2023. május 31.
//
Angéla névnap

Megújul a Szentgált Úrkúttal összekötő útszakasz

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett országos közúthálózaton a napokban megindították a Magyar Falu program első ütemében szereplő beruházásokat, köztük a Szentgált Úrkúttal összekötő szakasz régóta várt felújítását.

- A Magyar Falu Program keretében éves szinten országosan 50 milliárd forint értékben 89 szakaszon valósulhatnak meg teljeskörű útfelújítási projektek. Régóta szerettük volna, ha ez a szakasz is a 21. századnak megfelelő burkolatot kap: a települések polgármesterei folyamatosan keresték a lehetőségeket, hogy megújulhasson az út, ezzel megfelelő infrastruktúrát biztosítva a településeknek - mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő.

Ovádi Péter kiemelte, hogy az elmúlt egy évben számos bekötő út újult meg, például a Nemesvámost Veszprémmel összekötő szakasz, a Tésre vezető út, a Herendet Csehbányával vagy éppen Szentgállal összekötő rész.

- Sokszor elmondom, hogy elsődlegesen nem településeket vagy településrészeket kötünk össze, hanem embereket: a megfelelő infrastruktúra biztosításával könnyebben elérhető az iskola, óvoda vagy munkahely mindenki számára - fűzte hozzá.

Fülöp Zoltán Gyuláné, Úrkút polgármestere elmondta: nagy öröm számukra, hogy a kérések után megújulhat a korábban rendkívül rossz minőségű útszakasz. A polgármester szerint a gyorsabb és biztonságosabb közlekedésen kívül az új út a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési és fenntartási feladatait is megkönnyíti majd.

A felújítás Úrkút település külterület/belterület határától 7308 j. és 73115 j. utak csomópontjáig tart.

- A meglévő rossz burkolatra átlag 7 cm zúzottkövet és cementet terítünk, majd az egészet 18 cm vastagságban bedaráljuk és tömörítjük. Az így kapott új alaprétegre 2x4 cm aszfaltburkolat készül. A kis sugarú ívekben aszfalt burkolatú burkolt padka kerül kialakításra, illetve két külterületi buszperon is megújul. - fogalmazott Fekete János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatója.

A beruházás bruttó költsége 326 millió forint, az átadás november közepén várható. A felújítással érintett 2419 méteres szakaszon jelenleg lámpás irányítással haladhat félpályán a forgalom.

A jobb megközelíthetőségen kívül a Magyar Falu program óriási segítséget ad a kistelepüléseknek. Ovádi Péter továbbra is arra bíztatja a településeket, hogy éljenek a lehetőséggel, hiszen jelenleg 10 pályázat van nyitva, amely során a kistelepüléseknek lehetősége van például a polgármesteri hivatal felújítására, falu- és tanyagondnoki szolgálat támogatására vagy akár óvodaudvar megújítására.

- Eddig a választókerület 16 települése több mint 500 millió forintot nyert el a program keretén belül - mondta az országgyűlési képviselő, és hozzáfűzte: örül, hogy a választókerületben aktív, agilis polgármesterek dolgoznak, akik nyitott szemmel járnak és élnek a kormány és az állam nyújtotta lehetőségekkel.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint

További cikkek

Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola dupla előadás keretében rendezte meg hagyományos néptáncgáláját pénteken az Agórában. Az esemény hatalmas sikert aratott: a több mint kétszázötven táncos egyaránt telt ház előtt léphetett színpadra.
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Vidám gyereknapi programokat szerveztek Kádártán vasárnap, ahol átadták az idei Dévai Bíró Mátyás-díjat is, amivel hagyományosan azt a helyi lakost ismerik el, aki sokat tett Kádárta közösségéért. A nap további részében koncerteken és utcabálon szórakozhattak a városrész lakói és akik ellátogattak Kádártára.
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Tavasszal előbb-utóbb minden kertben és füves utcai területen felbőgnek a fűnyíró gépek és a fűkaszák. Még azoknál is, akik nagyon helyesen egy ideig méhlegelőként hagyták tündökölni a pázsitban burjánzó gyönyörű vadvirágokat.