2021. április 17.
//
Rudolf névnap

Zimankós február. Honnan jött a hideg?

2018. február 26. 10:50
VMeteo.hu
A Vmeteo.hu elemzésében elmagyarázza, hogy miért van hideg februárban: a kiváltó okok a sztratoszférában keresendők. Azt is elmondjuk, milyen hatásal van ez a szervezetünkre.

A téli időszakra jellemző az úgynevezett sztratoszférikus poláris örvény az északi sark felett, ami gyakorlatilag egy alacsony nyomású, nyugatias áramlású ciklon mintegy 30-40 km magasan -írja a VMeteo. Ennek erőssége és formája folyamatosan változik, erős ciklon esetén a sarkkör közelében marad - ilyenkor a szokásosnál enyhébb tél köszönt be -, azonban időnként áthelyeződik a középpontja, esetenként megnyúlik, vagy épp ketté is szakad a ciklon, ami téliesebb időjárást okoz Európában, Észak-Amerikában, illetve Kelet-Ázsiában. Jelen esetben ez következett be és járult hozzá közvetlenül ahhoz, hogy Európa nagy részét igen hideg levegő árassza el.

A hőmérséklet átlagostól való eltérése (előrejelzés) 2 méteren 2018. február 25-én. (GFS modell, wxcharts.eu) Jól látszik az európai és észak-kelet amerikai hideg idő, ezzel szemben a sarkkör közelében rendkívül enyhe a levegőA hőmérséklet átlagostól való eltérése (előrejelzés) 2 méteren 2018. február 25-én. (GFS modell, wxcharts.eu) Jól látszik az európai és észak-kelet amerikai hideg idő, ezzel szemben a sarkkör közelében rendkívül enyhe a levegő

Természetesen a poláris örvény kettészakadása sem ok nélkül következett be, az okokat 20-30 km-rel lejjebb, a troposzférában kell keresni, vagyis a légkör alsó rétegében. Itt is megfigyelhető egy úgynevezett cirkumpoláris örvény, amelynek intenzitását az északi és a déli légtömegek közötti hőmérsékleti kontraszt határoz meg és a polárfronthoz tartozó futóáramlások - poláris jet - jeleníti meg, mintegy 300 hPa magasan (8-9 km). Ez a futóáramlat hatással van a sztratoszférában található poláris örvényre, jelen esetben erős feláramlással jelentős melegedést okozott, amely megbontotta azt, az ilyenkor jellemző nyugatias áramlást megfordította felettünk.

A HIDEG MEGTERHELI A SZERVEZETET

A kifejezetten enyhe tél után érkezett hidegbetörés az átlagosnál jobban megviseli az embereket - nyilatkozta a hétégén a köztévének Pintér Ferenc meteogyógyász.

A szakértő szerint a keringési problémákkal, illetve a magas vérnyomással küzdők esetében gondot okozhat, hogy a drasztikusan csökkenő hőmérséklet miatt az erek beszűkülnek, emelkedik a vérnyomás, ami megterheli a szívet. Az extrém hideg erősíti azokat a folyamatokat is, amelyek a trombózisveszélyt növelik, valamint kedvezőtlenül befolyásolja a görcsös panaszokat, így a koraszülések száma is emelkedhet - mondta.

Az egészséges emberek is sokkal fáradékonyabbak lehetnek, a legyengült immunrendszer miatt nő a fertőzésveszély, illetve romlanak a reflexek, és ez a balesetveszélyt is növeli. Pintér Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon hideg időben nem szabad tartósan a szabadban lenni, rövid idő alatt kialakulhatnak fagyási sérülések. (mti)

Hőmérséklet előrejelzés 10 hPa nyomás magasságban 2018. február 25-ére vonatkozóan. (GFS modell, wxcharts.eu)Hőmérséklet előrejelzés 10 hPa nyomás magasságban 2018. február 25-ére vonatkozóan. (GFS modell, wxcharts.eu)

A sztratoszférában kialakuló magas légnyomás a troposzférára is kihatott, ennek peremén pedig kelet felől szibériai eredetű hideg légtömeg árasztotta ál Európát. Ennek vagyunk most elszenvedői.

