Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Zimankós február. Honnan jött a hideg?

2018. február 26. 9:50 // Forrás: VMeteo.hu
A Vmeteo.hu elemzésében elmagyarázza, hogy miért van hideg februárban: a kiváltó okok a sztratoszférában keresendők. Azt is elmondjuk, milyen hatásal van ez a szervezetünkre.

A téli időszakra jellemző az úgynevezett sztratoszférikus poláris örvény az északi sark felett, ami gyakorlatilag egy alacsony nyomású, nyugatias áramlású ciklon mintegy 30-40 km magasan -írja a VMeteo. Ennek erőssége és formája folyamatosan változik, erős ciklon esetén a sarkkör közelében marad - ilyenkor a szokásosnál enyhébb tél köszönt be -, azonban időnként áthelyeződik a középpontja, esetenként megnyúlik, vagy épp ketté is szakad a ciklon, ami téliesebb időjárást okoz Európában, Észak-Amerikában, illetve Kelet-Ázsiában. Jelen esetben ez következett be és járult hozzá közvetlenül ahhoz, hogy Európa nagy részét igen hideg levegő árassza el.

A hőmérséklet átlagostól való eltérése (előrejelzés) 2 méteren 2018. február 25-én. (GFS modell, wxcharts.eu) Jól látszik az európai és észak-kelet amerikai hideg idő, ezzel szemben a sarkkör közelében rendkívül enyhe a levegőA hőmérséklet átlagostól való eltérése (előrejelzés) 2 méteren 2018. február 25-én. (GFS modell, wxcharts.eu) Jól látszik az európai és észak-kelet amerikai hideg idő, ezzel szemben a sarkkör közelében rendkívül enyhe a levegő

Természetesen a poláris örvény kettészakadása sem ok nélkül következett be, az okokat 20-30 km-rel lejjebb, a troposzférában kell keresni, vagyis a légkör alsó rétegében. Itt is megfigyelhető egy úgynevezett cirkumpoláris örvény, amelynek intenzitását az északi és a déli légtömegek közötti hőmérsékleti kontraszt határoz meg és a polárfronthoz tartozó futóáramlások - poláris jet - jeleníti meg, mintegy 300 hPa magasan (8-9 km). Ez a futóáramlat hatással van a sztratoszférában található poláris örvényre, jelen esetben erős feláramlással jelentős melegedést okozott, amely megbontotta azt, az ilyenkor jellemző nyugatias áramlást megfordította felettünk.

A HIDEG MEGTERHELI A SZERVEZETET

A kifejezetten enyhe tél után érkezett hidegbetörés az átlagosnál jobban megviseli az embereket - nyilatkozta a hétégén a köztévének Pintér Ferenc meteogyógyász.

A szakértő szerint a keringési problémákkal, illetve a magas vérnyomással küzdők esetében gondot okozhat, hogy a drasztikusan csökkenő hőmérséklet miatt az erek beszűkülnek, emelkedik a vérnyomás, ami megterheli a szívet. Az extrém hideg erősíti azokat a folyamatokat is, amelyek a trombózisveszélyt növelik, valamint kedvezőtlenül befolyásolja a görcsös panaszokat, így a koraszülések száma is emelkedhet - mondta.

Az egészséges emberek is sokkal fáradékonyabbak lehetnek, a legyengült immunrendszer miatt nő a fertőzésveszély, illetve romlanak a reflexek, és ez a balesetveszélyt is növeli. Pintér Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon hideg időben nem szabad tartósan a szabadban lenni, rövid idő alatt kialakulhatnak fagyási sérülések. (mti)

Hőmérséklet előrejelzés 10 hPa nyomás magasságban 2018. február 25-ére vonatkozóan. (GFS modell, wxcharts.eu)Hőmérséklet előrejelzés 10 hPa nyomás magasságban 2018. február 25-ére vonatkozóan. (GFS modell, wxcharts.eu)

A sztratoszférában kialakuló magas légnyomás a troposzférára is kihatott, ennek peremén pedig kelet felől szibériai eredetű hideg légtömeg árasztotta ál Európát. Ennek vagyunk most elszenvedői.

