Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Idén is a Continental vezeti a toplistát

2019. november 13. 18:07
A járműipar uralja Veszprém megye termelését, nagyot fejlődött a turizmus és az építőipar az elmúlt években – derült ki az Iparkamara szerdai rendezvényén.

Bemutatta a megye 2018-as gazdasági eredményeit és a legsikeresebb 300 vállalkozás toplistáját tartalmazó kiadványt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerda délután. Az évről évre megjelenő kiadvány megjelentetésében ezúttal is a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a Központi Statisztikai Hivatal és a Napló volt az Iparkamara partnere. A bemutatón ennek tartalmából adtak összefoglalók az előadók: Szántó Balázs (KSH), Dégi Zoltán (NAV) és Markovszky György (VMKIK). 

Veszprém megye gazdaságát mutatja be a toplistás kiadványVeszprém megye gazdaságát mutatja be a toplistás kiadvány

A foglalkoztatás tekintetében ezen évtizedben látványos változás állt be. A munkanélküliségi ráta megyénkben 2010 óta 12%-ról 1,1%-ra esett vissza 2019. második negyedévére, megyénk az országban hatodik helyen áll ezen a téren. A bruttó átlagkereset 327 ezer forint Veszprém megyében, ami mintegy 10%-kal marad el az országos átlagtól, az iparban ez a különbség azonban már csak mintegy 2% – különösen a vegyiparban lehet jó kereseteket elérni megyénkben. 

Különösen a vegyiparban lehet jó keresetet elérni megyénkben (illusztráció)Különösen a vegyiparban lehet jó keresetet elérni megyénkben (illusztráció)

A rendezvény előadói több ágazatra is felhívták a figyelmet. A járműgyártás 54,3%-át teszi ki a megye ipari termelésének. Árbevétel tekintetében az autóipar termelésének 88%-a export. 

Az építőipar a válság utáni gödörből egy paradigmaváltás után intenzív fejlődésnek indult, és mára már a válság előtti időszakot is meghaladja a termelési volumenindexe. A megye építőipara alig 2%-át adja az országnak, ugyanakkor a megyei szereplők feladatvállalásai az ágazat további fejlődését vetítik előre.

Az építőipar további fejlődés előtt áll (illusztráció)Az építőipar további fejlődés előtt áll (illusztráció)

A kutatás-fejlesztés terén jelentős fejlődés történt a válság óta, Pest megye és a főváros után Veszprém megye a harmadik helyet érte el az országban. A kutatás-fejlesztési ráfordítások 90%-át és a foglalkoztatottak kétharmadát a vállalatok biztosították, a felhasznált források háromnegyede az autóipar innovációit szolgálta. 

A turizmusban is jól állunk: a belföldi vendégéjszakák 43, a külföldi vendégéjszakák 23 százalékkal nőttek 2013 óta, ezzel Veszprém megye az ország harmadik legnépszerűbb turisztikai desztinációja Budapest és Zala megye után – persze ez a turizmus erősen koncentrált, Balaton-hangsúlyos, a vendégéjszakák kétharmada hat Balaton-parti és Balaton-közeli település között oszlik meg. 

A megye turizmusa Balaton-központú (fotó: mti)A megye turizmusa Balaton-központú (fotó: mti)

A megye öt vezető cége a nettó árbevétel alapján
 
1. Continental Automotive Hungary Kft. (239 milliárd Ft)
2. Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. (168 milliárd Ft)
3. Nitrogénművek Vegyipari Zrt. (146 milliárd Ft)
4. Adient Mezőlak Kft. (69 milliárd Ft)
5.  Vöröskő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (63. milliárd Ft)

Markovszky szerint a megye gazdasági felkészültsége jóMarkovszky szerint a megye gazdasági felkészültsége jó

— A kiadvány olyan képet ad a megye gazdaságáról, teljesítményéről, növekedéséről, ami eligazít minket, a megyét el tudjuk helyezni szomszédaihoz, az ország egészéhez képest, de a gazdaság szerkezetéről is sokat elárul — mutatta be a kiadványt Markovszky György. — A megye gazdasági felkészültsége jó, mert látszik, hogy megfelel a külpiaci elvárásoknak is,  egyre növekszik az export jelentősége, és az előttünk álló időszakra nézve további jelentős bővülésre számíthatunk. 

Megállapodást írt alá az Iparkamara és a KormányhivatalMegállapodást írt alá az Iparkamara és a Kormányhivatal

A rendezvényen együttműködési megállapodást írt alá a Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetője, Takács Szabolcs kormánymegbízott és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Markovszky György. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán Veszprémben: az idei évet még ki kell bírni, utána stabilizálódhat a gazdaság Dr. Pogátsa Zoltán, szociológus, közgazdász volt a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényének a vendége szerda délelőtt a kamara nagytermében. Az országosan is elismert szakember előadásában feltárt olyan összefüggéseket a globális gazdaság mechanizmusaiban, amik választ adhatnak számos gazdaságot érintő kérdésre. A jövőkép optimista, de nem magától értetődő. 2024. február 21. 23:09 Orbán Viktor: a '23-as extra nehéz évből sikerült ép bőrrel kikecmeregni Orbán Viktor: a '23-as extra nehéz évből sikerült ép bőrrel kikecmeregni Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem, ezért a kegyelmi ügyben a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében. Kilátásba helyezte a magyar gyermekvédelmi rendszer megerősítését, beszélt Magyarország zöldátállásáról, és arról is, hogy a parlament a tavaszi ülésszak kezdetén ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását. A '23-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni", az eredményekkel "nem lehetünk elégedetlenek" - jelentette ki Orbán. 2024. február 17. 17:44 Hogyan nőhetett az adóbevétel Veszprémben, ha az önkormányzat nem is emelt adót? gazdaság Hogyan nőhetett az adóbevétel Veszprémben, ha az önkormányzat nem is emelt adót? Veszprém bevételének több, mint negyedét a helyi adókból befolyt pénzek teszik ki 2024-ben, az önkormányzat mégsem emelte meg a helyi adókat és tudomásunk szerint nem is tervez ilyet. Valójában egy egyszerű matekpélda választ ad a miértre, ami mögött viszont már egy minden mindennel összefüggő rendszer képe jelenik meg. 2024. február 15. 16:09 Veszprémi családi vállalkozás az Agrármarketing-díj arany minősítésű nyertese Veszprémi családi vállalkozás az Agrármarketing-díj arany minősítésű nyertese Először osztották ki hazánkban az Agrármarketing-díjat, melyre több kategóriában pályázhatott az agrárvilág szinte összes szereplője.  Az arany minősítésű díjat egy veszprémi családi vállalkozás, a Greenman Kft. vihette el azzal, hogy rövid idő alatt sikerült igazi “love branddé” válnia a testimonial marketing révén: kommunikációjában átadta a szót a vásárlóinak. A díj átadására az Év Agrárembere 10. jubileumi ünnepségén került sor. 2024. február 12. 12:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.