Hideg levegő árasztja el Európát 2018. február 25-én. (Sever Weather Europe)Hideg levegő árasztja el Európát 2018. február 25-én. (Sever Weather Europe)

A továbbiakban az látszik, hogy a poláris örvény visszatér a "helyére", majd középpontja kissé Ázsia felé tolódik, ez pedig jó előjel lehet arra, hogy rövid idő alatt kitavaszodjon. Ez azonban nem jelent feltétlenül tartós enyhülést, egy-egy hideg légtömeg még később is okozhat fagyokat, esetleg havazást, a nagy hidegnek azonban elmúlt a veszélye a jelenlegi számítások szerint.

FIGYELJÜNK AZ ÁLLATOKRA IS!

Az állatokra is figyelni kell a rendkívüli hidegben: fontos a rendszeres itatás és az energiában gazdag eleség. Kutyáknál ilyenkor is fontos a rendszeres séta, a hőszigetelt kutyaház pedig életmentő lehet a jelentős mínuszokban.

Mészáros Judit, a Kóvári Lovarda vezetője az M1-nek nyilatkozva elmondta: az állatoknak ilyenkor nagyobb az energiaszükségletük. A legelőre viszont nem tudnak lemenni, ezért a gondozók a szükséges tápanyagokat réti szénában, lucernában, valamint szemes takarmányban: zabbal, kukoricával, sárgarépával igyekeznek pótolni. (mti)

Hőmérséklet előrejelzés 10 hPa magasságon 2018 március 4-ére vonatkozóan.  A poláris ciklon a Hőmérséklet előrejelzés 10 hPa magasságon 2018 március 4-ére vonatkozóan. A poláris ciklon a

A kialakult helyzetről bizonyosan készülnek tanulmányok a jövőben, hiszen rendkívül erős melegedés zajlott a sztroposzférában, aminek létrejötte a Föld szinte teljes északi féltekére hatással volt.

VÖRÖS KÓD VAN, RIASZTÁS NINCS

Az extrém hideg idő miatt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombat déltől vörös kód riasztást léptetett életbe. Ez azt jelenti, hogy a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni. A minisztérium mindenkit kért: a következő napokban fokozottan figyeljenek oda az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre egyaránt, és szükség esetén hívjanak nekik segítséget. (index/mti)

Az Országos Meteorológiai Szolgálatnak hétfőn sem riasztása, sem figyelmeztetése nincs érvényben a hideg miatt.

vehir.hu

További cikkek

A Balatonnál már jegesedik a kicsapódó víz
A Balatonnál már jegesedik a kicsapódó víz
A Balatonnál a viharos erejű széllökések csütörtök délelőtt elérték a 90 kilométer/órás erősséget, egyelőre csak a partra kicsapódó víz jegesedése indult meg. Hétvégére töredezett jégtakaró is kialakulhat a tavon - közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-vel.
Így vágj bele a téli futásba
Így vágj bele a téli futásba
Télen futni a tévhitekkel ellentétben valójában roppant egészséges és egyáltalán nem lehetetlen vállalkozás, csak oda kell figyelni néhány aranyszabályra. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan öltözz fel, mire figyelj oda futás közben és mi az, amit semmiképpen se hagyj ki edzés után.
Amikor valóban farkasordító hidegek voltak Veszprémben
Amikor valóban farkasordító hidegek voltak Veszprémben
Az elmúlt hétvégén megmutatta igazi farkasfogát a tél, a hőmérő több fokkal fagypont alá csökkent, ráadásul egyes mérések szerint az ország leghidegebb pontja is Veszprém közelében, Bándon volt, ahol -20 °C-ig hűlt a levegő. Kifejezetten a megyeszékhely téli időjárást Kovács Győző meteorológus, helytörténeti kutatóval száz évnél is hosszabb időskálán elemeztük, amiből kiderül, hogy mikor voltak valóban fogcsikorgató hidegek a Királynék városában.
Fut a vonat havas úton
Fut a vonat havas úton
A havas Bakonyban járt az MTI fotósa, nekünk pedig rögvest szárnyra kapott a fantáziánk.
Ilyennek látták íróink a befagyott Balatont
Ilyennek látták íróink a befagyott Balatont
Nem csoda, hogy az író, amikor meglátja a befagyott Balatont, tollat ragad, hogy a lenyűgöző élményt megoszthassa olvasóival. Idézzük meg Eötvös Károly és Jókai Mór segítségével a pazar látványt!