Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A könyvek könyve / Ősi bibliák tárlata a királynék városában

2008. május 2. 15:50
Különleges Bibilia-kiállítás nyílt a Gizella Királyné Múzeumban a Biblia éve alkalmából. A többszáz éves könyvek, szentírások, kegytárgyak tárlatát Márfi Gyula veszprémi katolikus érsek nyitotta meg csütörtökön. A ritka egyházi kincseket bemutató kiállítás október 15-ig látható.

Megnyitó beszédében Márfi Gyula hangsúlyozta, hogy mai napig nincs egyetértés a protestánsok és a katolikusok között abban, mi is minősül szentírásnak. A protestánsok bibliájából például hét könyv hiányzik, ami a katolikusokéban viszont benne van, - mondta az érsek. A kiállítás megnyitón elhangzott, hogy a Biblia születésének időpontja máig kérdéses. Keletkezését a Krisztus előtti 1800-as évekre tesszük. Az ószövetségi Szentírás könyvei időszámításunk előtt 1000-ben keletkeztek, de a legtöbbjük még 500 évvel az előtt - mondta az egyházi vezető. A Biblia az írás történetének kiemelkedő mérföldköve. Az Újszövetség például első századunk legfőbb műve, az írás ekkor még nem volt elterjedt. A legtöbb könyv még akkor is csak a hagyományban, emlékezetben élt. Az érsek rámutatott arra is, hogy a Biblia nem csak a hívő, vallásos emberek életében van jelen, hiszen számtalan neves művész, festő, szobrász, író, költő ihletője.



A kiállítás alatt, a múzeum három termében összesen 12 Biblia látható. Ugyanakkor nem csak könyvekkel találkozhatnak a látogatók. A Szentírással, Jézus életével, szenvedésével és halálával kapcsolatos kegytárgyakat is elhelyeztek a termekben. A kiállított bibliák a XV. Századból származnak, de ritka különlegességek is megtalálhatók a tárlaton, mint például egy igazi ősnyomtatvány Nürnbergből, vagy egy 1500-as kiadás, mely Lyonból került hozzánk.

 

A rendkívüli értéket képviselő bibliák egyébként egytől egyig a veszprémi Érseki Főegyházmegye Könyvtárának tulajdonában vannak.

         

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.