Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

A jövő otthonai – Biztosan bezárja ezt az ablakot?

2018. január 30. 4:00
Ma még drága és körülményes az okosotthon, de a legnagyobb számítástechnikai és háztartásigép-gyártó cégek dolgoznak azon, hogy ez megváltozzon.

Amikor reggel megszólal az ébresztőóra, a redőny automatikusan felhúzódik. Mire kiérünk a konyhába, a kávéfőző már elkészítette a friss feketét, pont úgy, ahogy szeretjük. Ha megreggeliztünk (a hűtő emlékeztet, hogy lassan elfogy a margarin, és megkérdezi, hogy hozzáadja-e a bevásárlólistánkhoz), nyugodtan elindulhatunk dolgozni. A lakás érzékeli, ha senki nincs otthon, és takarékra kapcsolja a fűtést, valamint lehúzza a redőnyt, hogy ezzel is egy plusz szigetelő réteget vonjon az ablakok elé.

Egy alkalmazáson keresztül bármikor, bárhonnan leolvashatjuk a villany-, gáz- és vízórát, az app pedig figyeli, ha az üres lakásban valami túl sokat fogyaszt, és azonnal értesít minket, ha csőtörés van, vagy nem zártuk el a gázcsapot. A telefonunk GPS-ének köszönhetően a lakás észreveszi, ha hazafelé tartunk, és felkészül, hogy az előre megadott hőfok és páratartalom várjon minket otthon. Nyáron a rendszer nem csak a légkondival tudja szabályozni a lakás hőmérsékletét: ha egy szobában túl meleg van, automatikusan szellőző állásba nyílik az ablak, és az sem baj, ha közben egy váratlan nyári zápor érkezik, ebben az esetben az összes ablak rögtön becsukódik.

De ezek csak a legbénább, előre programozott vagy távirányítással működtethetőfunkciók. Mert az igazi biznisz a mesterséges intelligenciákban lesz – nem véletlen, hogy az autóipartól a mezőgazdaságig szinte minden területen milliószámra öntik a dollárt a kutatásokba.

Hogyan működhet ez a valóságban? Erre kiváló példa az a rendszer, amit a Facebook-alapító Mark Zuckerberg álmodott meg. Virtuális asszisztense például figyelmezteti, ha felébredt a kislánya, felismeri és beengedi a látogatóba érkező barátait, rokonait. Aki Markhoz hasonlóan beszélgetni szeretne a lakásával, az egyébként megteheti: hangalapú otthonvezérlő rendszert az Amazon és a Google is készít.

Hogy mikor válik az okosotthon luxusból hétköznapi valósággá? Nem mostanában, de az szinte biztosra vehető, hogy a következő évtizedben egyre többféle okos eszköz terjed el a magyar háztartásokban is.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Magyarország nagyhatalmának kulcsa ott van a mezőkön méz Magyarország nagyhatalmának kulcsa ott van a mezőkön Magyarország nagyhatalom. Persze nem a szó politikai, vagy katonai vonatkozásában. Ellenben van egy olyan értéke az országnak, ami Európa élvonalába repíti a magyarokat. Az viszont már más lapra tartozik, hogy mennyire használjuk ki ezt az adottságunkat, vagy, hogy ki tudjuk-e egyáltalán. 2023. november 22. 14:58 Hajnalban óraátállítás! Hajnalban óraátállítás! Vasárnap kezdődik a téli időszámítás: hajnali 3-kor az órákat vissza kell állítani 2 órára. 2023. október 28. 14:45 Amerika csak egy sütésnyire van Amerika csak egy sütésnyire van Évek óta szerepel a bakancslistámon, hogy New Yorkban töltsem a Halloweent, Murphy azonban rendre közbeszól, amikor már előkészíteném az utazást. És bár egyelőre a meccsünkben ő áll nyerésre, nekem is megvannak a magam eszközei, hogy kibabráljak vele. Ezúttal egy kosár idénygyümölccsel, meg egy sütővel. 2023. október 22. 12:04 Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Life&Style Ha benézünk az étterem ablakán, a harmónia köszön vissza Aki vegán éttermet nyit, az nem csak egy új gasztronómiai vállalkozásba kezd. Valamiért az ilyen vendéglátóhelyeknek van egy semmi máshoz nem hasonlítható különleges, megnyugtató atmoszférája. Pláne akkor, ha a hely évszázados történelemmel bír, amiről mintha mesélnének a falak. Veszprém legújabb ilyen étterme pontosan ilyen. 2023. október 16. 13:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.