Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mátyás királyhoz kapcsolódó kiállítással nyit a Gizella-napok

2018. május 5. 4:01
A Gizella Napok ünnepélyes megnyitóját a piarista templomban rendezték meg péntek délután, ahol a Mátyás királlyá választásának 560., születésének 575. évfordulójához kapcsolódó kiállítás kapott helyet.

Porga Gyula polgármester a rendezvényen kiemelte, régi hagyomány, hogy a Gizella-napokat az érsekséggel közösen nyitja meg a város, s ez a mostani kiállítás-megnyitó egyben az egész hetes programsorozat hivatalos megnyitója is. Idén immár 27. alkalommal tartják meg a Gizella-napokat, a királyné emlékére a város ismét egy összművészeti fesztivált szervezett.

Porga Gyula, polgármesterPorga Gyula, polgármester

- Amikor elődeink elkezdték a Gizella-napok szervezését, a legfőbb cél az volt, hogy ünnepeljék a történelmi hagyományt, a színes kulturális tradíciót és a kulturális jelent is - a cél azóta sem változott. Ez az első olyan Gizella-napok, amit akkor rendez a város, amikor már tudjuk, hogy az Európa Kulturális Fővárosa pályázatnál Veszprém város a legjobb három városban szerepel, akik közül egy majd elnyeri az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet - mondta a polgármester. Porga Gyula elmondta, a pályázatban a város jövőjével kapcsolatos elképzeléseket is meg kellett tervezni. A legfőbb cél ezzel kapcsolatban, hogy a város tanulni szeretne Európától, de egyben példát is akar mutatni. A legjobb példa erre Mátyás király, hiszen ő is tanult Európától, s egyben fontos példa is volt.

Földesi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár Különgyűjteményének igazgatója, filológus elmondta, a XVI. században kibontakozó, mindent uraló, filozófiai-teológiai fordulat, a humanizmus két formája, megközelítése jelent meg. Az egyik a humanista mozgalmat irodalmi-retorikai fordulatnak tekinti, amely során az írástudó értelmiség feltárja az ókor szövegkincseit, a másik felfogás pedig alapvető filozófiai-történeti fordulatként tekint a humanizmusra.

Földesi Ferenc, az OSZK különgyűjteményének igazgatójaFöldesi Ferenc, az OSZK különgyűjteményének igazgatója

A magyar művelődéstörténet mindkettő elgondolásra pozitívan reagál: egyrészt Budára világhírű történetírók érkeznek, azzal a megbízással, hogy megírják az ország történetét a magyar történelmi forrásokra támaszkodva, másrészt az antikvitás irodalmi felfedezése is előtérbe kerül, a kolostorokban végzett aktív kutatómunka során antik szövegek feltárására kerül sor. Nagy jelentőségű, hogy a Corvina könyvtár felöleli a legfontosabb szerzőket (Ficino, Plotinosz, Poligenész stb.) A humanizmus, az új filozófiai-teológiai-retorikai eszmény pontosan azért tudott megszilárdulni Mátyás udvarában, mert az európai humanizmus virágzásának első korszakában a magyar értelmiségi elit egyház rendkívül szoros kapcsolatot ápolt az itáliai humanistákkal. Ennek egyik hozadéka az, hogy 2018-ban, Veszprémben, a piarista templomban az ide látogató érdeklődők, a kiállításon keresztül is részesévé válhatnak, megtekinthetik ezt a kulturális örökséget.

Nagy Csaba, lantművészNagy Csaba, lantművész

A megnyitón közreműködött az Orlando Énekegyüttes Vikman Pál vezetésével és Nagy Csaba lantművész.

Tokos Bianka
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.