Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
13°C

KEK-győztes a Veszprém!!! / Tizenhat év után ismét elhódította a serleget a gárda

2008. május 10. 17:32
Sporttörténelmi sikert aratott az MKB Veszprém, miután a döntő második összecsapásán hősies küzdelemben, óriási sportteljesítményt nyújtva 28:28-as döntetlent ért a Rhein-Neckar Löwen otthonában és elhódította a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Mocsai Lajos együttese a mérkőzés irányítását mindvégig kézben tartotta, míg a németek többnyire csak futottak az eredmény után. Peric kapus pályafutása egyik legjobb formáját mutatva káprázatos bravúrok sorozatával megbabonázta a nyolc világbajnoki döntőssel felálló ellenfelet.


Az ultramodern mannheimi SAP-Arénában 14 ezer néző várt a tizenötszörös magyar bajnokra, köztük mintegy ezer magyar szurkoló. Az azonban már a találkozó első pillanataiban érezhető volt, hogy a veszprémiek nem ijedtek meg a hangulattól és a téttől, sugárzott az arcokról a higgadtság és a nyugalom.

Szélső gólokkal indult a találkozó, Jurasik találatára Iváncsik Gergő kettővel válaszolt, majd Peric fogta a lengyel jobbszélső büntetőjét, a kipattanót azonban már a hálóba jutatta a vb-ezüstérmes. A 7. percben gyors gólváltásokat követően Peric a második hetest is megfogta, majd az ellentámadásból Ilyés kiegyenlített (4:4). Putics a megítélt második büntetőt is értékesítette, s a Veszprém magához ragadta a vezetést, sőt Iváncsik Gergő találatával már kettőre növelte a vendég előnyt (4:6). A 11. percben a világbajnok Schwarzer lőtte a kapuba a játékszert, de az MKB Iváncsik Tamás és Cozma góljaival továbbra sem engedte felzárkózni a hazaiakat (5:8). A 16. percben az indiszponáltan játszó Bieleczki helyén Harbok lépett pályára, s a balátlövő egy gólra fel is hozta együttesét, melyre aztán a mieink jobbátlövője, Vujin azonnal reagált (8:10). A következő percekben Peric ejtette ámulatba a publikumot, előbb Schwarzer lövését hárította, majd Lapcevic kiállítását követően emberhátrányban mutatott be két fantasztikus bravúrt. Ilyés hatalmas bombagólt ragasztott a Löwen hálójába, majd őt Shelmenko követte (9:11). Mocsai Lajos időt kért, ezt követően Eklemovics betörésből volt eredményes. Gensheimer, Vujin gólváltás után Sevcov edző is kikérte idejét, mely úgy tűnt, hogy jót tett a hazai csapatnak, s elsősorban világbajnok Fritz hárításainak köszönhetően megkezdték a felzárkózást. A 22. percben alulról lőtt szépségdíjas találatot Tkaczyk, majd a következő próbálkozását ismét Peric hárította nagyszerűen. Öt perccel a vége előtt Schwarzer volt eredményes, míg az ellentámadásból Iváncsik Gergő a kapufára ejtette a játékszert, Tkaczyk lövése pedig már az egyenlítést jelentette (13:13). Buday Dániel is lehetőséget kapott, azonban az utolsó öt percben csak egyszer-egyszer rezzentek meg a hálók, így 14:14-gyel mehettek a félidőre az együttesek.

A második játékrész elején Shelmenko emberhátrányból lőtt gólt érően, melyre Ilyés válaszolt. Ismét a két kapus villogott, előbb Peric hatástalanította Shelmenko újabb próbálkozását, majd a németek világbajnoka fogta Vujin, illetve Ilyés labdáját. A 33. percben Peric hárította Tkaczyk ziccerét, és Ilyés ismét vezetéshez jutotta a Veszprémet. A Löwen mindent megtett a sikerért, küzdött hajtott, Fritz azonban hiába parádézott, Pericnek köszönhetően mégsem tudtak felzárkózni, a Veszprém rendre vezetette eggyel, az „oroszlánok” pedig rendre egalizáltak. Beállóban Cozma is remekelt, folyton megjátszhatónak bizonyult, s többnyire csak büntetők árán tudták tartani a hazaiak. A 42. percben a román beállós góljára a németek beállósa, Schwarzer válaszolt 20:20. Putics pedig hetesből lőtt a hálóba, míg a túloldalon Harbok kísérletét Peric védte. Negyedórával a vége előtt Perez gólja után Sevcov edző elérkezettnek látta, hogy időt kérjen, azonban az általa várt hatás elmaradt, Perez háromra növelte a vendég fórt (20:23), összesítésben pedig már nyolc(!) volt közte. Szívmelengető érzés volt, hogy a hatalmas arénában szinte csak magyar rigmusokat lehetett hallani, az elcsendesült hazai tábort folyamatosan túlkiabálta a magyar szurkoló sereg. Jurasikot ismét a parádézó Peric akadályozta meg a gólszerzésben, akiknek a teljesítményét illetően szinte már elfogytak a jelzők. Az 50. percben Schwarzer is próbálkozott, a párharc győztes azonban ismét Peric volt, az ellentámadásból pedig Perez kapufáját Iváncsik Tamás jutatta a gólvonal mögé, majd egy perc múlva Tkaczyk lőtt eredményesen. Schwarzer, és Gensheimer hét perccel a vége előtt egy gólra felhozták együttesüket, azonban Eklemovics lélektanilag hatalmas jelentőségű gólt jegyzett. Peric menetrendszerű védése után Vujin pedig végérvényesen eldöntötte a találkozót 24:27. A Veszprém a hajrában már kisebb hibákat is megengedhetett magának, a Rhein-Neckar Löwen pedig már csak arra törekedett, hogy legalább a hazai győzelmet megszerezze a fináléban. Gensheimer kettő, illetve Jurasik gólja ezzel szemben csak a 28:28-as döntetlenhez volt elég, amely eredmény a hazai csapatra nézve hízelgő.

Az MKB Veszprém győzelmével fennállása második európai kupagyőzelmét érte el, 1992 után ismét elhódította a kontienens második számú sorozatának trófeáját. A két találkozót figyelembe véve kétség sem férhet hozzá, hogy a jobbik együttes nyert, s külön elismerésre méltó, hogy a bakonyi együttes veretlenül vívta meg a sorozatot.

KEK-döntő, 2. mérkőzés:

Rhein-Neckar Löwen - MKB Veszprém KC 28:28 (14:14)
Mannheim, 14000 néző. Vezette: Gjeding, Hansen (dánok)

Löwen: Szmal – Jurasik 5 (1), Shelmenko 4, Scwarzer 5, Tkaczyk 5, Bielecki, Gensheimer 7, Csere: Fritz (kapus), Buday, Harbok 2, Szlezak, Roggisch
Vezetőedző: Jurij Sevcov

Veszprém: Peric – Iváncsik T., 3, Cozma 2, Lapcevic, Lushnikov, Ilyés 6, Iváncsik G. 5, Csere: Sesum, Gál, Perez 2, Putics 3 (3), Vujin 4, Eklemovics 3
Vezetőedző: Mocsai Lajos

Az eredmény alakulása: 2. p.: 1:2. 5. p.: 3:2. 13. p.: 5:8. 25. p.: 13:13. 31. p.: 15:14. 41. p.: 19:20. 51. p.: 21:24. 57. p.: 25:28
Kiállítások: 4, ill. 6 perc
Hétméteresek: 3/1, ill. 6/3

KEK-győztes: MKB Veszprém KC (65:60-as összesítéssel)

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.