Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

100 éve szólhatnak a közéletbe magyar nők

2019. október 2. 18:28
1919 novemberére datálják a magyar nők választójogának kezdetét. A közelgő jubileum és az októberi választások alkalmából a Veszprémi Nők Kerekasztala tartott összejövetelt szerdán.

A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (VENŐKE) megalakulása óta fontosnak tartja, hogy a nők minél nagyobb arányban vegyenek részt a közéletben.  A soron következő önkormányzati választásra készülve elméleti és gyakorlati felkészítést adtak szerda este a Veszprém Agórában.

A családias hangulatú program aktualitását növelte, hogy hivatalosan hamarosan 100 éve annak (1919. november 17.), hogy a nők választójoggal élhetnek Magyarországon.

Utóbbival kapcsolatban Máthé Éva, a VENŐKE elnöke adott rövid történelmi áttekintést az érdeklődőknek.

„Kicsit elégedettek is lehetünk, meg kicsit szomorúak is, mert nem teljesen ragyogó minden ezen a területen”- kezdte bevezetőjét, majd kifejtette: a 19. század végétől kezdődően voltak olyan mozgalmak, amelyek célul tűzték ki a nők választójogának törvényességét. Ezek elsősorban feminista mozgalmak voltak, később a szociáldemokrata párt is csatlakozott, de tényleges eredményt, ők sem tudtak elérni. A magyar nők még 1918-ban, a polgári forradalom idején sem kaptak teljeskörű választójogot. Azért, hogy 1920-ra parlamentet lehessen választani, nem törvénnyel, csupán rendelettel határoztak arról, hogy a nők is élhetnek választójoggal Magyarországon.

Máthé Éva, a VENŐKE elnökeMáthé Éva, a VENŐKE elnöke

Két évvel később, az 1920-as Országgyűlésbe be is választották az első női képviselőt, Slachta Margitot, aki annak idején Veszprémben is tartott gyűlést, és bíztatta a nőket a közéletben való részvételre. „Ez ma is ráfér a társadalomra”.

A VENŐKE elnöke hangsúlyozta, a magyar nők választójogáról az 1920-1930-sas években is nagy viták folytak, ugyanis nem voltak azonos feltételek a férfiak és nők számára. A férfiak 24 éves koruktól, a nők 30 éves koruktól szavazhattak. Ez többször téma volt az akkori Országgyűlésben is. Vitatott volt többek között az is, hogy a nők miért csak 30 éves koruktól számítanak érettnek?

A magyar női választójog másik emblematikus alakja Kéthly Anna szociáldemokrata politikus, az Országgyűlés második női képviselője volt.  Ő 1922-től 1948-ig töltötte be parlamenti képviselői tisztségét. 1945-ig egyébként 5 női országgyűlési képviselő volt Magyarországon- mondta Máthé Éva, aki a helyi választásokról nem beszélt, de szerinte a parlamentben a nők aránya fokmérője annak, hogy mennyire ismerik el a nők szerepét az adott társadalomban.

„Magyarország hátul kullog, a rendszerváltás 30 éve alatt ez szinte semmit sem változott, arányuk továbbra is 10-12% körül mozog”- jegyezte meg, összehasonlításképp pedig a finnt emlegette, amely „sokkal színesebb”, és több nő van benne. Megemlítette azt is, hogy a társadalomkutatók szerint ahhoz, hogy a nők érdekei is megjelenjenek a törvényhozásban, a számnak 30% körül kellene lennie.

Az emlegetett kutatás szerint pénzben mérhető az, ha a nők szempontjai nem érvényesülnek, ugyanis ez akár nagy anyagi hátrányt is jelenthet számukra. Máthé szerint a „több nőt a közéletbe” gondolatot tovább kell vinni annak érdekében, hogy jobban érvényesüljenek a női érdekek.

Huszár Józsefné Júlia, a VENŐKE alapítója és tiszteletbeli elnöke szerint „Veszprémben jól állunk, mert neves intézmények élén nők állnak és jól csinálják a dolgukat.” A választások morális kényszeréről pedig azt mondta: bár tág, és filozófiai dolognak tűnhet, de a választás az ember egész életét áthatja: „mindig választunk, mit eszünk, kit szeretünk. Nem lehet nem választani, vagy ha mégis az is választás, de akkor vállalni kell a következményeket.

A kérdés szerinte az, hogy tudunk e jól választani?

„Amikor közéleti választásokra kerül sor, még nagyobb a felelősség, mert ilyenkor egy nagyobb közösség életébe szólunk bele, mások sorsát is befolyásoljuk. Ha nem tetszik az aktuális helyzet, bele lehet szólni, hogy ne csak megtörténjenek velünk a dolgok”- mondta, majd kifejtette, a felelősségteljes választást az segíti, ha alaposan tájékozódunk, mérlegelünk, értékek és eddig mutatott teljesítmény szerint voksolunk. Szükséges szerinte a bátorság is, hogy az ember merjen másképp szavazni, mint a környezete, vagy másképp, mint azt eddig tette. „Legyen önálló vélemény, és következetesség. Nekem mi a fontos?

Huszár Józsefné Júlia, a VENŐKE alapítója és tiszteletbeli elnökeHuszár Józsefné Júlia, a VENŐKE alapítója és tiszteletbeli elnöke

A jelölt mit ígér, mit ért el, mi valósult meg? Milyen céljai vannak?”

-sorolta a kérdéseket, majd felhívta a figyelmet arra, ha szavaztunk, tiszteljük mások döntését.

A VENŐKE programjára meghívta a Helyi Választási Iroda vezetőjét, Mohos Gábor jegyzőt is, aki a választás elvi és gyakorlati valamint jogi szabályozásáról világosította fel az érdeklődőket. A témával hamarosan a Vehir.hu részletesebben is foglalkozik.

Mohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője, a Polgármesteri Hivatal jegyzőjeMohos Gábor, a Helyi Választási Iroda vezetője, a Polgármesteri Hivatal jegyzője

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.