Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szénhidrátról alkotott tévhitek

2018. szeptember 22. 15:24
Régebben a zsír volt a rosszakarónk, manapság a szénhidrát fogyasztásért jár bitófa. Valóban ekkora ellenség a szénhidrát? A legújabb táplálkozás terén végzett kutatások szerint nem. Az ördög a részletben lakozik.

Nézzük a tévhiteket:

1. Tévhit: Csak a kenyérfélék, péksütemények, krumpli és rizs tartalmaz szénhidrátot.

Amikor megkérdezem az embereket, hogy mi tartalmaz szénhidrátot akkor a 90%-uk biztosan a fenti pár alapanyagot sorolja fel, pedig ezeken kívül az összes zöldség, gyümölcs, hüvelyes és a tej-tejtermék is tartalmaz több-kevesebb szénhidrátot, és valljuk be ezek nélkül nincs egészséges étkezés. Az ironikus az, hogy sokan nem tudják elmagyarázni miért is tartanak a szénhidráttól. Muszáj különbséget tenni az egészséges szénhidrátok között, amelyek magas rosttartalmúak és alacsony cukor tartalmúak, és az egészségtelen szénhidrátok között, amelyek pedig magas cukor tartalmúak és alacsony rosttartalmúak.

2. Tévhit: A szénhidrátok hizlalóak.

Nagyon sok kutatási eredmény van arról, hogy az "igazi" teljes őrlésű kenyerek fogyasztása a fehér kenyér helyett csökkenti az esélyét az elhízásnak. Ugyanez igaz a gyümölcsfogyasztásra is egészen addig, amíg tudjuk a mértéket és nem haladjuk meg a kalória szükségletünket.

Nagyon sokat lehet olvasni arról, hogy a szénhidrát szegény diétáktól jobban lehet fogyni, mint a zsírszegény diétáktól, ami rövidtávon igaz is, viszont hosszútávon mindegyik csak mérsékelt fogyást eredményez. A POUNDS LOST tanulmányban igazolódott, hogy a fogyásnál sokkal jobban számít a bevitt kalória mennyisége, mint a makrotápanyagok egymáshoz viszonyított mértéke, ami annyit jelent, hogy sokkal jobban egyénre lehet szabni a fogyókúrákat az egyéni igények és a táplálkozási szokásokhoz igazodva, mint azt eddig gondoltuk és ez nagyban segíthet az életre szóló életmódváltásban.

3. Tévhit: Kerüljük a gyümölcsöket a magas cukortartalmuk miatt.

Az a cukor, azaz szénhidrát, ami a gyümölcsökben van más, mint az italokhoz és ételekhez hozzáadott cukor. Igaz, hogy a gyümölcsök kalóriatartalmát nagy részben a fruktóz adja, de emellett nagyon sok rostot is tartalmaznak, emiatt nem okoznak olyan gyors vércukor emelkedést, mint a hozzáadott cukrok például egy üdítőben. Amennyiben több gyümölcsöt fogyasztunk, az csak segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget, kifejezetten igaz ez abban az esetben, ha magas rosttartalmú gyümölcsöket fogyasztunk, mint a körte, málna, szeder, avokádó, ribizli, szilva, narancs, eper, alma.

4. Tévhit: Minden szénhidrát rossz.

Nem mindegy, hogy a szénhidrát honnan származik. Minden forrásból származó szénhidrát másképpen viselkedik a szervezetünkben, a magas rosttartalmúak jótékony hatással vannak szervezetünkre, hiszen a glikémiás indexük alacsony. A szénhidrátok esetében mindenképpen megfontolandó a bevitt mennyiség és a minőség. Az egészséges szénhidrátok közé tartoznak a teljes kiőrlésűek, a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek és a tejtermékek. A finomított szénhidrátot tartalmazó termékek, amelyeknek magas a glikémiás indexe, viszont kisebb mennyiségben fogyaszthatók vagy helyettesítendők.

Amikor elfogyasztunk egy ételt amelynek magas a glikémiás indexe, akkor az nagyon gyorsan meg fogja emelni a vércukrunkat, abban az esetben viszont ha ugyanannyi szénhidrátot tartalmazó ételt fogyasztunk csak alacsony glikémiás indexű alapanyagokat felhasználva akkor ez lassan fogja emelni a vércukrunkat. Szóval nem minden szénhidrát rossz.

5. Tévhit: Csak a glikémiás index számít:

Nagyon sok embert félrevezet, hogy az étkezéseit csak a glikémiás index szempontjából vizsgálja. Vajon melyiket egészségesebb megenni, egy szelet dinnyét vagy egy tábla csokoládét, hiszen a csokoládénak alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a görögdinnyének? Természetesen a szelet görögdinnye az egészségesebb. Az alapanyagokat összességében kell vizsgálni és nem csak egy tulajdonságukat kiragadva, nem mindegy, hogy mennyi a kalóriatartalma, milyen tápanyagok vannak benne és mennyi a rosttartalma. A csokoládénak csak azért alacsonyabb a glikémiás indexe mert magas a zsírtartalma, így lassabban emeli a vércukrot, viszont összességében nézve nem egészségesebb, mint a görögdinnye.

Mindent összevetve elmondható, hogy a szénhidrátokra nem kell ellenségként tekinteni, hiszen szervezetünknek szüksége van rá, csak az nem mindegy, hogy milyen és mennyi szénhidrátot eszünk.

Csík Orsolya, dietetikus, táplálkozási tanácsadó

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.