Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyáron sem pihent a kormányhivatal

2019. szeptember 18. 11:56
Nyári szezonzáró sajtótájékoztatót tartott a Veszprém Megyei Kormányhivatal szerdán délelőtt.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal kiemelt témái között a kormányablak buszról, a nyári megnövekedett ügyfélforgalomról, az új ügykörökről, a diákmunka program sikereiről és a közigazgatási ösztöndíj programról is beszélt Takács Szabolcs kormánymegbízott.

- A nyári turisztikai szezonban rendszeresen megnövekszik a Veszprém megyei kormányablakok ügyfélforgalma: az év eleji 37-38 ezres ügyfélszámhoz képest július-augusztusban 50-55 ezer ügyfelet fogadtak az ügyfélszolgálatok - mondta a kormánymegbízott, majd hozzáfűzte, hogy a megnövekedett számok azonban nem befolyásolták a várakozási időt, 10 percen belüli ügyintézésre számíthattak az érkezők.

Takács Szabolcs kiemelte: nemcsak a forgalom növekedett, hanem július 1-től újabb ügykörökkel is bővült a kormányablakokban intézhető ügyek száma. A hivatalokban külön hívógomb megnyomásával intézhetők a kormány Családvédelmi akciótervének elemei, illetve igényelhető az Európai Egészségbiztosítási Kártya. A kártya segítségével az arra jogosultak az Európai Unió bármely tagállamában a magyar egészségbiztosítás terhére vehetik igénybe a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat. Augusztus 31-ig már 5100-an igényelték Veszprém megyében az okmányt.

A Családvédelmi akciótervvel kapcsolatban mostanáig csaknem 4 ezren indítottak ügyet vagy érdeklődtek a kormányablakban: a konkrét ügyintézések száma július 1-től szeptember 13-ig 1570 volt, babaváró hitelt 716-an igényeltek, a Családi Otthonteremtési Kedvezményt 371-en vették igénybe, a Nagycsaládosok személygépkocsi támogatását pedig 325-en kérték.

A nyári időszakban is a legnépszerűbb a személyi igazolvánnyal és útlevéllel kapcsolatos ügyintézés: a személyi igazolvány ügyintézések száma a januárihoz képest duplájára nőtt nyáron, útlevelet a január-áprilisi időszak átlagosan havi 1300-as számához képest, nyáron havonta 2000 ügyfél igényelt vagy újított meg a Veszprém megyei kormányablakokban.

Az egy éve üzembeállított kormányablak busz a megszokott menetrenden túl a nyár folyamán tizenkét helyszínen könnyítette az ügyintézést. A kormányablak busz egy mobilizált kormányablak ügyfélszolgálat, amelyben ugyanazok az ügyek elindíthatók, elintézhetők, mint a kormányablakokban.

forrás: glusiness.comforrás: glusiness.com

Az ügyfeleknek rugalmasabb, gyorsabb ügyintézést nyújtó, könnyen megközelíthető, már-már “házhoz jövő” szolgáltatáshoz hasonlító busz a nyári frekventált helyszínekre központosulva a fürdőzőknek, strandolóknak, fesztiválozóknak is lehetőséget biztosított például okmányaik megújítására, igénylésekre, ügyfélkapu regisztrációra és egyéb kormányablak szolgáltatások helyszíni megoldására.

Balaton-parti strandokon, illetve rendezvényeken, fesztiválokon teljesített szolgálatot a jármű. A kormánymegbízott szerint a rendkívüli kormányablak-szolgáltatás jól kihasznált volt, az ügyfelek megismerték, megkedvelték a helybeni ügyintézés lehetőségét.

"Azt javasolták menjek le a strandra holnap és el is intézhetem."

- hangzik el a kormányablak buszt bemutató hosszabb filmben.

Ha esetleg valaki még nem ismerné a szolgáltatást a Veszprém Megyei Kormányhivatal egy rövid kisfilmben mutatja be a nyári szezonban is népszerű mobil ügyfélszolgálatot.

A kormányablak busz őszi menetrendjéről a kormányhivatal honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.

A nyári szezon a munkaerőpiaci helyzetre is hatással volt - fogalmazott Takács Szabolcs.

A Veszprém megyei munkaadók és a fiatalok körében is rendkívül népszerű volt az idei Nyári diákmunka program, amelyre több száz munkáltató nyújtott be igényt a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál. Idén 267 foglalkoztatónál, közel 1200 diáknak sikerült elhelyezkednie megyei szinten több mint 200 millió forint összegű kormányzati támogatással.

A program a Balaton partján az idegenforgalmi szezonban komoly segítséget jelentett a munkaadóknak, hiszen lehetőség volt a mezőgazdaság, turizmus és a vendéglátás területén is diákok foglalkoztatására a néhány napostól a két hónapos időintervallumig - számolt be a program sikereiről a kormánymegbizott, majd elmondta, a nyári hónapokban a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás és kereskedelem területének volt meghatározó a munkaerőpiaci kereslete, így több mint 2 ezer munkakereső kiközvetítése valósult meg eredményesen.

A tájékoztató utolsó témájaként Takács Szabolcs a közigazgatási ösztöndíj programról beszélt: a kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy a magasan képzett és idegen nyelveket beszélő tehetséges pályakezdő fiatalok a diplomaszerzés után vonzó karrierlehetőségként tekintsenek a közigazgatásra, ezért a 2020-as évfolyamra is meghirdették a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramot, amelyre 2019. szeptember 5-től lehet jelentkezni a www.mkop.hu, illetve az osztondijjelentkezes.kormany.hu oldalon.

A felvételt nyert ösztöndíjasok 2020. január elsejétől 10 hónapos (7 hónap belföld, 3 hónap külföld) szakmai gyakorlaton vehetnek részt. Az ösztöndíj havi belföldi összege 250 ezer forint, amely adó- és járulékmentes. A kormánymegbízott kiemelte, hogy mivel az idei évfolyamon hétszeres volt a túljelentkezés, a Miniszterelnökség a 2020-as évfolyamta felvehető ösztöndíjasok számát ötven főről, hatvan főre emelte.

Sulyok Georgina
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.