Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Útmutató a nyárhoz

2019. június 20. 4:00
A veszprémi és balatoni nyár izgalmas eltöltéséhez ad útravalót a Veszprém Portré internetes kulturális kiadvány legfrissebb számával.

Nemrég egy kedves veszprémi barátommal beszélgettünk arról, hogy egyelőre mégsem megy világmegváltó távoli útra, részben mert a munkája miatt neki ez az időszak jelenti a legfőbb bevételi forrást, részben meg azért, mert a nyár itthon is jó. És tényleg.

Veszprémben az a szerencsés állapot áll fenn, hogy nem kell 15 km-nél távolabb mennünk és még csak szabadnapot sem kell feltétlenül kivennünk, hogy úgy érezzük, nyaralunk. Egy kőhajításnyira fekszik tőlünk a Balaton, munka után már csobbanhatunk is a tóban, vagy beülhetünk valamelyik fantasztikus Balaton-parti vendéglátóhelyre, hogy gasztronómiai utazásra induljunk.

Időnként pedig ki sem kell tennünk a lábunkat a városból, hogy üdítő pillanatoknak lehessünk a részesei: a legjobb fesztiválok régóta házhoz jönnek, kalandozhatunk a helyi erdőkben madártávlatból nézve a környékre, de a magas kultúráról sem kell lemondanunk.

Éppen erre szeretett volna rávilágítani a Veszprém Portré csapata legújabb számával, azoknak is bőséges alternatívát kínálva, akiknek idén egy külföldi vagy távoli belföldi kiruccanás egyelőre nincs a radarján.

Az új lapszámban többek között részletes képet kaphatunk a helyi és balatoni fesztiválok kínálatáról, a vegán ételudvarral és retro nappal is készülő, hamarosan rajtoló Balaton Fesztiválról, előzetes ízelítőt kaphatunk például a Veszprémi Utcazene Fesztiválról, ahova már biztosan jön Lola Marsh, vagy éppen az előbbivel párhuzamosan zajló zenezug, az Íródeák Művészeti Udvar hangulatából.

Fesztiválból a Balaton környékén is akad jó pár – a MOL Nagyon Balaton programsorozat egy részét épp ezek teszik ki az Evernesstől kezdve a Művészetek völgyén át a Paloznaki Jazzpiknikig, de ahogy arra a Balatoni Kör tagjai is esküsznek, a tó jóval többet jelent, mint fürdőzést. Ha a fesztiválok túl hangosak lennének, részt vehetünk például a Kultkikötő valamelyik színházi előadásán, kortyolhatjuk az olaszrizlingeket a Balatonfüredi Borheteken, vagy egyszerűen beülhetünk valamelyik magas minőséget biztosító étterembe, de akár jótékonysági futáson is részt vehetünk a dűlők között.

Színházról a veszprémi színpadok is gondoskodnak, és egy erdei kisházban is pihenhetünk, ha egy könnyed túrázós, bográcsozós nyaralásra vágyunk.

Az új lapszám ugyanakkor nem csupán programajánlóként funkcionál: bepillantást nyerhetünk abba is, milyen egy fesztiválszervező élete, melyek a legkedvesebb helyei és momentumai a városért és a térségért dolgozó polgármesternek és parlamenti képviselőnek, és a lelassulást és külső-belső odafigyelést kívánó slow turizmusról is olvashatunk.

A teljes lapszám itt olvasható.

Bertalan Melinda
további cikkek
Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   tegnap 16:28 Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Az ünnepi készülődés jegyében a szervezők bejelentették a 2024. augusztus 1-3. között meghirdetett 12. Paloznaki Jazzpiknik első nagyszínpados fellépőit. tegnap 11:57 Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen advent Több mint százéves hagyományt gondoltak újra a Jeruzsálemhegyen Pénteken kinyílik az adventi naptár első ablaka. Ma már szinte nincs olyan ember, aki gyermekként ne élte volna át a sorra nyíló ablakok izgalmát, de azt kevesen tudják, hogy az első ilyen naptár még a XIX. század közepén készült. Azóta számos formája lett, ezek közül pedig az a verzió, amit a Jeruzsálemhegyen kitaláltak valóban formabontó. tegnap 10:01 Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Művészetek Háza Programajánló: a japán kultúra veszprémi szemmel Izgalmasnak ígérkező programmal várja szerda este az érdeklődőket a Művészetek Háza és a FOTON, ahol egészen a „felkelő Nap országáig” utazhat el a közönség, legalábbis két veszprémi fotós objektívén keresztül ismerhetik meg a távol-keleti ország kultúráját. 2023. november 28. 12:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.