Hideg levegő árasztja el Európát 2018. február 25-én. (Sever Weather Europe)Hideg levegő árasztja el Európát 2018. február 25-én. (Sever Weather Europe)

A továbbiakban az látszik, hogy a poláris örvény visszatér a "helyére", majd középpontja kissé Ázsia felé tolódik, ez pedig jó előjel lehet arra, hogy rövid idő alatt kitavaszodjon. Ez azonban nem jelent feltétlenül tartós enyhülést, egy-egy hideg légtömeg még később is okozhat fagyokat, esetleg havazást, a nagy hidegnek azonban elmúlt a veszélye a jelenlegi számítások szerint.

FIGYELJÜNK AZ ÁLLATOKRA IS!

Az állatokra is figyelni kell a rendkívüli hidegben: fontos a rendszeres itatás és az energiában gazdag eleség. Kutyáknál ilyenkor is fontos a rendszeres séta, a hőszigetelt kutyaház pedig életmentő lehet a jelentős mínuszokban.

Mészáros Judit, a Kóvári Lovarda vezetője az M1-nek nyilatkozva elmondta: az állatoknak ilyenkor nagyobb az energiaszükségletük. A legelőre viszont nem tudnak lemenni, ezért a gondozók a szükséges tápanyagokat réti szénában, lucernában, valamint szemes takarmányban: zabbal, kukoricával, sárgarépával igyekeznek pótolni. (mti)

Hőmérséklet előrejelzés 10 hPa magasságon 2018 március 4-ére vonatkozóan.  A poláris ciklon a Hőmérséklet előrejelzés 10 hPa magasságon 2018 március 4-ére vonatkozóan. A poláris ciklon a

A kialakult helyzetről bizonyosan készülnek tanulmányok a jövőben, hiszen rendkívül erős melegedés zajlott a sztroposzférában, aminek létrejötte a Föld szinte teljes északi féltekére hatással volt.

VÖRÖS KÓD VAN, RIASZTÁS NINCS

Az extrém hideg idő miatt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombat déltől vörös kód riasztást léptetett életbe. Ez azt jelenti, hogy a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni. A minisztérium mindenkit kért: a következő napokban fokozottan figyeljenek oda az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre egyaránt, és szükség esetén hívjanak nekik segítséget. (index/mti)

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak hétfőn sem riasztása, sem figyelmeztetése nincs érvényben a hideg miatt.

vehir.hu
további cikkek
Ne menjen a jégre! Ne menjen a jégre! Az elmúlt hét hideg hajnalai és nappalai hatására a belvizes területeken egybefüggő jégréteg alakult ki és nagyobb tavaink partszéli részei is jéghártyásak. A jégréteg azonban a legtöbb helyen egyelőre alkalmatlan a sportra. A lápos területeken kialakult jégréteg pedig a jég vastagságtól függetlenül is életveszélyes – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Adtak néhány tippet arra az esetre, ha mégis bekövetkezik a baj. 2024. január 16. 10:42 Amiről az időjárás mesél - a naptárcsináló csíziók Amiről az időjárás mesél Amiről az időjárás mesél - a naptárcsináló csíziók Volt idő, amikor még nem a műholdakról követték a zivatarok mozgását, hanem a horizonton figyelte a kor embere az égbolt színét és ebből vontak le messzemenő következtetéseket az egész hónap, vagy évszak időjárására nézve. Kovács Győző vendégírónk, helytorténeti kutató és meteorológus ezekből szemezgetett. 2024. január 15. 15:05 Merre indulj és mit csinálj, ha kiélveznéd a telet, de a síelés nem opció? Merre indulj és mit csinálj, ha kiélveznéd a telet, de a síelés nem opció? Nem csak a nosztalgia szól belőlünk, ha úgy véljük, gyerekként a január még csupa móka volt és nem csak emlékeztetője annak, hogy ideje felvenni a megszokott munkatempót. Akkor még lehetett órák hosszat szánkózni a domboldalon, hógolyócsatákat szervezni, meg úgy egyszerűen elmerülni a fehér táj szépségében. Most, ha épp nem tudsz síelni, így nem opciók a síparadicsomok, úgy tűnhet, a téli élvezeteknek lőttek. Pedig ez nem igaz. 2024. január 9. 16:30 A (nem is annyira) titkos fegyver a téli lehangoltság ellen A (nem is annyira) titkos fegyver a téli lehangoltság ellen Bár már látszik a fény az alagút végén – szó szerint, hiszen egyre hosszabbak a nappalok –, a karácsonyi csillogás elmúltával a január és a február az év leginkább hangoló hónapjainak számítanak. 2024. január 4. 20:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.