2021. október 17.
//
Hedvig névnap

Koncert és kerekasztal-beszélgetések az Amerika Héten

2018. március 13. 5:00
A Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézete, a veszprémi Amerikai Kuckó és a VEAB Angol Munkabizottsága szervezésében március 11-15. között tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Amerika Hetet, melyet az amerikai kultúráról való tanulásnak és a magyar-amerikai kapcsolatok erősítésének szentelnek.

Az idei programban a hangsúlyt átvette az összehangolt oktatás és szakmai tapasztalatcsere, a rochesteri Nazareth College és a Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézetének hallgatói, a Pannon Egyetem oktatói és Fulbright ösztöndíjas amerikai kutatók tartanak közös előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket történelem, civilizáció, művészet, irodalom, pedagógia és média témakörökben. A szakmai előadásokat kulturális programelemként egy dixieland jazz koncert egészíti ki. Az esemény minden programjának látogatása ingyenes.

dr. Navracsics Juditdr. Navracsics Judit

A programsorozat megnyitóján hétfő délután dr. Navracsics Judit, a a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánja kijelentette: büszke arra, hogy immáron tizenegyedik alkalommal rendezik meg a rendezvénysorozatot, és a megjelentek nagy száma bizonyítja azt is, hogy komoly érdeklődés mutatkozik az Amerika Hét iránt. A hallgatók és a tanárok számára is nagyszerű, hogy találkozhatnak, együtt gondolkozhatnak, új ötletekkel állhatnak elő. A dékán azt kívánta amerikai vendégeinknek, hogy élvezzék veszprémi tartózkodásukat, és térjenek vissza hozzánk ne csak turistaként, hanem akár diákként is.

Dr. Szentgyörgyi SzilárdDr. Szentgyörgyi Szilárd

Dr. Szentgyörgyi Szilárd, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Angol-Amerikai Intézetének igazgatója felelevenítette: az eredeti ötlet szerint tíz évvel ezelőtt egyetlen napos lett volna a rendezvény, de már korán kiderült, hogy az egyetem akár egy egész hetes programtáblát is képes megtölteni, így végül emellett döntöttek, és így született meg az Amerika Hét. Hozzátette: a tízéves nemzetközi együttműködést mindkét fél elkötelezettsége tartja életben, azoknak a diákoknak a lelkesedése, akik szívesen utaznak a világ másik részére, az óceán túloldalára. Sokan közülük először vállalkoznak ilyen nagy útra, van, aki emiatt az utazás miatt váltotta ki először útlevelét. Persze a magyaroktól is komoly elkötelezettségre van szükség, és ez igaz a tanárokra és hallgatókra, akik részt vesznek a szervezésben, valamint a megvalósító partnerekre: az Amerika Kuckóra itt Veszprémben és az Egyesült Államok Nagykövetségére Budapesten.

Scott CampbellScott Campbell

– Az Amerika Hét egy közös erőfeszítésünk eredménye. A közös munka nem mindig a legegyszerűbb, de hálásak vagyunk, hogy itt lehetünk – mondta Scott Campbell, a Nazareth College professzora. Hozzátette: az ide látogató amerikai hallgatók számára az őket befogadó magyar családok teszik igazán elképesztővé az utazást, hiszen a diákok nem turistaként töltik az idejüket Veszprémben, hanem a helyi családok vendégszeretetének köszönhetően belekóstolhatnak a magyar mindennapokba is.

A megnyitó ünnepségen előadást tartott Eric Watnik, az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének sajtó- és kulturális tanácsosa.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Nyílt Napot tartottak a Pannon Egyetemen
Nyílt Napot tartottak a Pannon Egyetemen
Nagy sikerrel, sok érdeklődővel zajlott az Egyetem B épületének aulájában a nyílt nap szerda délelőtt.
Város a városban, ilyen „egyetemvárossá” fejlődhet a Pannon Egyetem
Város a városban, ilyen „egyetemvárossá” fejlődhet a Pannon Egyetem
Az „egyetemváros” jelzővel nem egy közigazgatásilag különálló települést szoktak illetni, mégis jellemző ezekre a területekre, hogy önálló városként működnek a városban, ahol nem csak a szolgáltatások garmadáját lehet elérni, hanem megfelel a városokkal szemben támasztott egyik legfontosabb kritériumnak is: nyitott bárki előtt. A világ egyetemei közül számos példát tudunk felhozni ilyen megoldásokra, ráadásul a Pannon Egyetem is jó úton halad, hogy egyetemvárossá nője ki magát.
Fiatalokat kérdeztek a klímasemlegességről
Fiatalokat kérdeztek a klímasemlegességről
A Pannon Egyetemen egyeztetett veszprémi fiatalokkal Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár kedd délután.
A Pannon Egyetem ad otthont a thyssenkrupp mérnöki központjának Veszprémben
A Pannon Egyetem ad otthont a thyssenkrupp mérnöki központjának Veszprémben
A Pannon Egyetemen alakítja ki veszprémi fejlesztőközpontját a német thyssenkrupp. A vállalat, amelynek magyarországi szoftver- és hardverfejlesztését saját szakterületén a világ legjobbjai között tartják számon, most hosszú távú bérleti szerződést írt alá. Ennek értelmében a nagyvállalat veszprémi szoftver- és hardverfejlesztő központját a Pannon Egyetem campusán fogja működtetni.
Együtt nyitott közösségi teret a Pannon Egyetem és az EKF program
Együtt nyitott közösségi teret a Pannon Egyetem és az EKF program
Az egyetem E-épületében kialakított Pannon Köztér a veszprémi fiatalok és a hallgatók közti kapcsolatokat erősítené.