Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gizella királyné üzenete ezer év után is érvényes

2018. május 12. 7:00
A Gizella-díjakat Süle Zsolt, a Táncsics iskola építész munkaközössége és a Rulett Együttes vehette át.

A Gizella-napok szombati gáláján Zoób Katti divattervező mondott ünnepi beszédet. Egy közel 25 éves kabátot hozott magával: a bőrdzseki élete első párizsi bemutatójáról való, azt a koronázási palást motívumaival díszítette. Elmondta: Erzsébet királyné emlékévében vett részt a párizsi rendezvényen, amelyre az első magyar királyné tervezte motívumokkal díszített ruhát vitte.

Zoób KattiZoób Katti

„Akkor, húsz éve fogalmazódott meg bennem, hogy nőként, kézműves emberként olyan kulturális üzeneteket kell közvetítenem, ami megszólítja a mai nőket, lányokat.”

Hozzátette: arról kell beszélni, hogy mit tud ma a divat, mi értelme a divatnak? Hogy az üzeneteinkből mi marad a jövőnek, a divatra érzékeny fiatalok mit visznek tovább az unokáinknak, az mind rajtunk múlik. Nekünk fontos a hagyományainkat úgy ápolni és megfogalmazni, hogy az vonzó legyen a következő generációknak.

Ebben Gizella királyné csodálatos médium, hiszen bár egy másik nép szülötte, egy bajor lány, aki mégis: eljött Magyarországra, tudott a magyarok királynéje lenni, a magyar kereszténység ikonikus alakjává válni, akinek ezer év után is van mondanivalója, olyan üzenete, amit érdemes továbbvinnünk.

A Gizella-díjakat Süle Zsolt, a Táncsics iskola építész munkaközössége és a Rulett Együttes vehette át Porga Gyula polgármestertől.

Süle ZsoltSüle Zsolt

Süle Zsolt a veszprémi zenei élet meghatározó személyisége, kiváló zeneszerző, hiteles előadó. 14 éves volt, amikor első, STORY nevű zenekarát megalapította. Példaképe, Phil Collins példájára kezdett énekelni, később a dalszövegírás területén is maradandót alkotott. SANSZ nevű zenekarával részt vett a KI- MIT- TUD- on is. A veszprémi nagyközönség az LGT Emlékzenekar formációval rendszeresen találkozhatott a különböző városi programokon, rendezvényeken. A Pannon Várszínházban kísérőzenekarként szerepeltek, így Zsolt visszatérhetett a színház világába, abba a közegbe, amit a zenélés mellett oly nagyon kedvelt. Az ÉSTE formációval az ország határain kívülre is elvitte a város hírnevét. „Zöld a május” című saját szerzeményével bejutott a Dal 2018 Eurovíziós nemzeti dalválasztó válogatójába, ahol a zsűri és a nézők szavazatai alapján holtversenyben első helyen jutott tovább az elődöntőbe. Egészen a döntőig menetelt.

A Táncsics építész munkaközösségeA Táncsics építész munkaközössége

A 135 éves Táncsics Mihály középiskola képzési profiljában kezdettől fogva szerepel az építőipari oktatás. Az építész munkaközösség az elmúlt évtizedeket számba véve jelen volt a város szépülésének számos kilométerkövénél. Felújítások, állagmegóvások, renoválások és rekonstrukciók hosszú sora fémjelzi munkájukat. Szellemi alkotómunkájukat publikált tankönyvek is dicsérik. 1997-ben a közösség tette nemzetközivé szervező házigazdaként az Építész Diákkonferenciát, melynek versenyein és pályázatain évről évre dobogós helyezést érnek el a munkaközösség által felkészített tanítványok. A 2017-ben Veszprémben megszervezett XXIII. nemzetközi konferencia profizmusa és színvonala nagyban hozzájárult az iskola és a város ismertségének, elismertségének növeléséhez. A nyolc tagot számláló munkaközösséget építészmérnök, építőmérnök, szakmérnök, festőművész, magasépítési üzemmérnök és műszaki szakoktató végzettséggel is rendelkező tanárok alkotják.

Rulett zenekarRulett zenekar

2017-ben ünnepelte 45 éves fennállását a veszprémi Rulett Együttes. A zenekar repertoárjában az elmúlt 50 év könnyűzenei műfajainak és stílusainak közkedvelt, népszerű darabjai szerepelnek. Kitartó munkájuknak és szorgalmuknak köszönhetően Veszprémben nincs még egy olyan zenekar, amely ennyire hosszú múltra tekinthet vissza. Legfőbb jellemzőjük a szakmai színvonal, kiváló hangszertudás és improvizációs készség. A dinamikus előadásmód, kiforrott színpadkép, az egymásra és a közönségre való odafigyelés, a zene szeretete egyaránt hozzájárul a zenekar töretlen sikeréhez. Fontos számukra, hogy Veszprém jelentős kulturális eseményein részt vegyenek. A városon kívül is rendszeresen koncerteznek, külföldön, testvérvárosi rendezvényeken is képviselik Veszprémet. Az hattagú zenekar amatőr a szó jó értelmében, ahol a tagok zeneileg képzettek, professzionális szinten játszanak.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, a programozói és az orvosi pályát tartják legvonzóbbnak a tudományos-technológiai szakok hallgatói egy felmérés szerint A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán. tegnap 21:58 Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Rekordszámú pályázó az állatvédő civil szervezetek keretére Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel. tegnap 14:43 Navracsics Tibor: a Fidesz tudja egyesíteni a nemzet javát Navracsics Tibor Navracsics Tibor: a Fidesz tudja egyesíteni a nemzet javát Magyarország húsz évvel ezelőtt csatlakozott az Európa Unióhoz, miután a népszavazáson a magyarok 84 százaléka döntött a csatlakozás mellett. Az ország történetében jelentős mérföldkő volt 2004. május elseje, amely számos változást és lehetőséget hordozott magában. Az elmúlt két évtized tapasztalatairól, a csatlakozáskor megfogalmazott elvárásokról és reményekről, valamint a jelenlegi politikai helyzetről, továbbá a közelgő uniós és önkormányzati választásokról kérdeztük dr. Navracsics Tibor, közigazgatási- és területfejlesztési minisztert. Az interjú során szó esett Magyarország és az Európai Unió közötti kapcsolat fejlődéséről, a jövőbeli tervekről, valamint azokról a kihívásokról, amelyekkel az ország szembesül a mai politikai környezetben. tegnap 21:57 Legyen szivacsváros Veszprém! Legyen szivacsváros Veszprém! Adamecz Zoltán és Gerstmár Ferenc, az Együtt Veszprémért Egyesület két tagja, valamint polgármester- és képviselő-jelöltje azonnali intézkedéseket sürgetnek az utóbbi időben gyakran tapasztalható villámárvizek megoldására. Mindezt az úgynevezett „szivacsváros” koncepció megvalósításával érnék el. tegnap 15:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.