Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szent István előnyt faragott a hátrányainkból

2018. augusztus 20. 18:42
A veszprémi vár fokán emlékeztek meg első királyunkról augusztus 20-án délután.

– Veszprém városa különleges helyet foglalt el Szent István életében: a város édesanyja és felesége székhelye volt, a közelben győzte le Koppány seregeit, innen kiindulva szilárdította meg hatalmát, innen indult ki az államhatalmat megalapozó munka – monda ünnepi beszédében dr. Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár hétfő délután Veszprémben.

– Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy első királyunk kora egyik legmodernebb országát építette fel a helyi sajátosságokból és univerzális alapelvek mentén. Olyan egységet teremtett a széttartó struktúrákból, ami ezer éve áll. Olyan kötőanyagot talált, ami szilárdan áll a történelem során létezett minden belső és külső veszély ellenére.

Orbán szerint Szent István műve azért örök érvényű, mert belőlünk, magyarokból áll össze egy egésszé. A magyarság ténymegállapítás és program egyszerre. Van, létezik, tudjuk mit jelent, és azon dolgozunk, hogy a jövőben így, és még erősebben létezzen.

– Hogy mit látott meg István a magyarságban? – fejtegette az államtitkár – Felismerte, hogy a magyarság szabadságszeretete nem hátrány, hanem lehetőség: értelmet, célt és tárgyat adott a szabadságnak azzal, hogy megalapította Magyarországot. Felismerte azt is, hogy az igazán nagy formátumú politikusok nem élhetnek a csalfaságokat elítélő hit nélkül. Egy a világban ennyire egyedül álló népet nem lehet szervezett hit nélkül kormányozni. És felismerte azt is, hogy a nagy formátumú magyar politikusoknak könyörtelenül pragmatikus világlátással kell szemlélniük az eseményeket, azt kell vizsgálniuk, hogy ami történik, az árt vagy használ-e a magyaroknak.

– A jó politika ma is a magyarság megőrzéséért és gyarapodásáért dolgozik. Ugyan nehéz idők vannak mögöttünk – a 20. század nem a magyarok évszázada volt –, de a jelen és a jövő sokat ígér. Szerencsések vagyunk, hogy ebben a kivételes helyzetben lehetünk egyek a magyarság egyenletében – zárta gondolatait Orbán Balázs.

A politikus szavait követően Sebestyén Márta és Andrejszki Judit adott műsort, majd a jelenlévők virágokat helyeztek el az első királyi pár szobránál.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.