2020. július 7. // Appolónia névnap

Elköszöntek Márfi Gyulától

Zenés áhítat keretében köszöntek el a nyugállományba vonuló volt veszprémi érsektől péntek délelőtt Veszprémben. Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes szerint Márfi Gyula keresztény szabadságvágya és véleménye miatt nagy elismerésnek örvend az egész országban.

Mint ismeretes, 22 év érseki szolgálat után ment idén nyugdíjba a Veszprémi Főegyházmegye érseke, Márfi Gyula. Péntek délelőtt a városba települt katonai szervezetek vezetői és képviselői várban található piarista templomban köszöntek el tőle zenés áhítat keretében. Az eseményen a Légierő Zenekar működött közre.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Németh Szilárd miniszterhelyettes beszédében azt mondta, Márfi közvetlensége, szabadságvágya, keresztény értékek melletti határozott és markáns kiállása miatt mindenki számára példaértékű, és elismerésnek örvend nem csak Veszprémben, hanem az egész országban. A volt érsek az egyházmegye, a hívek és hivatásának szolgálata mellett mindig fontosnak tartotta a honvédelem ügyét, melyben a hazaszeretet cselekvő, és tenni akaró szolgálatát látta el. Felismerte, milyen fontos, hogy a Magyar Honvédség tagjai megfelelő támogatást, lelki segítséget kapjanak a mindennapokban-mondta.

Németh Szilárd miniszterhelyettes a Honvédelmi Minisztérium nevében köszönt el Márfi GyulátólNémeth Szilárd miniszterhelyettes a Honvédelmi Minisztérium nevében köszönt el Márfi Gyulától

Márfi Gyula beszédében a keresztény értékrend és a honvédelem kapcsolatáról, valamint a szabadság fontosságáról beszélt. „Általában igyekeztem üresjáratok mellett a tőlem telhető legtöbbet megtenni a jó ügy érdekében”- fogalmazott.

A rendezvényt követően katonai alakulatok és díszegység mellett Németh Szilárd és Ovádi Péter országgyűlési képviselő koszorút helyezett el a veszprémi koronaőrök emléktáblájánál. Ovádi beszédében kiemelte, „Veszprémben őrizzük értékeinket és hagyományainkat (…). Méltóképp őrizzük az államalapítás korának épített örökségét és ugyanígy felnézünk a katonaváros adta emlékekre is.” Kiemelte, a Szent Koronának volt, van, és lesz is országa: ez tartja össze ezt a közösséget.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Bejártuk a jelenleg 60%-os állapotban lévő veszprémi uszodát. A létesítmény év végére elkészül, de a tesztüzem miatt csak jövő május végén használhatjuk először.
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Vörös festékfoltok borítják számos európai uralkodó szobrait a kontinensen, a vandálok pedig egy olyan zavaros indok mögé bújnak, mint amilyen zavarodottak azok, akik megpróbálják felfogni ezt a folyamatot.
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság "Szedd magad" levendulaakcióját Tihanyban, a három héten át tartó programban több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasúttársaság szombati közleménye szerint nyáron előfordul, hogy a fiatalok a vasút mellett, a töltésen vagy a tárolóvágányokon pihenő szerelvényeken játszanak, köveket raknak a sínre vagy azokkal dobálják a szerelvényeket.
Németül léptek a színpadra a gyerekek
Németül léptek a színpadra a gyerekek
Idén még tartalmasabb és interaktívabb nyári tábort szervezett a Dózsa György Általános Iskola. A gyerekek kézműves foglalkozások mellett egy német színdarabot is megtanultak, amit péntek délután adtak elő.
2020. július 7. // Appolónia névnap