Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Természettudományos, mérnöki és informatikai szakemberekre van szüksége a jövő társadalmának

2018. november 27. 4:01
Hétfőn délelőtt került sor a Pannon Egyetem, az Együtt A Jövő Mérnökeiért Szövetség, a Matematikai Tehetségekért Alapítvány, valamint a Kutató Tanárok Országos Szövetsége konzorciumi pályázat „A felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint az MTMI szakok népszerűsítése a felsőoktatásban” című projekt nyitó rendezvényére.

„A fiatalok közül egyre kevesebben vállalják azokat a nehézségeket, amik az MTMI szakokra való felkészüléssel járnak, és ennél fogva egyre kisebb a merítési bázis ezeken a szakterületeken. Ám ezekre a szakterületekre a jövő társadalmának maximálisan szüksége van. Jelen projekt kifejezetten ezeket a területeket célozta meg. A Z generáció világában a természettudományos, matematika, műszaki tudományokat elég nehéz beilleszteni. A jelen kor fiataljai élményalapú tudással szeretnének rendelkezni, ám ezen területek elsajátításához erőfeszítéseket kell tenni, ami nem a mai generáció erőssége” – emelte ki beszédében dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

Jelen projekt viszont abban segít, hogy felkeltse az érdeklődését a fiataloknak és motiválja őket arra, hogy megéri erőfeszítéseket tenni.

Zadravecz Renáta projektmenedzsertől megtudtuk, hogy a támogatási kérelem pozitív elbírálásban részesült, így a Konzorcium az Európai Szociális Alap és Magyarország társfinanszírozásában 350,33 millió forint összegű támogatásban részesült. A pályázati projekt 2017. szeptember 1. és 2020. február 29. között valósul meg. Az MTMI pálya népszerűsítése, valamint készségfejlesztő programok kialakítása és működtetése céljából közel 20 darab együttműködési megállapodás köttetett középiskolák - gimnáziumok -, tankerületi központok - valamint egyéb vállalatok képviselői támogatásával.

A konzorciumi tagok célja, a kevésbé fejlett régióban található székhellyel vagy telephellyel rendelkező felsőoktatási intézmények számára a felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósítása, valamint a matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai szakok (MTMI) népszerűsítése. További általános cél a középfokú intézményeket látogató fiatalok képzettségi szintjének javítása ezáltal a felsőfokú végzettséghez történő jutás fokozása.

Dr. Chován Tibor, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a Pannon Egyetem 5 kara, a Nagykanizsai Kampusz, valamint a Rektori Kabinet részvételével, a pályázat 2017 szeptemberi indulása óta jelentős szakmai előrehaladást mutathat fel. A pályázatban vállalt szakmai tevékenységek, úgymint MTMI területet érintő élményközpontú szakmai napok, roadshow-k, interaktív versenyek, műhelyfoglalkozások, szakkörök, egyetemi és vállalati nyílt napok, nyári egyetemek, képzők képzése, valamint a projektet népszerűsítő kommunikációs tevékenységek hozzájárulnak az oktatási lánc szereplőinek hatékony és eredményes jövőbeni együttműködéséhez.

Krónusz-Riskó Annamária
Domján Attila
további cikkek
Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.