Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

A nemzeti összetartozás napja nem gyásznap

2019. június 4. 18:02
Bár a sebek, amelyeket Trianon ejtett nemzetünk testén, mindmáig sajognak, a trianoni döntés napja nemzetünk újjászületésének napjává vált - mondta Porga Gyula polgármester a Fidesz-KDNP nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett megemlékezésén.

Kedd délután az Óváros téri Országzászló előtt, nyári záporesők közepette tartott megemlékezést és koszorúzást a trianoni békediktátum aláírásának évfordulója alkalmából a Fidesz-KDNP veszprémi szervezete. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester mondott beszédet.

- Az első világháborút lezáró békeszerződés aláírását követően az őshonos magyar népesség jelentős része öt, a mai állapot szerint nyolc másik állam fennhatósága alá került. Az elcsatolt területekkel és a magyar népességgel együtt történelmi és kulturális emlékhelyeinek jelentős része manapság határainkon túl, más államok területén található - emlékeztetett.

Porga szerint a világtörténelemben szinte példátlan trianoni békediktátum ugyan több részre szakította Magyarországot, de nem tudta elpusztítani nemzetünket.

Június 4-e nem gyásznap, hanem az ujjászületés napja

- fogalmazott.

- Kényszerű, a körülmények által kikényszerített újjászületés ez, amely azonban megmutatta a világnak: a magyarság nemcsak egységes nemzet, de életképes is, dacára a borzasztó, sokszor embertelen körülményeknek, amelyek a magyarságot 1920-tól kezdődően sújtják. Meggyőződésem, hogy nemzetünk életképessége összetartozásunkban, egységünkben rejlik.

Ez az összetartozás, ez az egység országhatárok fölött álló! Összetartozásunkat, egységünket nem vehetik el tőlünk sem nagyhatalmak, sem tragikus történelmi események- mondta.

A polgármester hangsúlyozta, „az újjászülető Magyarország hősei azonban azok a magyar testvéreink is, akik az anyaországtól elszakítva, a nemzeti megmaradás mindennapi küzdelmeiben helytállva, idegenben őrzik magyarságukat, és szolgálják ezzel a magyar nemzet fennmaradását”

A Fidesz-KDNP megemlékezésén Lukács Dániel, a Veszprémi Petőfi Színház színésze Juhász Gyula Trianon című versét szavalta:

Ge. Á.
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.