Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Ősztől megújul a veszprémi drámaképzés!

2019. január 30. 7:12
Új struktúrát kap a drámaképzés a Pannon Egyetemen, melynek a partnere lesz többek között a Veszprémi Petőfi Színház is. Arról, hogy mi vezetett ahhoz, hogy a képzés újragondolása a tervezés szintjéről eljusson a megvalósításig, arról Komáromi Sándor, az új modelltanterv munkacsoportjának tagja beszélt, aki jelenleg a Pannon Egyetem óraadója, emellett a Soproni Petőfi Színház színitanodájának vezetője, és a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. NépmesePont-pályázatának a munkatársa.

„Fontosnak tartottam, hogy megtaláljuk azt az irányt, amely felé haladva, a modernkori követelményeknek megfelelően tudjuk átalakítani a képzést. Az eddigi modelltanterv nem tartalmazott módszertani leírásokat, és workshop-szerűen épült fel, aminek volt ugyan előnye, mert az érintett területeket nagyon sokszínűen tudták megmutatni. Viszont az alkalmazott módszer pedagógiai és pszichológiai hátterének ismerete nélkül nem mélyíthető igazán a tudás, és nem biztos, hogy a köznevelés feladataiban az előírt feltételeknek megfelelően, illetve valódi hatékonysággal tudnak működni a végzett hallgatók.

Sok szempontot kellett figyelembe venni, például az átalakulásra érett köznevelés jelenlegi helyzetét, illetve a kialakult generációs szakadékokat. Az infokommunikációs eszközök forradalma és a virtuális világ egy teljesen más impulzusközeget eredményez, ahol már nincs elsődleges kötődés az interperszonális kommunikációhoz. Ezzel már számos kutatás foglalkozik, és ezeket a kutatási eredményeket is be kell emelni a képzésbe. Például, hogy hogyan alakul a kommunikáció, vagy az időtöltés az Y generációs szülő és tanár, valamint a Z, vagy Alfa generációs gyermek között. Így könnyebben megérthetjük az iskolába kerülő gyerekeket.

Fontos, hogy az egyensúlyt meg tudjuk tartani: egyrészt legyen ott minden olyan modernkori vívmány, mint a Harry Potter, az okostelefon, vagy a pillanatnyiság, a mérleg másik oldalán pedig legyen ott a tradíció, a folyamat, és az egészséges identitástudat. Szintén hangsúlyos, hogy megtanítsuk kultúránkat szerethető eszközökkel elfogadhatóvá tenni, és, hogy a modern világ impulzusait hogyan alakíthatjuk úgy, hogy közben a gyermek igényelje a színházi kommunikációban történő részvételt. Magyarul váljon színházszerető emberré.

Újításnak számít a személyiségfejlesztés, vagy a reformpedagógiai módszerek tanulása, mindezeket szakterületük kiválóságaitól tanulhatják majd a diákok. Szeretnénk továbbá a képzésben résztvevő hallgatókat helyi iskolákban zajló, modern pszichológiai kutatásokba bevonni.

Célunk az is, hogy a szaknak legyen egy állandó műhelye, amit gyakorló helyként tudnánk használni, emellett pedig helyi, vagy környékbeli drámás és színházi csoportok befogadására is alkalmas lenne. A hallgatók öt éven keresztül fognak diákokkal, gyerekekkel találkozni, tehát a képzés teljes ideje alatt. Emellett kőszínházi gyakorlatot is szerezhetnek a Veszprémi Petőfi Színháznál, valamint a Soltis Lajos Színháznál.”

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.