Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 10. Ármin
Veszprém
19°C
2024. május 10. Ármin
Veszprém
19°C

Százmilliós fejlesztés a megyei könyvtárban

2017. március 28. 9:57 // Forrás: Fotók: veszpreminfo.hu
Jelentős funkcióbővítő fejlesztéseket terveznek az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

A könyvtár fejlesztésére az EFOP-4.1.8-16 kódszámú, A könyvtári intézményrendszer tanulást segítő infrastrukturális fejlesztései című pályázattól remél támogatást az önkormányzat. A sikeres pályázat esetén jelentősen javulhatnak a könyvtár szolgáltatásainak köre és azok minősége.

Az épület déli, Komakút tér és Iskola utca által határolt épületrészének részben pince, részben földszinti, jelenleg raktár funkciójú helyiséget digitális laborrá alakítják, akadálymentesítik. A digitális labor részére nagyformátumú szkenner kell az archív anyagok digitalizáláshoz, képi információ tárolására alkalmasa NAS hálózati adattárolóval, fix asztali gépes munkaállomásokkal, melyek IPS (színhű) monitorokkal, grafikai szoftverrel, SSD tárolókkal bírnak.

Korszerűsítik a a gyermekkönyvtári részleghez tartozó, jelenleg is meglévő tanulási, kreatív foglalkoztató, oktatási célú helyiséget. Az oktatási tevékenységhez szükségesek a hordozható számítógépek, laptopok szoftverekkel, operációs rendszerrel, vezeték nélküli internetcsatlakozással, vezeték nélküli egérrel, SSD tárolókkal, fali táblával, ugyancsak az élethosszig tartó, minden korosztály számára megvalósítandó, a digitális írástudatlanság megszüntetését célzó oktatáshoz szükségesek az okos technológiás telefonok, tabletek, pendrive-ok.

Az épület észak-nyugati épületszárnyának második emeleti, fazsindelyes torony melletti, jelenleg zeneműtárként funkcionáló helyiségét audiovizuális ismeretek tanulását segítő teremmé alakítják, megoldják külső árnyékolását és kicserélik a padlóburkolatot. A termet nagyméretű érintőképernyős kijelzőkkel és digitális kamerával szerelnék fel.

A projekt előkészítésére 9,4 millió forintot terveznek költeni – ide tartozik az előzetes tanulmány, szakmai terv, a felmérési, vázlatterv és örökségvédelmi tervek, kiviteli tervek elkészítése és a közbeszerzési eljárás lebonyolításának költségei.

A kivitelezésre 90,5 millió forintot szánnak: az oktatóteremre 18,1 millió, közösségi tér fejlesztésére 18,1 millió, a digitális laborra 26 millió, eszközbeszerzésre 24,8 millió, bútorokra 1,9 millió forintot terveznek. Az összesen százmillió forintos költségvetést teljes egészében pályázati forrásból biztosítanák.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   ma 0:10 Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Minden eddiginél több programmal várja a látogatókat a 33. Művészetek Völgye: az összművészeti fesztiválon csaknem háromezer zenei, irodalmi, színházi, táncművészeti, családi és egyéb esemény közül választhatnak a látogatók július 19. és 28. között Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. tegnap 19:37 A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók „A szerzetesrendek olyan közösségek, akik bezárkóznak a világ elől, mindig morcosak és a nap legnagyobb részében zsolozsmáznak és másolják a kódexeket.” – Legalábbis a máig élő sztereotípiák sokszor ezt mondják róluk. A valóság pedig teljesen más a 21. században. Erről Mihályi Jeromos atya, a Tihanyi Bencés Apátság perjelje mesélt múlt héten az ActiCity-ben a Balaton 2024 konferencián. 2024. május 8. 14:45 Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sajtófőnöke, legalábbis még bő egy hónapig. Akik nem a sajtó világában élik munkás napjaikat, valószínűleg nem tudták, ki az a személy, aki végig egy kézben tartotta az EKF sajtókommunikációját, aki megbízható személyiségével minden kérdést megválaszolt. Kitartó típus, még az El Camino-t is megjárta. Müller Mihály újságíróként kezdte pályafutását, dolgozott a BBC-nél is, és akárhol járt eddigi életében, oda mindig a kíváncsiság vitte… 2024. május 8. 22:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.