Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
29°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
29°C

Újraavatták az első világháborús zsidó hadisírokat és a felújított emléktáblát Veszprémben

2018. június 24. 17:51
A 74 évvel ezelőtt Veszprémből és a környékről elhurcolt és megölt zsidókra emlékeztek vasárnap délelőtt. A belváros több pontján koszorúztak, a zsidó temetőben a társegyházakkal tartottak táblaavatást és a gyászistentiszteletet. Képriport.

Vasárnap délelőtt 10 órakor a 2014-ben felavatott egykori zsidó iskola kapujánál beszédekkel, zenés produkcióval és koszorúzással kezdődött a veszprémi önkormányzat és a Veszprémi Zsidó Hitközség által szervezett emléknap.

Veszprémnek az elmúlt 150 évben megbecsült tagjai voltak a zsidó származású polgárai. Alakították belvárosunkat, építették környezetünket, a századfordulóra aktív tagjai voltak a városi kisközösségeknek- mondta beszédében Brányi Mária alpolgármester, aki szerint kultúránk része, hogy miként emlékezünk.

Brányi Mária alpolgármester Ovádi Péter országgyűlési képviselővel közösen koszorúzottBrányi Mária alpolgármester Ovádi Péter országgyűlési képviselővel közösen koszorúzott

A holokauszt borzalmairól sok mindenki elmondott már mindent, "a lehetetlent, a kimondhatatlant" be akarták már mutatni írók, filmesek, emlékezők. Az egykori zsidó iskola kapuja erőteljesen és líraian közvetíti a tragikus történetet, mely egykor egy zsibongó és virágzó város része volt. „Egy kapu, ami se bezárva, se kinyitva nincs. (…) a nyitott kapu hívogat és befogad, rajta keresztül belépünk valahova és megismerünk valamit, hogy megismerjük”-fogalmazott.

A megemlékezés első helyszínén a Hit Gyülekezetének fiataljai és Szász Zsuzsa működtek közre. Az egykori Búzapiac téri (most Hoffer Ármin sétány) zsinagóga volt a megemlékezés második helyszíne. A néhai zsinagógát 1944-ben gettóként használták, a háború után pedig a Magyar Szénbányászati Tröszt tulajdonába került, és fokozatosan elveszítette korábbi megjelenését. Az egykor szebb napokat is látott épület bejárata mellett emlékplakett hívja fel a figyelmet a történelem egy darabkájára.

A Komakút térnél lévő néhai gettó emléktáblájánál folytatódtak a koszorúzások és megemlékezések.

Biczó Tamás főkántor a Komakút téri volt gettó emlékhelyénélBiczó Tamás főkántor a Komakút téri volt gettó emlékhelyénél

1944. május 31-től kezdve itt helyezték el a siófoki, az enyingi és a veszprémi járás zsidó származásúnak minősített lakosait. A kaszárnya egy huszonhat lakásos bérház volt, melybe közel ötszáz(!) embert zsúfoltak be. Innen 1944. június 19-én szállították el a zsidó származású lakosokat; előbb a sárvári gyüjtőtáborba, majd július elején az auschwitzi haláltáborba.

A délelőtt a zsidó temetőben zárult, ahol a társegyházak képviselői, Nagy Károly apát-kanonok, Isó Zoltán evangélikus lelkész és Niederhoffer Zoltán református lelkész dr. Verő Tamás főrabbi vezetésével avatta újra a nemrég felújított első világháborús emléktáblát és hadisírokat.

Nagy Károly apát-kanonokNagy Károly apát-kanonok

Az eredeti emléktábla a sejtések szerint 1922 és 1930 között készülhetettAz eredeti emléktábla a sejtések szerint 1922 és 1930 között készülhetett

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum pályázati támogatásából készült emléktáblán harminc, a világháborúban elesett, vagy eltűnt veszprémi zsidó származású polgár neve olvasható. Egyes kutatások szerint az akkori 3,4 milliós magyar sereg közel 10%-a vallotta magát zsidónak.

A táblaavatás és megemlékezés gyászistentisztelettel zárult a Mártírok úti temetőben.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. ma 15:07 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.