Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tihanyi programok május elején a skanzenudvarban

2008. április 30. 19:07
 

Kovácsbemutató és lópatkolás a skanzen étteremben – május 1.

Május elseje a népszokások szerint a májusfa állításával kezdődik, mely szokásnak az eredetére több verzió létezik. Nos, ezt a hagyományt, melyet már Tihanyban is szinte elfeledtek, most felelevenítik, felállítják a májusfát, melyet csak a hó végén bontják le.

A nap folyamán kovácsbemutatót és lópatkolást tartanak, melybe bekapcsolódhatnak kicsik és nagyok egyaránt. Mindig izgalmas pillanat, mikor a kovács az izzó patkót felüti a derék paripa lábára. Füstöl, serceg a pata, de ez a lovat cseppet sem zavarja, hiszen ez neki nem fáj. Előtte, utána kovács tart bemutatót, hogyan lehet formázni a vörösen izzó fémet. A nap folyamán lovaskocsikázhatnak Tihanyban az ez iránt érdeklődők. Íjászpályát is felépítenek, ahol kipróbálhatják az érdeklődők nyilazási tudományukat. A csacsik, kecskék egész nap a gyerekek rendelkezésére állnak, a bátrabbak felülhetnek a hátukra is.

Szegedi tekerőlantos Tóni barátunk hortobágyi pásztorokkal közösen slambucfőzésre adta a fejét udvarunkban, annak érdekében, hogy a derék jó népek az országnak ezen a részén is megismerjék ennek a tipikusan hortobágyi pásztorételnek az ízét, zamatát. A slambuc hús nélküli tésztaétel, melyet a pásztorok szalonna felhasználásával készítettek, miközben a gulya delelt. Természetesen a tekerőlant, a hegedű, tán még a citera is előkerül, mert nélküle még a slambuc sem az igazi. A slambuccal egyidőben készítenek szürkemarhából pörköltet, amolyan pásztorosat. Közben a kemencében sütünk kapros-túrós pogácsát, lekváros buktát is. A főzés, étkezés közben természetesen pásztordalokat, népdalokat énekelnek. Erős, öblös hangjuk csak úgy zeng majd az udvarban.

 

Kalácsfonás a tihanyi skanzenudvarban – május 3.

Udvarunkban hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg május 3-án a fonottkalács sütést. Ez hatalmas kihívást jelent számunkra, hiszen nem mindennapi feladatra vállalkozunk, mikor az udvarunk teljes hosszában, azaz 53 méteren fonjuk a hagyományos, hármas fonásban a kalácsot. A programba idős asszonyokat vonunk be, kik értik ezt a mesterséget, hisz gyerekkorukban gyakran készítettek efféle étkeket. A kelt tésztát lovasfogat hozza szakajtókba téve, cigányzenei kísérettel, majd az asszonyok fateknőkbe téve átgyúrják, és hurkákba formázzák a fonáshoz. A kalácsfonás közben népdalokat énekelnek, melyet jófajta cigányzenei kísérettel, tekerőlantos előadással egészítünk ki. Az általuk megfont kalácsot aztán méteres darabokra vágjuk, sütőlemezekre tesszük, majd elszállíttatjuk a közeli Balaton Pékség Kft. sütőüzemébe, Alsóörsre, ahol kisütik, majd visszaszállítják hozzánk, hogy összerakva ismét megcsodálhassuk az idős asszonyok munkáját. Természetesen ezután, bárki megkóstolhatja a remekművet.

Azért, hogy a sütés ideje alatt senki ne unatkozzon, az udvaron felállított kemencében mi is sütünk a kalácsokból, majd azt Bözsi néni lekvárjával megkenve megkóstolhatja a nagyérdemű közönség. Mindeközben cigányzenészeink és tekerőlantos barátunk, Bozsó Antal csalja elő különleges hangszeréből és torkából a hangokat. Jó hangulatú és humorú Tóni barátunk bizton elkápráztatja Önöket.

 

Csendül a nóta, perdül a tánc – május 4.

Vasárnap délután a magyarnóta- és népdalénekeseké a szerep, akik ismert és kevésbé ismert dalokat énekelnek. Ezen a délutánon a tihanyi néptáncosok tartanak bemutatót, melybe a nézelődőket is bevonják. Józsi betyár is megérkezik, és rendez ostorával egy igazi "asszonyverést". Szívesen elveri ostorával a jelentkezőket, ami azonban cseppet sem fáj, pedig csattan az ostor suhintás közben, de mire a derékra tekeredik, már csak szelíden öleli át a bátor jelentkezőt. Tele van az öreg betyár mindenféle furfangos játékkal, ami némi paraszti logikát igényel. Ezeket nagyon szeretik az emberek, mert bár egyszerűnek tűnnek, mégsem könnyű a megoldás.

 

Zatkalik András
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.