2023. március 21.
//
Benedek névnap

Gizella királyné üzenete ezer év után is érvényes

2018. május 12. 7:00
A Gizella-díjakat Süle Zsolt, a Táncsics iskola építész munkaközössége és a Rulett Együttes vehette át.

A Gizella-napok szombati gáláján Zoób Katti divattervező mondott ünnepi beszédet. Egy közel 25 éves kabátot hozott magával: a bőrdzseki élete első párizsi bemutatójáról való, azt a koronázási palást motívumaival díszítette. Elmondta: Erzsébet királyné emlékévében vett részt a párizsi rendezvényen, amelyre az első magyar királyné tervezte motívumokkal díszített ruhát vitte.

Zoób KattiZoób Katti

„Akkor, húsz éve fogalmazódott meg bennem, hogy nőként, kézműves emberként olyan kulturális üzeneteket kell közvetítenem, ami megszólítja a mai nőket, lányokat.”

Hozzátette: arról kell beszélni, hogy mit tud ma a divat, mi értelme a divatnak? Hogy az üzeneteinkből mi marad a jövőnek, a divatra érzékeny fiatalok mit visznek tovább az unokáinknak, az mind rajtunk múlik. Nekünk fontos a hagyományainkat úgy ápolni és megfogalmazni, hogy az vonzó legyen a következő generációknak.

Ebben Gizella királyné csodálatos médium, hiszen bár egy másik nép szülötte, egy bajor lány, aki mégis: eljött Magyarországra, tudott a magyarok királynéje lenni, a magyar kereszténység ikonikus alakjává válni, akinek ezer év után is van mondanivalója, olyan üzenete, amit érdemes továbbvinnünk.

A Gizella-díjakat Süle Zsolt, a Táncsics iskola építész munkaközössége és a Rulett Együttes vehette át Porga Gyula polgármestertől.

Süle ZsoltSüle Zsolt

Süle Zsolt a veszprémi zenei élet meghatározó személyisége, kiváló zeneszerző, hiteles előadó. 14 éves volt, amikor első, STORY nevű zenekarát megalapította. Példaképe, Phil Collins példájára kezdett énekelni, később a dalszövegírás területén is maradandót alkotott. SANSZ nevű zenekarával részt vett a KI- MIT- TUD- on is. A veszprémi nagyközönség az LGT Emlékzenekar formációval rendszeresen találkozhatott a különböző városi programokon, rendezvényeken. A Pannon Várszínházban kísérőzenekarként szerepeltek, így Zsolt visszatérhetett a színház világába, abba a közegbe, amit a zenélés mellett oly nagyon kedvelt. Az ÉSTE formációval az ország határain kívülre is elvitte a város hírnevét. „Zöld a május” című saját szerzeményével bejutott a Dal 2018 Eurovíziós nemzeti dalválasztó válogatójába, ahol a zsűri és a nézők szavazatai alapján holtversenyben első helyen jutott tovább az elődöntőbe. Egészen a döntőig menetelt.

A Táncsics építész munkaközösségeA Táncsics építész munkaközössége

A 135 éves Táncsics Mihály középiskola képzési profiljában kezdettől fogva szerepel az építőipari oktatás. Az építész munkaközösség az elmúlt évtizedeket számba véve jelen volt a város szépülésének számos kilométerkövénél. Felújítások, állagmegóvások, renoválások és rekonstrukciók hosszú sora fémjelzi munkájukat. Szellemi alkotómunkájukat publikált tankönyvek is dicsérik. 1997-ben a közösség tette nemzetközivé szervező házigazdaként az Építész Diákkonferenciát, melynek versenyein és pályázatain évről évre dobogós helyezést érnek el a munkaközösség által felkészített tanítványok. A 2017-ben Veszprémben megszervezett XXIII. nemzetközi konferencia profizmusa és színvonala nagyban hozzájárult az iskola és a város ismertségének, elismertségének növeléséhez. A nyolc tagot számláló munkaközösséget építészmérnök, építőmérnök, szakmérnök, festőművész, magasépítési üzemmérnök és műszaki szakoktató végzettséggel is rendelkező tanárok alkotják.

Rulett zenekarRulett zenekar

2017-ben ünnepelte 45 éves fennállását a veszprémi Rulett Együttes. A zenekar repertoárjában az elmúlt 50 év könnyűzenei műfajainak és stílusainak közkedvelt, népszerű darabjai szerepelnek. Kitartó munkájuknak és szorgalmuknak köszönhetően Veszprémben nincs még egy olyan zenekar, amely ennyire hosszú múltra tekinthet vissza. Legfőbb jellemzőjük a szakmai színvonal, kiváló hangszertudás és improvizációs készség. A dinamikus előadásmód, kiforrott színpadkép, az egymásra és a közönségre való odafigyelés, a zene szeretete egyaránt hozzájárul a zenekar töretlen sikeréhez. Fontos számukra, hogy Veszprém jelentős kulturális eseményein részt vegyenek. A városon kívül is rendszeresen koncerteznek, külföldön, testvérvárosi rendezvényeken is képviselik Veszprémet. Az hattagú zenekar amatőr a szó jó értelmében, ahol a tagok zeneileg képzettek, professzionális szinten játszanak.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
Győri művészeti programnak ad otthont a festői Káli-medence
A győri Széchenyi István Egyetem Circular Living Concept néven indította el tavaly fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú komplex szemléletformáló projektjét. A program részeként a következő hónapokban izgalmas műalkotások készülnek a Győr-Moson-Sopron vármegyében összegyűjtött hulladékokból.
Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések
Keddtől csütörtökig egy alkalommal módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn.
Játsszon sportkvízünkkel és nyerje meg az aláírt Telekom Veszprém mezt!
Játsszon sportkvízünkkel és nyerje meg az aláírt Telekom Veszprém mezt!
A Vehíren már tizenöt éve követjük folyamatosan Veszprém, az ország és a nagyvilág sporteseményeit. Hűséges olvasóinkat most egy játékra hívjuk, hogy értékes nyereményekért próbára tegyék tudásukat a sport világából. Tíz kérdésből álló kvízünkben, aki legalább hat kérdésre helyesen tudja a választ, megnyerheti a Telekom Veszprém csapata által aláírt mezt, valamint a Saiko no Sushi ázsiai étterem 30.000 Ft-os vacsorautalványát.
15 évesek lettünk!
15 évesek lettünk!
2008. március 18-a számunkra egy rendkívül fontos dátum: a Vehíren ekkor jelent meg a legelső cikk, amit azóta közel 100 ezer másik követett. Tizenöt év alatt rengeteg minden változott a világban, benne Veszprémben és persze a médiában is. Egyedül a Vehír szerkesztőségének elhivatottsága nem változott, hogy gyorsan, pontosan, első kézből szállítsa a híreket a veszprémieknek, sőt élményt adjon a tájékoztatással.
Véget ért a téli üzem, nekilát az útburkolat javításának a Magyar Közút
Véget ért a téli üzem, nekilát az útburkolat javításának a Magyar Közút
A következő időszak időjárására tekintettel március 16-án véget ért a téli üzem a Magyar Közútnál. Március 31-ig mérnökségenként még legalább egy, síkosságmentesítésre alkalmas adapterekkel felszerelt gépet bevetésre készen tartanak a szakemberek, de a melegaszfalt keverő telepek nyitását követően már a lokális javítási munkák kerülnek a tevékenység fókuszába – közölte a társaság.