Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
21°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
21°C

Ezekkel a módszerekkel tehetjük szebbé fogsorunkat

2018. november 16. 12:02
A gyönyörű mosoly minden felnőtt álma, ám már gyerek korban érdemes odafigyelnünk a tejfogak ápolására is. Ha szebb fogakat szeretnénk, akkor már egészen kicsi korban el kel kezdenünk foglalkozni a szájhigiéniánkkal. A gyerekeket pedig legkönnyebben szerepjátékokkal, mesefigurás fogkefékkel és ízes fogkrémekkel lehet rávenni a kezdetben a fogmosásra. Az eleinte csak játékos tevékenység végül majd napi rutinná válik és a csontfogak is megfelelő ápolást kapnak majd.

A gyönyörűen csillogó, fehér fogsor azonban nem csak örökölt tulajdonság. Bár kísérletek bizonyították, hogy a fogak színét és fogaink esztétikai kinézetét is örökölhetjük felmenőinktől, a fogmosást semmilyen genetikai adomány nem pótolhatja. Noha vannak, akiket eleve szebb fogsorral áldott meg a sors és alapból fehérebb fogakkal rendelkeznek, ha elhanyagolják a fogápolást, ők is ugyanúgy szenvedhetnek fogszuvasodástól, ínygyulladástól és más szájüreg betegségektől is. A legideálisabb tehát, ha mi magunk teszünk a fogaink szépségéért, addig még nem késő.

Amit az alapvető fogápolásról tudni illik

Azt már valószínűleg mindenki tudja, hogy a fogmosás rendkívül fontos. Annak helyes technikáját azonban sehol nem tanítják. Pedig a baktériumok a szájban felgyülemlett lepedékben összegyűlve képesek gyorsan fogkővé összeállni, ami nem csak esztétikai problémákat fog jelenteni, hanem kellemetlen szájszaghoz és keserű szájízhez is vezet. Az elszíneződött fogak után a fogíny vérzése és gyulladása következik, amely végül a fogak elvesztéséhez vezet. Ezért meg kell tennünk mindent, hogy a szájüregünket naponta legalább 2-3 alkalommal helyesen tisztítsuk és fertőtlenítsük.

A fogsor ápolására pedig a legjobb a sűrű sörtéjű, puha keféjű fogkefe, mivel az nem sérti sem az ínyünket fel, sem pedig a fogzománcot nem roncsolja. Érdemes elektromos változatot beszerezni, amely megfelelő mozgásokkal és impulzusokkal segít a lerakódott ételmaradékok eltávolításában. Fontos, hogy használjunk rendszeresen fogselymet és fogköztisztítót amelyekkel a fogak közti részt is elérhetjük. A fogmosások után pedig érdemes öblögetni szájvízzel is. Az ideális az lenne, ha minden étkezés után tudnánk foglalkozni a szájápolással, de legalább naponta kétszer szánjunk rá időt.

Ha már megtörtént a baj, segít az esztétikai fogászat

Mivel korábban nem állt rendelkezésre ennyi információ és ennyi eszköz a fogápolásra, sok felnőtt számára okoz maradandó problémát a lyukas fogak kezelése és a fogak elvesztése. Azonban ma már a fogászat is olyan fejlett eszközökkel várja a pácienseket, amelyekkel gyönyörű fogakat képesek varázsolni a régiek helyére. A természetes és ép fogak így különböző módszerekkel alakíthatóak ki olyan szájban is, ahol már menthetetlen állapotok uralkodnak. Ma már olyan tökéletesen élethű, fogszínű és fémmentes restaurációk is segítenek a pácienseken mint a különböző koronák, a kerámia és a porcelán héjak, a tömések, a koronák, hidak stb.

A kerámia- és a direkt héjak készítése különösen sikeres manapság, mivel csak minimális fogállomány eltávolítással járnak, mégis rendkívül szép eredménnyel kecsegtetnek. A porcelán héj esetében a fog ajak felőli ugyanis a felszínből kevesebb mint 1 milliméter kerül eltávolításra, amelyre végül a kerámiahéj kerül, így kiváló esztétikai hatás érhető el.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.