Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fontos, hogy Veszprém intézményei egységben működjenek

2017. november 20. 11:16
A kulturális alapellátás kiterjesztéséről, a helyi önkormányzatok új közművelődései feladatairól és a szakterületet érintő jogszabályi változásokról tartottak szakmai napot hétfőn az Agórában.

Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodájának vezetője elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a Művelődési Intézettel karöltve országos szakmai konferenciasorozatot indít, amelynek középpontjában a szakterületet érintő jogszabályi változások állnak.

Dr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodájának vezetőjeDr. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei irodájának vezetője

A kulturális alapellátás kiterjesztésével, a közművelődésu alapszolgáltatások bevezetésével új lehetőségek nyílnak a közösségi alapú társadalmi, gazdasági fejlesztési folyamatok elindítására.

Porga Gyula, polgármesterPorga Gyula, polgármester

Porga Gyula polgármester kiemelte, néhány éve teljesen átszabták a kulturális intézményrendszert a városban, amelynek eredménye két felújított intézmény lett: a Hangvilla, ami évente 100-120 ezer embert fogad be, illetve a szakmai nap helyszínéül is szolgáló Agóra. Az átalakítás ellenére a városrészi kisebb intézmények is betöltik a funkciókat, sőt egyre nő a látogatottságuk. Porga Gyula elmondta, Veszprém költségvetésének 15 százalékát, azaz 2,6 milliárd forintot fordít a kulturális intézmények fenntartására. Az intézmények stabil háttérrel rendelkeznek, ugyanakkor jellemző a tömbszerű gondolkodás, ezért a jövőben egyre fontosabbá válik az intézményközi gondolkodás előmozdítása, amelynek már eredménye néhány nagyrendezvény közös erőből történő megvalósítása.

Dr. Halmai Róbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Közösségi Művelődés és Művészeti Osztály vezetőjeDr. Halmai Róbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Közösségi Művelődés és Művészeti Osztály vezetője

Dr. Halmai Róbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Közösségi Művelődés és Művészeti Osztályának vezetője részletesen ismertette a jogszabályi változásokat. Kiemelte, a közművelődés feladata nemcsak az emberek szórakozásának biztosítása, hanem ezen túl fontos társadalmi funkciókat lát el, az életminőség javítása is fókuszában áll.

Tokos Bianka
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.