2019. június 27., csütörtök
László névnap

Megyei jogú városok tárgyaltak a foglalkoztatásról

Október 3-4. között tartották a második, Veszprémben megrendezett országos szakmai konferenciát a megyei jogú városok paktumirodái részére a Gizella Hotel és Étteremben.

Szolnok önkormányzata támogatta a hat alkalomból álló konferencia-sorozat indítását, melynek célja, hogy a hasonló terveket megvalósító megyei jogú városok között szakmai tapasztalatcsere alakuljon ki, biztosítva az összegyűjtött jó gyakorlatok megosztását, az irányító hatósággal való személyes kapcsolattartást és a szakmai koordináció lehetőségét.

A konferenciát Porga Gyula, Veszprém polgármestere nyitotta meg: beszédében megköszönte a szolnokiaknak, hogy ez a szép kezdeményezés megvalósulhatott, ezzel egy intézményesített módot teremtve a paktumprojektekkel foglalkozó kollégák találkozásához, együttműködéséhez. Veszprém természetesen örömmel fogadta el a felkérést – fűzte hozzá.

Egy izgalmas és járatlan út, amelyen nekünk kell végigmenni – jellemezte Porga Gyula a foglalkoztatási paktumokat. Fontos az, hogy legyen egy helyi együttműködés, hiszen a foglalkoztatottság egy város, térség életében az egyik legközpontibb feladat. Veszprém, Szolnok vagy bármelyik várost említhetnénk, mind különböző adottságokkal rendelkeznek, ezért igazodni kell a helyi szokásokhoz, a helyi gazdaság erejéhez, foglalkoztatottakhoz, képzési rendszerhez. Az a cél, ami a városnak és a munkaadóknak is a legfontosabb, hogy hosszútávon, fenntartható módon tudjuk üzemeltetni vagy szinten tartani a foglalkoztatottságot.

A két napos program lényege az együttműködés: akik hasonló élethelyzetben vannak, hasonló nehéz projektet kell végrehajtaniuk, azoknak legyen arra alkalmuk, hogy leüljenek, beszélgessenek, válaszokat találjanak kérdéseikre. A polgármester külön köszönte az irányító hatóság és az Államkincstár részvételét a konzultáción.

A köszöntő után Göndör Péter, a Pénzügyminisztérium RFP Programvégrehajtási Főosztály főosztályvezető-helyettese ismertette a foglalkoztatási paktumok szakmai működésének eddigi eredményeit, illetve az Irányító Hatóság kiemelt elvárásait a projektek megvalósítása során. Ezt követően Domokos Péter, a Magyar Államkincstár EU Támogatási Főosztály főosztályvezető-helyettesétől „A TOP-6.8.2-15 projektek előrehaladásának tapasztalatai” címmel kaphattunk tájékoztatást a megyei jogú város területén és város térségében zajló helyi foglalkoztatási együttműködésekről.

A program Győr és Szeged foglalkoztatási paktumának bemutatásával folytatódott.

A konferencia második napján Kardos Péter, a Jost Hungária Kft. ügyvezetője mint a Veszprémi Foglakoztatási Paktum tagja adta át tapasztalatait egy nagyvállalkozás szemszögéből, majd a paktummunkatársak az inaktívak programba történő bevonásával kapcsolatos jó gyakorlataikat osztották meg egymással.

A programot az Európai Unió támogatásával Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Kormányhivatal és az Impulzus Egyesület konzorciumi formában valósítja meg. A támogatás összege 1.266.496.244.- Ft, a támogatás intenzitása 100%.