Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C

Közérthetően a 2018-as Nobel-díjakról

2019. január 26. 11:41
A 2018-as Nobel-díjasok munkásságáról tartottak előadásokat szerdán a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága előadótermében.

A szerda délutáni programmal az volt a VEAB célja, hogy rövid, közérthető előadások révén kézzelfoghatóvá váljanak a 2018-ban Nobel-díjat érő teljesítmények. A díjazottak munkásságát az adott szakterületen tapasztalattal bíró szakemberek, kutatók mutatták be: a fizikai díjról Kántor Zoltán (Balluff Kft.), a közgazdaságtaniról Szikszai Szabolcs (Pannon Egyetem, Gazdaságtudományi Kar), a kémiairól Vonderviszt Ferenc (Pannon Egyetem, Bionanotechnológiai és Műszaki Kémiai Intézet), az orvosiról Lakatos László (Csolnoky Ferenc Oktató Kórház), a béke-díjról pedig Bárdos Jenő (VEAB és Pannon Egyetem) tartott rövid előadást.

FIZIKAI DÍJ

Kik kapták? Arthur Ashkin, Gérard Mourou, Donna Strickland

Miért kapták? A lézerfizikában elért úttörő felfedezésekért.

Mit jelent ez? Ashkin a lézercsipesszel végzett kutatásokért kapta a díjat: a lézer alkalmas arra, hogy nagyon kis méretű részecskéket megtartson, foglyul ejtsen, akár ha egy csipesszel kaptuk volna el őket. Mourou és Strickland azért részesült az elismerésben, mert minden korábbinál rövidebb és intenzívebb lézerimpulzusokat voltak képesek előállítani.

Kántor Zoltán előadása a fizikai Nobel-díjrólKántor Zoltán előadása a fizikai Nobel-díjról

KÖZGAZDASÁGTANI DÍJ

Kik kapták? William D. Nordhaus és Paul M. Romer

Miért kapták? A gazdasági elemzés területének a piacgazdaság, a természet és a tudás kölcsönhatásait is figyelembe vevő modellekkel való kiszélesítéséért.

Mit jelent ez? Romer megállapította, hogy a tudás mint termelési tényező akkor működik a leghatékonyabban, ha minél szélesebb körben hozzá lehet férni, ezért a tőkeerős nagyvállalatokat érdekeltté kell tenni a kutatás+fejlesztés tevékenységekben. Nordhaus a globális klímaváltozás hatásait vizsgálta a gazdasági növekedésre. Pontosan kiszámolta, hogy egy tonna szén-dioxid-kibocsátása mekkora anyagi kárt okoz – egyre több kormány kötelezi a károk okozóit a kártérítésre, elsősorban emissziós különadók formájában.

Szikszai SzabolcsSzikszai Szabolcs

KÉMIAI DÍJ

Kik kapták? Frances H. Arnold, George P. Smith, Sir Gregory P. Winter

Miért kapták? Az enzimek irányított evolúciójáért és a peptidek és antitestek fág-bemutatásáért.

Mit jelent ez? A fehérjék roppant hosszú láncolatokat alkotnak és bonyolult mintázatokban tekerednek fel, így mesterséges előállításuk szinte lehetetlen. Biológiai úton azonban lehetséges, ehhez az evolúciót kell modellezni, és a kívánt tulajdonságokra koncentrálva „kitenyészteni” a megfelelő enzimeket. Ezeknek a gyógyszeriparban lehet gyakorlati hasznuk.

Az enzimek túl bonyolult felépítésűek, hogy mesterségesen tervezhetők legyenekAz enzimek túl bonyolult felépítésűek, hogy mesterségesen tervezhetők legyenek

ÉLETTANI ÉS ORVOSI DÍJ

Kik kapták? James P. Allison és Tasuku Honjo

Miért kapták? A negatív immunreguláció gátlásán alapuló rákterápia felfedezéséért.

Mit jelent ez? Egy olyan terápia felfedezését, ami az előrehaladott stádiumban lévő betegek gyógyításában is használható lehet. A kutatók olyan módszert találtak fel, amivel kikapcsolhatók a rákos sejtek egyébként roppant hatékony védelmi rendszerei.

dr. Lakatos László magyarázta el az orvosi díj mögötti teljesítméntdr. Lakatos László magyarázta el az orvosi díj mögötti teljesítmént

BÉKE DÍJ

Kik kapták? Denis Mukwege és Nadia Murad

Miért kapták? A háborús bűnök elleni bátor küzdelemért és az áldozatok igazságának kereséséért.

Denis MukwegeDenis Mukwege

Mit jelent ez? Mindkét díjazott a nemi erőszak háborús fegyverként való felhasználása ellen küzd. Denis Mukwege kongói orvos, aki magánkórházat alapított a kongói háború idején a fegyveres konfliktus során megerőszakolt nők kezelésére. 2012-ben az ENSZ-ben tartott beszédében hevesen bírálta a kongói kormányt a nők ellen elkövetett bűnökért. A figyelemfelhívás azonban nem várt következményekkel járt: lányát saját otthonában fegyveresek túszul ejtették, a hazatérő Mukwegét pedig megpróbálták megölni, testőre csak az élete árán tudta megvédeni. Mukwege a történtek után is folytatta tevékenységét.

Nadia MuradNadia Murad

Nadia Murad mindössze 26 éves iraki jezidi. 2014-ben az Iszlám Állam tömeges mészárlást rendezett a jezidi közösségben, hatszáz embert végeztek ki, a fiatal nőket – köztük Muradot is – eladták rabszolgának. Három hónapot töltött fogságban, mire sikerült megszöknie, ez idő alatt rendszeresen kínozták és megerőszakolták. Sikerült elmenekülnie Irakból, Németország Baden-Württemberg tartománya fogadta be. Azóta az ENSZ jószolgálati nagyköveteként a menekültek és a népirtások ügyeivel foglalkozik.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.