Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
29°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
29°C

A 75 éve elhurcolt veszprémi zsidókra emlékeztek

2019. június 30. 12:16
Vasárnap délelőtt a város önkormányzata és a Veszprémi Zsidó Hitközség közösen emlékezett a 75 évvel ezelőtt Veszprémből és a környékről elhurcolt és megölt zsidókra.

A XVIII. század első harmadában, püspöki engedéllyel Veszprémbe betelepült zsidó közösség, a XIX. század második felében élte fénykorát, ekkor (1862 -1886) épült az 1500 fő befogadására alkalmas zsinagóga is. A zsinagóga a mai OTP és bányatröszt épületei helyén állt, nyugati bejárata a Brusznyai (akkor Szabadi) útra, keleti része a mai Szent Imre (akkor Búzapiac) térre nézett.

1944 májusában a zsinagóga környékét jelölték ki a veszprémi zsidók tartózkodási helyének. A gettó területéről 1944. június 19-én mintegy hatszáz zsidó származású veszprémi polgárt indítottak el a sárvári gyűjtőtáborba, ahonnan július 7-én marhavagonokba zsúfolva az auschwitzi haláltáborba vitték őket.

A transzport zömében idősekből, nőkből és gyerekekből állt. Az Auschwitzba és más haláltáborokba került, valamint a munkaszolgálatra kötelezettekből nagyságrendileg hétszáz fő esett áldozatául a pusztító eszmének.

A Veszprémbe hazatértek kis csoportja már nem tudta fenntartani a zsinagóga nagy épületét, és az állam részére felajánlották. Az épület ezután különböző funkciókat töltött be, raktár, buszpályaudvar volt. 2014-ben az egykori bejáratot visszahelyezték az egykori zsinagóga területére, emléket állítva a hajdan volt veszprémi zsidó közösségnek.

Vasárnap délelőtt itt, a holokauszt emlékműnél beszédekkel, zenés produkcióval és koszorúzással kezdődött a veszprémi önkormányzat és a Veszprémi Zsidó Hitközség által szervezett emléknap.

Polgármesteri beszédében Porga Gyula a vészkorszakban elhurcolt zsidókról úgy fogalmazott: - barátaink voltak egy embertelen világban. Az ember nem tömegcikk, minden egyes veszteség az egész magyar közösség vesztesége. Közös felelősség a rájuk való emlékezés zsidóként és keresztényként, hisz mindannyian az emberi közösség tagjai vagyunk.

Porga GyulaPorga Gyula

Dr. Schweitzer Gábor, az MTA Jogtudományi Intézet főmunkatársa a judaizmus és a kereszténység alapját képező tízparancsolat fontosságáról beszélt. Kiemelte, a tízparancsolat azokat a vallási és erkölcsi normákat tartalmazza, amelyek egyetemlegesnek mondhatók, és a szekuláris normákat követők is magukénak vallják.

Emlékeztetett, a mai nap az emlékezés napja: -Kegyelettel és mérhetetlen fájdalommal hajtunk fejet a háromnegyed évszázaddal ezelőtt zsidókra, akiket a nácik hurcoltak el Veszprémből és a környékről. Közülük 1300-an sosem tértek vissza. Emléküket és a zsidó hagyományokat ma a Veszprémi Zsidó Hitközség ápolja.

Dr. schweitzer gáborDr. schweitzer gábor

Az egykori zsinagógánál felállított emlékműnél Szilvásiné Csordás Éva, valamint a Veszprémi Hit Gyülekezete fiataljai működtek közre verses és zenés produkciókkal.

A kapunál a helyi zsidó hitközség mellett az önkormányzat nevében Porga Gyula polgármester, Ovádi Péter parlamenti képviselő, valamint egyházi, civil és társadalmi szervezetek helyeztek el koszorút. Ezt követően a Hoffer Ármin sétányon található emléktáblánál valamint a Komakút téri egykori gettónál koszorúztak. A holokauszt emléknap gyászistentisztelettel zárult a Mártírok úti zsidó temetőben.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. ma 15:07 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.