Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Becsengettek: nyugdíjas egyetem indult Veszprémben

2019. június 26. 12:20
65 éves kor fölött sem áll meg az élet, az iskolapadba pedig bármikor vissza lehet ülni – ennek szellemében indult nyári egyetem a nyugdíjasoknak a Pannon Egyetemen a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet támogatásával.

A havi rendszerességgel jelentkező szabadegyetem gondolatával még áprilisban kereste meg az egyetemet a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet azzal a céllal, hogy minőségi kulturális, tudományos és közösségi programot biztosítsanak a nyugdíjas korosztálynak – mondta el Dolgos Attila, az Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke a szerdai első alkalmon.

– Három kulcsszó mentén igyekeztünk felépíteni ezt a rendezvényt: hisszük, hogy tudás mindenkié, óvodástól nyugdíjasig bárki bármikor tanulhat valami újat. Nagyon fontos a motiváció, ami arra sarkall minket, hogy mindig legyünk kíváncsiak a világra, legyünk aktívak nyugdíjasként is. És az is, hogy új közösségeket alakítsunk ki – tette hozzá Kővári Edit, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának munkatársa.

Úgy tűnik, tudásszomjból, motivációból nem szenvednek hiányt a veszprémi nyugdíjasok, és a közösségi aktivitásokra is nagy igényük van, hiszen a szabadegyetem helyszínéül kijelölt E épület kamaraterme maradéktalanul megtelt már ezen az első alkalmon.

Porga Gyula polgármester szerint ezért mindenképpen gratuláció illeti a szervezőket és a résztvevőket is, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa 2023 évre készülő városnak éppen erre a mintára van szüksége, amit az idősebb korosztály mutathat a fiataloknak: hogy legyünk mindig egy kicsit nyughatatlanok, aktívan kapcsolódjunk be a városi vérkeringésbe. „Az élethosszig tartó tanulás ráadásul ma már a mindennapjaink része, ezeken az alkalmakon pedig olyan témákban juthatunk érdekes információkhoz, amelyek segítenek eligazodni sokszor zűrzavaros mai világunkban” – hangsúlyozta a polgármester.

A nyár során összesen három alkalommal jelentkező nyugdíjas egyetemen minden alkalommal egy-egy neves előadó előadását hallgathatják meg a résztvevők, emellett a szakmai napokon kulturális program is várja az érdeklődőket. Az első alkalommal dr. Gerencsér András, a Pannon Egyetem rektorának rövid „kurzusát” teljesíthették a hallgatók, aki előadásában a globális éghajlatváltozás tényeiről és tévedéseiről beszélt színesen és közérthetően, többek között olyan kérdésekre is kitérve, miért félrevezető a 70-es években felvetett üvegház modellből kiindulni és a globális felmelegedés kifejezést használni, vagy hogy miként „szállt versenybe” az ember a természetes éghajlat módosító tényezőkkel, erősen megnyerve a megmérettetést, nem éppen pozitív értelemben.

A nyugdíjas egyetem a nyáron még két alkalommal jelentkezik, július 31-én és augusztus 14-én, de a szervezők szeretnék majd az ősszel folytatni a megkezdett hagyományt. A szakmai napok minden esetben ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. Jelentkezni a www.nyugdijasegyetem.szomszedok.eu weboldalon lehet.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.