Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jókai napjai Füreden / – az utolsó palóc volt a díszvendég –

2008. május 2. 13:58
Immáron 17 esztendeje, hogy Balatonfüred önkormányzata (számos társrendezővel) ünnepségsorozat keretei között tiszteleg a nagy mesemondó emléke előtt. A programok a Jókai-villa kertjében kezdődtek ma délelőtt, ahol Molnár Judit önkormányzati képviselő köszöntötte az egybegyűlteket, köztük a megyei közgyűlés elnökét, Lasztovicza Jenőt, dr. Bóka Istvánt, a vendéglátó város polgármesterét, valamint a díszvendégként meghívott palócföld országgyűlési képviselőjét, dr. Becsó Zsoltot.

Bóka István ünnepi beszédében a Jókai-kultusz ápolásáról, az írónak a város kultúrájában betöltött szerepéről szólt, kiemelve, hogy az emlékház és a reformkori városrész további megújulás előtt áll. Az elnyert uniós pályázatnak köszönhetően egészen átalakul a környék, mely kezdődik a tájidegen „szovjet üdülő” lebontásával, a szomszédos Vaszary-villa átalakításával, múzeum, képtár kialakításával stb. A megyei önkormányzattól megkapott Jókai-villa is arculatváltás előtt áll, s rövidesen új fényében csillogva várhatja hazai és külföldi vendégeit.


Lasztovicza Jenő köszönetét fejezte ki a hagyományokat hűen ápoló balatonfüredieknek, s hangsúlyozta, hogy a fiataloknak szüksége van arra, hogy megismerjék Jókai munkásságát, szellemiségét, hogy legyen előttük példa.


A Jókai-napokat Becsó Zsolt nyitotta meg, aki beszédében Jókai és Mikszáth hagyatékának irodalmi és erkölcsi folytonosságáról szólt. Kiemelte az író-politikus szerepét, aki mindvégig hű maradt a ’48-49-es eszmékhez. Jókai minden másban hajlandó volt alkudozni, de az emberségesség kérdésében soha – tette hozzá a szónok.

Az ünnepség végén a résztvevők megkoszorúzták a nagy mesemondó emlékszobrát, s a kerek templom szomszédságában álló Jókai-obeliszket.

A Jókai-napok tradicionális rendezvénye az irodalmi kávéház. Ma ennek a palócföld költői, írói voltak a vendégei a Bergmann cukrászában. Bemutatkozott a kéthavonta megjelenő Palócföld című irodalmi-művészeti lap. A népes hallgatóság megismerkedhetett a lap főszerkesztőjével, Mizser Attila költővel (aki a jeles alkalomra írt versével már a Jókai-villa előtt bemutatkozott), helyettesével, Handó Péter költővel, s a Praznovszky Mihály által „utolsó palóc”-nak nevezett nyolcvanesztendős Solymár József íróval, aki nagyszerű Jókai- és mai (!) anekdotákkal szórakoztatta a közönséget.



A Jókai-nap a Blaha étteremben folytatódott, ahol az író kedvenc ételeiből készült fogásokatszoilgálták fel.
Délután ismét a Jókai-villa volt az események fő helyszíne. Előbb dr. Kovács Anna irodalomtörténész tartott előadást Mikszáth és Jókai tárgyi emlékeiről Megható volt látni azoknak a játékoknak a kis csoportját, melyek Mikszáth elhunyt gyermeke - Jánoska - után maradtak fenn (ezekről novella is íródott).

A folytatásban a Jókai-napokra elhozott nógrádi személyes tárgyakatmutatta be az irodalomtörténész.
A délután második bemutatkozása a fővárosiaké volt. A Budapesti Negyed (levéltári kiadvány) szerkesztői Jókai és Budapest kapcsolatát boncolgatták több szemszögből is. A hallgatóság olyan irodalmi "adalékokat" is kaphatott, aminőket tankönyvekből nem ismerhet meg. Ilyen volt például az idős író és Grósz (Nagy) Bella házasságkötése, az író halála utáni pereskedések története, de a református szellem, az olykor prűd, máskor megmosolyogni való korabelli erkölcs is.

Befejezésül dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész mutatta be a Jókai-sorozat 6. kiadványát. A füzetecskében (akár elődeiben is) a Jókai-kultusz ápolása, Mikszáth és Jókai kapcsolata kapott helyet.

Praznovszky Mihály a tőle megszokott anekdotázó stílusban ismertette az önkormányzat által is támogatott, s minden bizonnyal hiánypótló kiadványt.

Zatkalik András
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.