Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szlogenek helyett konkrét zöldstratégiát készített a város

2019. szeptember 18. 13:18
Elkészült Veszprém város zöldstratégiája, amelynek részleteiről szerdán tartottak sajtótájékoztatót a Városházán. A nagyobb fejlesztések a tervek szerint öt éven belül megvalósulnak.

A Föld éghajlata nagy átalakuláson megy keresztül, amire nekünk most kell reagálni, most kell megtenni a szükséges lépéseket, hogy megóvjuk a saját és unokáink környezetét egyaránt – kezdte gondolatait Brányi Mária alpolgármester a sajtótájékoztatón.

Ennek fényében hívták életre a zöldstratégia munkacsoportot, amelyhez veszprémi és országosan elismert szakembereket is megnyertek.

Brányi Mária a sajtótájékoztatónBrányi Mária a sajtótájékoztatón

A munka két lépcsőben zajlott. Egyrészről számos statisztika és tanulmány alapján kiértékelték a jelenlegi helyzetet, hogy valós és objektív képet kapjanak Veszprém jelenlegi zöld adottságairól. Ezt követően álltak neki a stratégia tényleges kidolgozásának.

A közel féléves munka kezdeti lépéseiről mi is hírt adtunk korábban.

Brányi Mária elmondta, hogy egyszerű célokat fogalmaztak meg az anyagban, amelyekhez különböző méretű projekteket rendeltek hozzá. Hozzátette, hogy rendkívül fontos, hogy a lakosságot is bevonják ezekbe a környezettudatos cselekvésekbe.

A stratégia olyan városi zöld fejlesztéseket tartalmaz, amelyeket a megvalósítás után a veszprémiek vesznek a birtokukba, ők töltik meg élettel

- fogalmazott az alpolgármester.

A zöldstratégia elkészítésében helyben és országosan elismert szakemberek is részt vettek.

Báthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karának egyetemi docense szintén tagja volt a munkacsoportnak. A sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarországon eddig nem volt jellemző, hogy egy település egy konkrét stratégiát szenteljen a zöldfelületek fejlesztésének. Veszprém így úttörő lehet, a jó példa pedig reményei szerint elterjed más városokban is. Hozzátette, hogy a város eltérő mikroklímája és földrajzi adottságai megnehezítették a stratégia kidolgozását, hiszen számos eltérő körülményre kellett figyelni, de ez a szakmai kihívás csak még inkább megalapozta a stratégiát.

Báthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka és Haluza JánosBáthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka és Haluza János

A munkában részt vett továbbá Strenner József nyugállományú főkertész, kertészmérnök, aki az 1970-es évek óta dolgozott a veszprémi zöldfelületek fejlesztésén. Ott volt többek közt akkor, amikor a Jutas lakótelep épült, és az ő irányítása alatt történt a lakótelep fásítása is, amelyek a mai napig élnek és emberközelibbé teszik a lakótelep környezetét. Strenner József a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Veszprémben számos olyan növénykülönlegesség él, amelyek máshol arborétumokban találhatók csak meg, ezek pedig olyan természeti értékek, amelyeket óvni és fejleszteni kell. Véleménye szerint a stratégia elfogadása ebben nagy előrelépés lesz.

Strenner JózsefStrenner József

Brányi Mária kiemelte, hogy a tervek szerint az elkövetkező öt évben már számos konkrét fejlesztés megvalósul a városban, ezek közül az egyik legfontosabb a Színházkert és az Erzsébet-liget zöld rehabilitációja. A közel 5 hektáros terület egy új, még zöldebb arculatot fog kapni, egy valódi zöld közösségi térré fog átalakulni. Ezen kívül kiemelt figyelmet kapnak a fák, hiszen a zöldfelületek 95%-át ezek adják. Folyamatos az új facsemeték telepítése, kivágásra pedig csak akkor kerül sor, ha elkerülhetetlen, helyette pedig újat telepítenek.

A sajtótájékoztatón Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke is üdvözölte a stratégia elkészültét és kiemelte, hogy civil egyesületként ők is azt tapasztalják, hogy a lakosság egyre aktívabb a környezetvédelemben, ez pedig további bizakodásra ad okot.

Haluza János, a Városüzemeltetési Iroda munkatársa hozzátette, hamarosan az önkormányzat is felülvizsgálja jelenlegi szabályzásait és azokat a zöldstratégiához igazítják majd.

A stratégiát a héten tárgyalják a szakbizottságok a Városházán, és várhatóan a szeptemberi közgyűlésen döntenek róla. A bizottsági anyagokban pedig bárki megtekintheti a zöldástratégiát a Városháza honlapján ezen a linken.

A munkacsoport munkájában részt vettek:

  • Brányi Mária alpolgármester - táj- és kertépítész mérnök
  • Báthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka - táj- és kertépítész mérnök, tanszékvezető, SzIE Tájépítészeti és Településtervezési Kar, Budapest
  • Dr. Domokos Endre - intézetigazgató, Pannon Egyetem Mérnöki Kar, Környezetmérnöki Intézet
  • Szalai Tímea - környezetmérnök, Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
  • Haluza János - kertészmérnök, VMJH PH Városüzemeltetési Iroda
  • Pernesz Kata - táj- és kertépítész mérnök, VKSZ Zrt.

Városházi adatok alapján az elmúlt kilenc évben összesen 7609 új facsemetét ültettek el. Összehasonlításképpen ez nagyságrendileg megfelel 8,5 futballpálya méretű terület fásításának. Ezen törekvéseket is elismerve az utóbbi években több hazai és nemzetközi környezetvédelmi díjjal jutalmazták Veszprémet. A legrangosabb elismerés az Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen elért arany minősítés.

Korábban mi is megnéztük madátváltaból a veszprémi zöldfelületeket.

Hajas Bálint
Domján Attila
Kovács Bálint
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.