Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Együtt ünnepelte Veszprém a Viaduktot

2019. augusztus 20. 4:00
Az igazi szimbólummá vált Völgyhíd fennállásának 80. évfordulója alkalmából emléksétán, ünnepélyes táblaavatáson és faültetésen, illetve közös pikniken vehettek részt a veszprémiek.

A meghirdetett eseményre két helyszínen gyülekeztek az érdeklődők: a Dózsavárosi és a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör tagjainak részvételével a Sintér-dombnál, illetve a Völgyhíd téri parkolóban találkoztak az ünneplő vendégek.

Színes lufikkal a kezükben vonultak gyerekek és felnőttek a híd közepéig, ahol Gy. Lovassy Klára helytörténész, nyugalmazott múzeumigazgató köszöntötte az érkezőket és rövid előadással idézte fel a Viadukt történetét.

- 1872-ben a Székesfehérvár és Szombathely közötti vasút megépülése, amely elkerülte Veszprémet gazdasági visszaesést jelentett a városnak. 1934-ben felmerült, hogy a Graz-Budapest főútvonal érintse Veszprém környékét: a város pedig ragaszkodott ahhoz, hogy a városon keresztül haladjon ez a műút - mondta Lovassy Klára, majd hozzáfűzte hatalmas csoda, hogy ezt a hidat és az előtte lévő szikla bevágást megkaphattuk, hiszen a város életében a múltban, jelenleg és a jövőben is nagyon fontos szerepet töltenek be.

"Nemcsak szimbóluma a városnak, hanem energiát és erőt ad, amivel valójában összekapcsolja a városrészeket."

- Gyakorlatilag másfél év alatt felépítették: egy hideg télen betonozták abban a korban, amikor a vasbeton építés még egészen gyerekcipőben járt, mégis sikerült az alkotás - jegyezte meg az építés körülményeiről a helytörténész.

Lovassy Klára szerint ha továbbra is így gondját viseli a város a Viaduktnak, akkor az unokáink is ugyanígy fognak neki örülni.

A híd pillérei alatt, a völgyben megpihenve Porga Gyula polgármester köszöntötte a vendégeket és hivatalosan is átadta az új információs táblát: "Nagyon jó volt látni ahogy a jeruzsálem hegyről, illetve a temető hegyről elindul egy nagy és jókedvű társaság, hogy a híd közepén találkozzanak. Azt gondolom, hogy minden családban fontos, ha valakinek van egy szép jubileuma, akkor megünnepeljük. "

"Egy város is olyan, mint egy nagy család és ha egy ilyen különleges családtagunk, mint a Völgyhíd jubileumhoz érkezik, akkor úgy illik, hogy méltó módon ünnepeljünk."

Porga Gyula elmondta, hogy a mi Viaduktunk igazán különleges, hiszen nem széles folyón átívelő építményre volt szükségünk, hanem a város változatos domborzati adottságai hívták életre a híd megépülését.

Kiemelte, hogy a praktikus okokon kívül a hidaknak még van egy különleges tulajdonsága, amire Lovassy Klára is felhívta a figyelmet.

- A hidak összekötnek minket és ez a mai ünnepségen is megmutatkozott, ahol két ősi várorészünk találkozott: a híd közel hoz bennünket ugyanúgy, mint az előttünk lévő terített asztal is - fogalmazott.

"Ha minél több olyan alkalmat találunk, amely összeköt bennünket, akkor tudunk igazán boldog és erős közösség lenni."

A köszöntőt követően az ünneplő tömeg egyszerre engedte fel a színes lufikat és közösen elénekelte a Boldog születésnapot című dalt. A 80 éves jubileumnak emléket állító fát Porga Gyula, Hegedűs Barbara, Halmay György, Csécs Ferenc és Heiter Sándor ültették el, majd a vendégek közösen kóstolhatták meg a Völgyhidat ünneplő hatalmas tortát.

A piknik közben a zenei aláfestésről a Swing a lá Django együttes gondoskodott, a legkisebbeknek pedig a Kabóca Bábszínház és a Laczkó Dezső Múzeum készült játékokkal, bábokkal, aszfaltfestési lehetőséggel.

Nyolc órakor a Völgyhíd is felvette ünneplő ruháját: fényfestéssel öltöztették színekbe a hidat. A színes Viadukt 20-án este nyolctól ismét megtekinthető.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.