (63. milliárd Ft)

Markovszky szerint a megye gazdasági felkészültsége jóMarkovszky szerint a megye gazdasági felkészültsége jó

— A kiadvány olyan képet ad a megye gazdaságáról, teljesítményéről, növekedéséről, ami eligazít minket, a megyét el tudjuk helyezni szomszédaihoz, az ország egészéhez képest, de a gazdaság szerkezetéről is sokat elárul — mutatta be a kiadványt Markovszky György. — A megye gazdasági felkészültsége jó, mert látszik, hogy megfelel a külpiaci elvárásoknak is,  egyre növekszik az export jelentősége, és az előttünk álló időszakra nézve további jelentős bővülésre számíthatunk. 

Megállapodást írt alá az Iparkamara és a KormányhivatalMegállapodást írt alá az Iparkamara és a Kormányhivatal

A rendezvényen együttműködési megállapodást írt alá a Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetője, Takács Szabolcs kormánymegbízott és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Markovszky György. 

Söge
Kovács Bálint

További cikkek

Megnyitotta új tesztpályáját a Continental Veszprémben
Megnyitotta új tesztpályáját a Continental Veszprémben
Szijjártó Péter szerint a beruházás jelzi, hogy a legmagasabb technológiai színvonalon teljesítő világvállalatok is bíznak Magyarországban.
110 millióból fejleszthetnek a veszprémi magánszállások
110 millióból fejleszthetnek a veszprémi magánszállások
Nyár elején írták ki azt a pályázatot, ami a legfeljebb nyolc szobával rendelkező magánszálláshelyeket segíti – Veszprémben 45 vállalkozás részesült összesen több mint 110 millió forint értékben a keretből.
Gazdaságfejlesztésért fog felelni Navracsics Tibor
Gazdaságfejlesztésért fog felelni Navracsics Tibor
A kormány gazdaságfejlesztési zónákat hozott létre, Navracsics Tibor Északnyugat-Magyarországot kapta.
Kihelyezett trófeabírálatokat tart a kormányhivatal
Kihelyezett trófeabírálatokat tart a kormányhivatal
Együttműködési megállapodást kötött a Bakonyerdő Zrt.-vel a Veszprém Megyei Kormányhivatal arról, hogy a vadászati hatóság a jövőben lehetőséget biztosít a kihelyezett trófeabírálatra Farkasgyepűn. A dokumentumot Takács Szabolcs kormánymegbízott és Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója írta alá.
Át kell gondolni, mit értünk munka alatt
Át kell gondolni, mit értünk munka alatt
A 21. századi életformához jobban passzol a freelancer munka, ami elsőre ugyan nagyon vonzó, ám nem való mindenkinek – mondja a Freelancer Blog alapítója, Filep Szilvia, aki szerint azt is át kell gondolni, hogy mit értünk munkavégzés és munkahely alatt.