Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Egy csomó gyorsfagyasztott terméket hívnak vissza a multik

2018. július 7. 10:04
Listeria fordulhat elő az Aldi, a Metro, a Penny Market, a Spar és a Tesco által forgalmazott termékekben. Mutatjuk, hogy mikkel lehetnek gondok.

Az EU élelmiszerbiztonsági hivatala figyelmeztetett egy magyar cég által csomagolt fagyasztott zöldségek veszélyeire, amik már 47 megbetegedést és 9 halálos áldozatot okoztak, írja a Nébih-re hivatkozva az Index. Ez a cég egyébként a bajai Greenyard Frozen Hungary Kft., amelynek termékeiből jutott az Aldiba, Igloba, Metroba, Penny Marketbe, Sparba és a Tescoba is.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2018. július 3-án tette közzé közös gyors járvány jelentését, arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt EU-s tagállamban (Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban) rögzítették. Hazánkban erre a termékkörre visszavezetett esetekről nem tudunk.

A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta.

A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt. A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonását Európa szerte elindították- írja a Nébih.

A Listeria monocytogenesről

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoport: a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.

A Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.

A Nébih összeszedte, hogy eddig milyen termékvisszahívások történtek. A lenti nevekre kattintva ön is tájékozódhat ezekről.

Akinél van otthon bármelyikből visszaviheti az üzletekbe, blokk nélkül is visszakapja a termékek árát.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.