Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C

Felkészültek a télre a megye rendvédelmi szervei

2019. október 25. 15:00
Bár most kinézve az ablakon nehéz elhinni, hogy alig egy hónap választ el minket a naptári tél beköszöntétől, egy 180 fokos fordulattal akár már a jövő héten rádöbbenthet minket erre az időjárás. A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság tagjai pénteki ülésükön biztosítottak róla: felkészültek az esetleges rendkívüli körülményekre.

A bizottság ülésén a lakosságot leginkább érintő téma mellett szó volt többek között a Honvédelem és a Katasztrófavédelem átalakuló feladatairól, illetve a MÁV és a Volán rendkívüli eseményekkel kapcsolatos tevékenységéről is. Ami a téli időjárást illeti, Takács Szabolcs kormánymegbízott, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta, a védelmi és biztonsági szervek mindegyike felkészült az előttünk álló időszakra, a tagok pedig remélhetőleg minden körülmények között jelesre fognak vizsgázni.

Dányi Béla, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hozzátette, október 22-én lezajlott a megyei törzsvezetési gyakorlatot, ahol az állomány a téli rendkívüli események kezelését és a lakosságvédelmi intézkedéseket gyakorolta. A rendszeres orvosi ellátást igénylő, valamint szülés előtt álló kismamák adatait szintén megkapta az igazgatóság annak érdekében, hogy hatékonyabban végezhessék a mentésirányítási feladatokat ilyen esetben, valamint a gépjárművek téliesítése is megkezdődött.

A téli időjárási körülmények legfőbb felelőse természetesen a Magyar Közút Nonprofit Zrt, ezt illetően a megyei igazgató, Zugor István beszámolt róla: a megyében összesen 1640 kilométernyi útszakaszért felelősek, ebből 650 km-en végeznek folyamatosan őrjáratot és síkosságmentesítést, 800 km-en pedig a veszélyes íveket, emelkedőket szórják. További 170 km-nyi szakasz ún. fehér útnak számít, ezek esetében csak hóeltakarítást végeznek. A feladatok elvégzéséhez a sótárolókat már feltöltötték 8500 tonna szóróanyaggal, ezeket szükség esetén 23 saját és 9 bérelt szórógép teríti majd az utakon, emellett 9 hómaróval és egyéb géppel is rendelkeznek, rendkívüli esetben pedig további 78 db gépet tudnak igénybe venni a hóeltakarításra. November közepéig a hórácsokat is kihelyezik a Közút szakemberei – fűzte hozzá az igazgató.

A hivatalos szervek munkája mellett az egyes esetek hatékony kezelése ugyanakkor az önkéntesek munkáján is múlik, ezért a Védelmi Bizottság 2014 óta minden évben támogatja azokat az önkéntes alakulatokat, amelyek kiemelkedő tevékenységet végeztek az elmúlt időszakban. Idén összesen három mentőcsoport – a Jásdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Tótvázsonyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Zalagyömörő ÖTE – részesült támogatásban a költségvetésből, akik az ülést követően vehették át az emlékplaketteket és az eszközöket.

A Jásdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2018–ban szerveződött újjá és az új alapszabályukban megerősítették, a térségben vállalják a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységüket.A Pétfürdői HTP-vel II. kategóriás együttműködési megállapodást kötöttek, mely szerint a hivatásos katasztrófavédelmi erők jelenlétében és irányítása alatt végzik a vállalt feladataikat.

Az egyesületnek jelenleg 25 tagja van, melyből 8-an 2019 tavaszán a Pétfürdői HTP-n tartott 40 órás alapfokú tűzoltói tanfolyamot sikeresen elvégeztek. Így összesen már 15-en rendelkeznek tűzoltási szaktevékenységi képesítéssel. A 2019-ben újraszerveződő Várpalotai Járási Palota Önkéntes Mentőcsoportban kiemelt feladatokat vállal. További sikeres munkájuk végzéséhez a bizottság elnöke használatra egy Honda típusú vízszivattyút adományozott nekik.

Tótvázsonyban egy 1997-ben történt tűzeset után kezdődött el az önkéntes tűzoltó egyesület szervezése. Az egyesület 1998. március 1-én alakult meg 12 fővel. 1999 óta minden évben sikeresen szerepelnek az önkéntes tűzoltók megyei versenyén. Veszprém megye képviseletében, a 2019-ben elsőként megrendezett önkéntes mentőcsoportok országos vetélkedőjén az előkelő III. helyezést érték el.

A szervezet 2016. május 1-től önállóan beavatkozó tűzoltó egyesület lett elsőként Veszprém megyében. Ez azt jelenti, hogy a káresetekhez a hivatásos tűzoltók nélkül is vonulhat, és a helyszínen önállóan végezheti a teljes beavatkozást. A bizottság elnökétől munkájukhoz egy gerincrögzítő lapot és hevedereket kaptak.

Zalagyömörő község legrégebbi egyesülete 100 éves múlttal rendelkezik, 1996. évben alakult újjá „Települési Önkormányzat Önkéntes Tűzoltó Egyesülete Zalagyömörő” néven. Az Egyesületnek jelenleg 19 tagja van, ezen felül az ifjúsági tűzoltók száma 7, a gyermek tűzoltók létszáma 8 fő. Az egyesület tűzoltó állományának tagjai a helyi és a környékbeli tüzeknél a helyszínen végzett munkájukkal méltó példát mutatnak, a tagok egyenként is tevőleges szerepet vállalnak. Az egyesület tagja a Sümeg Járási Fehérkő Önkéntes Mentőcsoportnak a 2013. évi megalakulása óta, évente rendszeresen részt vesz az éves rendszerbentartó gyakorlatokon. 2019-ben a mentőcsoportok Nemzeti Minősítő gyakorlatán megszerezték az újraminősítést. További munkájukhoz egy Honda típusú vízszivattyút vehettek át.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. tegnap 13:30 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. tegnap 9:24 Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. 2024. február 29. 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. 2024. február 29. 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.