Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Sör és lángos helyett: SUP jóga Balatonalmádiban

2019. július 2. 4:00
Elsőre hiába tűnik felkapott úrisportnak, jógázni a Balaton vizén sokkal felszabadítóbb és átmozgatóbb, mint elsőre gondolnánk.

Valószínűleg nem lövök mellé azzal, hogy a Balatonra járó közönség emlékezetébe az utóbbi években mélyen bevésődött a vízen ringatózó SUP-ozók látványa. Ha mégsem, itt egy 2016-os cikk, melyben első „kalandjaimat” írom le a stand up paddle-vel. Könnyű evezgetésre számítottam, de napokig izomlázam volt.

Elsőre talán férfiatlannak tűnik maga a jógázás, pláne akkor, ha mindezt a vízen, egy SUP-on tesszük. Ám ha vannak itt most férfi olvasók, eloszlatnám ezt az elképzelést, ugyanis SUP-on jógázni mindenkinek lehet. Sőt, mindenkinek kötelező, ha flow-élményre és egy kis izomlázra vágyik.

A balatonalmádi Wesselényi strandon a fitnesz park mellett idén nyitott SUPport Balatonalmádi SUP kölcsönző és egészségmegőrző bázis a Balatonnál már 6 éve működő SUPport Hungary egyik tagja. Náluk nem csak bérelni, hanem olyan szervezett közös SUP-os programokon is részt lehet venni, mint a naplemente túra és a vízi fitness edzés. Mottójuk, hogy egészségmegörző módon ösztönözzék az embereket a vízi sportokra, és a nyaralókkal is történjen valami azon kívül, hogy csak söröznek és lángosoznak a strandon. Na és hogy közösséget építsenek!

Egy különlegesnek tűnő programajánlatuk, a SUP jóga szemet szúrt a többi közül, így magát az oktatót, Tölgyesi Íriszt kérdeztem, mi ez az egész?

- Hiába jógázól már száz éve a földön, nem jelenti azt, hogy a SUP-on ugyanilyen magabiztosan el tudod végezni a gyakorlatokat. Mindenkinek kihívás ez az új szituáció. A legjobb benne, hogy felszabadító élmény, és minden koncepciót megtör a jógával kapcsolatban-mondja.

Az embereket egyszerre vonzza a különleges lehetőség, miközben egy kicsit tartanak is tőle.

Először izgulnak, hogy ki nézi őket a vízen, de aztán nagyon hamar feloldódnak, és belemerülnek a gyakorlásba. Igazából nincs sok lehetőség másra figyelni, mint az egyensúly megtartására. A csapat együtt indul a partról, miközben megismerkednek a SUP-ozás alapjaival, majd kikötnek egy bójánál, ahol kezdetét veszi a jóga.

Tölgyesi Íriszt kérdeztem a sup jógárólTölgyesi Íriszt kérdeztem a sup jógáról

5-10 perc áthangolódás után jönnek az első gyakorlatok: először ülés, fekvés, térdelés, felállás majd a bonyolultabb figurák. Egyszerre fókuszált, és játékos az egész, hiszen mindegy, hogy valaki kezdő vagy gyakorlott SUP jógás, időnként valaki belecsobban a vízbe. Emiatt van egy végtelenül felszabadító hangulata az egésznek, miközben a lényeg a testhelyzetek helyes végrehajtása és a testtudatosság kialakítása, ami sokszor nem egyszerű feladat.

A hullámok miatt a deszkán az összes izmunk folyamatos munkára van kényszerítve, hogy kiegyenlítsék egymást és egyensúlyban tartsák a testet. Még azok az apró izmok is bekapcsolódnak, amelyeket a földön állva vagy sétálva nem nagyon használunk. A talpban, combban, hasban és a hátban másnap garantált az izomláz!

sokszor nem egyszerű feladatsokszor nem egyszerű feladat

A vízen jógázás erősíti a koncentrációt, hisz ha már egy kicsit nem arra figyelünk, amit csinálunk, borulunk is a vízbe. Flow-élményt nyújt, mert olyan nehézségi fokon történik mindez, hogy muszáj figyelni arra, ami éppen történik. Ebből adódóan megszűnik a szokásos múltban és jövőben kalandozás, így az órák végén kipihenten, lecsendesedve, kisimúlva távoznak a résztvevők.

Azon kívül, hogy nem jár az agyuk, felfrissülnek, mindezt a szabad levegőn, a vízen, a napon, a természetben. Az óra végén pihentető, ellazító relaxáció is van, amely jó üzenet az idegrendszernek.

Érdekes megfigyelni, hogy az emberek ennek hatására sokszor megnyílnak, és egy jó atmoszféra alakul ki közöttük.

A csapatépítőnek is beillő program első hallásra mindenképp kipróbálandónak tűnik, hisz semmiféle előképzettség - sem jógás sem SUP-os tudás - nem szükség hozzá.

Ha esetleg idegenkednénk, és nem érezzük testhez állónak a SUP jógát, jó hír, hogy még mindig van lehetőségünk kipróbálni a szintén kellemesen átmozgató, nyugtató hatású naplemente túrát, vagy a keményebb, a deszkán való fitnesz edzést. De ez már egy másik történet.

Fotók: Jassek Balázs

Ge. Á.
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. 2024. február 22. 11:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.