2023. május 31.
//
Angéla névnap

Koncert és kerekasztal-beszélgetések az Amerika Héten

2018. március 13. 4:00
A Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézete, a veszprémi Amerikai Kuckó és a VEAB Angol Munkabizottsága szervezésében március 11-15. között tizenegyedik alkalommal rendezik meg az Amerika Hetet, melyet az amerikai kultúráról való tanulásnak és a magyar-amerikai kapcsolatok erősítésének szentelnek.

Az idei programban a hangsúlyt átvette az összehangolt oktatás és szakmai tapasztalatcsere, a rochesteri Nazareth College és a Pannon Egyetem Angol-Amerikai Intézetének hallgatói, a Pannon Egyetem oktatói és Fulbright ösztöndíjas amerikai kutatók tartanak közös előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket történelem, civilizáció, művészet, irodalom, pedagógia és média témakörökben. A szakmai előadásokat kulturális programelemként egy dixieland jazz koncert egészíti ki. Az esemény minden programjának látogatása ingyenes.

dr. Navracsics Juditdr. Navracsics Judit

A programsorozat megnyitóján hétfő délután dr. Navracsics Judit, a a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának dékánja kijelentette: büszke arra, hogy immáron tizenegyedik alkalommal rendezik meg a rendezvénysorozatot, és a megjelentek nagy száma bizonyítja azt is, hogy komoly érdeklődés mutatkozik az Amerika Hét iránt. A hallgatók és a tanárok számára is nagyszerű, hogy találkozhatnak, együtt gondolkozhatnak, új ötletekkel állhatnak elő. A dékán azt kívánta amerikai vendégeinknek, hogy élvezzék veszprémi tartózkodásukat, és térjenek vissza hozzánk ne csak turistaként, hanem akár diákként is.

Dr. Szentgyörgyi SzilárdDr. Szentgyörgyi Szilárd

Dr. Szentgyörgyi Szilárd, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Angol-Amerikai Intézetének igazgatója felelevenítette: az eredeti ötlet szerint tíz évvel ezelőtt egyetlen napos lett volna a rendezvény, de már korán kiderült, hogy az egyetem akár egy egész hetes programtáblát is képes megtölteni, így végül emellett döntöttek, és így született meg az Amerika Hét. Hozzátette: a tízéves nemzetközi együttműködést mindkét fél elkötelezettsége tartja életben, azoknak a diákoknak a lelkesedése, akik szívesen utaznak a világ másik részére, az óceán túloldalára. Sokan közülük először vállalkoznak ilyen nagy útra, van, aki emiatt az utazás miatt váltotta ki először útlevelét. Persze a magyaroktól is komoly elkötelezettségre van szükség, és ez igaz a tanárokra és hallgatókra, akik részt vesznek a szervezésben, valamint a megvalósító partnerekre: az Amerika Kuckóra itt Veszprémben és az Egyesült Államok Nagykövetségére Budapesten.

Scott CampbellScott Campbell

– Az Amerika Hét egy közös erőfeszítésünk eredménye. A közös munka nem mindig a legegyszerűbb, de hálásak vagyunk, hogy itt lehetünk – mondta Scott Campbell, a Nazareth College professzora. Hozzátette: az ide látogató amerikai hallgatók számára az őket befogadó magyar családok teszik igazán elképesztővé az utazást, hiszen a diákok nem turistaként töltik az idejüket Veszprémben, hanem a helyi családok vendégszeretetének köszönhetően belekóstolhatnak a magyar mindennapokba is.

A megnyitó ünnepségen előadást tartott Eric Watnik, az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének sajtó- és kulturális tanácsosa.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Felsőoktatás: új kihívások, régi reflexek
Felsőoktatás: új kihívások, régi reflexek
Felsőoktatás a 21. században – új kihívások, régi reflexek címmel ültek össze a téma szakértői csütörtökön, a Pannon Egyetemen B épületének konferencia termében.
Műalkotásokkal a hulladékhegyek ellen
Műalkotásokkal a hulladékhegyek ellen
Hulladékból hoztak létre műalkotásokat a Pannon Egyetem általános- és középiskolásoknak valamint egyetemistáknak kiírt pályázatára jelentkezők. Kedden hirdettek eredményt.
Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen
Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen
A Pannon Egyetem és konzorciumi partnere, a Pannon Novum Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs Nonprofit Kft. 2,3 milliárd forint támogatásban részesült Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal döntésének értelmében. A 2023 március 1-jén indult 2022-1.1.1-KK-2022-00002 azonosítószámú „Hulladékgazdálkodási Kompetencia Központ létrehozása a Pannon Egyetemen” című projekt célja egy olyan komplex hulladékgazdálkodási elképzelés, koncepció kialakítása, amely innovatív, tudományosan alátámasztott megoldásokkal oldhatja meg az elkövetkező évek hulladékgazdálkodási kihívásait.
A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése
A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése
A HOFEKA Elektromos Ipari és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság és a Pannon Egyetem konzorciumi együttműködés keretében támogatási kérelmet nyújtott be a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című GINOP Plusz-2.1.1-21 kódszámú pályázati felhívásra. „A körforgásos gazdaság megvalósítását segítő gyors tesztpéldány készítési módszerek kifejlesztése” című, GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00120 azonosító számú támogatási kérelmet a Pénzügyminisztérium támogatásra alkalmasnak minősítette. A vissza nem térítendő támogatás összege 599,14 millió forint, ebből a Pannon Egyetem, mint konzorciumi tag 209,55 millió Ft támogatásban részesült. Az európai uniós forrásból támogatott projekt 2025. február 28-án kerül befejezésre.
Kereszttűzben a fenntarthatóság korlátai - Gelencsér András könyve Pécsen
Kereszttűzben a fenntarthatóság korlátai - Gelencsér András könyve Pécsen
A Pécsi Tudományegyetem Filozófiai Doktori Iskolája a Pannon Egyetem rektorát, Gelencsér Andrást látta vendégül, vagy ahogy ő fogalmazott: ültette a vádlottak padjára.