Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tudnivalók a pattanásokról

2019. január 23. 9:52

A pattanásokról sokan úgy vélik, hogy csakis a serdülőkor velejárói, holott ez nem teljesen igaz. Ez a bőrpanasz tulajdonképpen bármelyik életszakaszban kialakulhat, bár az is igaz, hogy tinédzser korban a legjellemzőbb.

A pattanás a bőrben lévő faggyúmirigyek eltömődése, gyulladása révén jön létre. Éppen emiatt gyakrabban alakul ki tinédzser korban, amikor a szervezet hormonszintje megváltozik, és ekkor aktívabb lesz a faggyútermelés.

Mik lehetnek a pattanások kiváltó okai?

  • a már említett hormonális okok
  • a nem megfelelő táplálkozás
  • stressz, lelki panaszok
  • valamilyen nyomelem hiánya, a szervezet így jelez
  • egyéb okok

Milyen típusú pattanásos betegségeket különböztethetünk meg?

Súlyos: nagy, már fájdalmas, vörös csomók, melyek a későbbiek során heget okoznak a bőr felszínén.

Közepesen súlyos: vörös csomók, gennyessé váló pattanások, mitesszerek, melyek lehetnek fehér vagy fekete színűek is.

Enyhén súlyos: ez még nem fájdalmas, maximum kellemetlen érzetet jelentő minimális, pici kis göb, fehéres gennyel a közepén.

Hogyan kezelhetjük otthon a pattanásainkat?

  1. Arctisztítással, mely legyen a mindennapi rutin része, reggel és este szappanmentes lemosó segítségével.
  2. Olyan krémek használatával, melyek hatóanyaguknál fogva segítik a gennyes, gyulladt bőr mihamarabbi helyreállítását. Érdemes gyógyszertárból beszerezni a vény nélkül kapható benzoil-peroxidot tartalmazó krémek valamelyikét.
  3. Hidratáló krémek használatával. Mindig olyat választva, mely a bőrünk típusához megfelelő, ennek megállapításához érdemes szakember segítségét igénybe vennünk.
  4. Alapozóval. Sokan alapozót használnak pont a bőrhibák kiegyenlítésére, és a pattanások eltüntetésére, de ezekkel érdemes vigyázni, mert vannak olyan alapozók, melyek még több pattanást okoznak. Azok közül válasszunk, melynek csomagolásán az van feltüntetve, hogy non comedogenic.

Mit tegyünk, ha nem tudjuk otthoni praktikákkal eltüntetni pattanásainkat?

Gyakran elegendő csak kozmetikushoz fordulnunk, aki megfelelő arctisztítással és bőrápolással lehet könnyen tud segíteni a problémánkon. Azonban van, hogy a kozmetikus sem elegendő. Ekkor kell mindenképpen bőrgyógyászhoz fordulni, mert súlyos problémákat okozhatnak a pattanások, nem csak a bőrünkön, hanem a lelkünkben is, mert nem tudjuk elfogadni kinézetünket a bőrhibák miatt.

A Varga Esztétikánál bőrgyógyász szakorvosa, könnyedén segítséget tud nyújtani legyen szó akár felnőtt vagy gyermek bőrproblémáiról. De mindenképpen érdemes ellátogatni weboldalukra, ahol a témában más érdekes információkat is olvashatunk. Akár online is van lehetőség bejelentkezni egy adott kezelésre.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.