Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
20°C

Veszprémi és megyei iskolák újulnak meg

2017. szeptember 22. 12:53
Veszprém két oktatási intézménye mellett a csetényi és az ösküi diákok is rendezettebb körülmények között tanulhatnak a közeljövőben.

Erről Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója és Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke, valamint az érintett intézmények vezetői számoltak be péntek délelőtt.

A fejlesztések egy országos tendenciába kapcsolódnak be, amelyek – Palkovics László államtitkár szavaival élve – azt is szolgálják, hogy mindenki a feladataira koncentrálhasson az idei tanévben – emlékeztetett Ovádi Péter. A családok terheinek enyhítésére a kormány a 9. osztályosokig kiterjesztette a tankönyvek ingyenességét, amelyben így a 13 milliárdos fejlesztésnek köszönhetően már több mint 1 millió gyerek, a tanulók 87%-a érintett. A diákok több mint fele vesz részt az ingyenes étkeztetésben, de folytatódik a pedagógusok béremelése is. A mostani, utolsó szakasz átlagosan 3,4%-os növekedést jelent szeptembertől, míg 2013 óta átlagosan 50%-kal növekedett a pedagógusok bére.

Ovádi Péter, Horváth Éva (Bárczi iskola)Ovádi Péter, Horváth Éva (Bárczi iskola)

A nagy lehetőségek Veszprém megyét és a kis településeket sem kerülték el, Veszprém egyes számú választókörzetében közel 1 milliárdos iskolafejlesztésre lehet számítani a jövőben - első körben 4 intézményben kezdődhetnek meg a munkálatok.

Összesen 635 millió forintból újulhat meg a Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola infrastruktúrája. Ennek részeként a régi tornatermet elbontják és a helyén egy 450 m²-es új termet alakítanak ki, valamint új vizesblokkokat és öltözőket is kapnak a diákok. Tovább bővül az intézmény egy toldaléképülettel, emellett egy-egy közösségi teret is kialakítanak az alsó és felső szinten, új könyvtár nyitja majd meg a kapuit, de a tanárok is méltóbb irodai körülmények között dolgozhatnak, valamint egy természettudományos szaktantermet és egy nyelvi labort is építenek. Kevésbé látványos, de a teljes elektromos vezetékhálózatot is kicserélik, a fűtés pedig korszerűbb kondenzációs gázkazánokon keresztül működik majd. A fejlesztés részét képezi továbbá az épület akadálymentesítése és a nyílászárók cseréje, a hőtechnikai értékek javítása, napelemek felhelyezése a teljesen új tetőre, az udvar burkolatát pedig 120 m²-en térkőre cserélik.

Szauer IstvánSzauer István

150 millió forintot kap a Veszprémi Középiskolai Kollégium oktatási és nevelési tereinek megújítására, amellyel 460 diák iskolai élete válik komfortosabbá. A belső terek burkolata mellett lecserélik a vizesblokkokat, szebb megjelenést kapnak a folyosók, a közösségi terek és a szobák, illetve megújul a sportpálya. Az iskolában nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra is, ennek érdekében tűzjelző berendezéseket szerelnek fel, valamint kamerás beléptető rendszer fognak alkalmazni.

Bár mindenki szerint rendkívül otthonos a Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Szakiskola, s tanerőben sincs hiány (idén 22 új gyógypedagógus érkezett, összesen pedig 100 felnőtt kolléga dolgozik itt), az infrastruktúra hagy némi kívánnivalót maga mögött, melyet közel 53 millió forintból újítanak meg. Az intézmény teljes belső területén kicserélik a jelenleg balesetveszélyes burkolatot, a pici tornaterem helyett pedig egy műfüves sportpályát kapnak a gyerekek, de tervben van akár kültéri fitnesz eszközök telepítése is, illetve részben a tornaszoba is megújul. Szebb és jobb lesz az autisták szobája is, valamint a vizesblokkokat is komfortosabbá teszik.

Bódayné Koronczai Judit (Öskü), Fehér Csaba (VKK)Bódayné Koronczai Judit (Öskü), Fehér Csaba (VKK)

Örülhetnek az ösküi Tasner Antal Általános Iskolában is, ők összesen 20 millió forintot nyertek. A folyosók, közlekedők, tantárgyi részek, valamint a tornatermi öltözők és mosdók mellett 4 szaktantermet újítanak meg: interaktív táblát kap a biológia és a természettudományos szaktanterem is, valamint egy új rajztermet is kialakítanak. Ezzel összesen 8 interaktív tábla lesz már az iskolában, de cserélik a nyílászárókat és burkolatot is, valamint az alsó tagozatban padokat helyeznek el a folyosókon.

A település nemrégiben egy TOP-os pályázaton is sikerrel indult, aminek eredményeként 160 millió forintot fordíthatnak energetikai korszerűsítésre. Ebből 100 milliót ugyancsak az iskola kap, a maradék pénzt pedig az önkormányzat megújítására költik – ezzel kapcsolatban a munkálatok már el is kezdődtek.

Ami a többi fejlesztést illeti, az első szakaszban a terveztetés és a beszerzés zajlik, a tényleges munkálatok várhatóan a tanév végén kezdődhetnek, a legtöbb intézményben pedig remélhetőleg a nyáron minden beruházás elkészül.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó A leköszönő rektor, Gelencsér András története - videó Gelencsér András akadémikus, vegyész-légkörkutató kilenc év után elbúcsúzott a rektorságtól, és a tudományos pályán maradva újabb célokat fogalmazott meg. Az elmúlt időszakról, rektori kihívásokról, nehézségekről, és arról is mesélt, hogy miként képzeli el a jövőjét. Gelencsért az elmúlt években igencsak sokan kérdezték már arról, milyen veszélyek fenyegetik a bolygónkat, most arra is választ kaptunk, létezik-e egyéni megoldás arra, hogy visszafordítsunk bizonyos folyamatokat, amelyeket az éghajlatváltozás okoz. 2024. július 11. 15:56 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55 Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem. 2024. június 25. 13:26 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. 2024. június 20. 13:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.