2021. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Tovább erősítik a lengyel-magyar barátságot

2017. február 22. 14:36
Régóta szoros kapcsolatot ápolnak a veszprémi iskolák a lengyelországi Tarnów városával. Szerdán a veszprémi és tarnówi testvériskolák képviselői a Dózsa iskolában egyeztettek a 2017-es évi együttműködésről és programokról.

A megbeszélésen lengyel részről Krysztof Kołacinšky, a Tarnów-i Technikum igazgatója és Andrzej Kot, a lengyel olimpikonokról elnevezett sport általános iskola direktora, valamint Teresa Kot, a 15-os Számú Bem József Általános Iskola vezetője vett részt, míg magyar oldalról Halmay György képviselte a Szilágyi iskolát, Gulkai László igazgató a Jendrassik-Veneszt, Dr. Kovácsné Balázsi Tünde, a német nemzetiségi tagozat vezetője pedig a Dózsa iskolát.

Halmay György, Gulkai László, Krysztof Kotacinsky, Andrzej Kot, Teresa Kot, Halmayné Badacsonyi MártaHalmay György, Gulkai László, Krysztof Kotacinsky, Andrzej Kot, Teresa Kot, Halmayné Badacsonyi Márta

Andrzej Kot, a lengyel olimpikonokról elnevezett sport általános iskola igazgatója elmondta, iskolájuk 20 éve tart fent kapcsolatot Veszprém megyei iskolákkal, a közös kapcsolat alapja pedig a közös történelmünk is, hiszen Bem József Tarnów szülötte. Az elmúlt években az Erasmus+ program keretében és a visegrádiak szervezésében több területen és különböző módon tudtak együttműködni a veszprémi diákokkal, mind a művészet, mind a sport és a turizmus területén, és több kirándulást is szerveztek már egymás városaiban.

A Szilágyi és a tarnów-i testvériskolák között 7 éve kezdődött meg az együttműködés, első körben egy kirándulással, majd ezt követték különböző programok, például versmondó versenyek – mondta el Halmay György igazgató.

Nem sokkal később a Jendrassik-Venesz is csatlakozott, akik 4 évvel ezelőtt vették fel a kapcsolatot a Tarnów-i Technikummal. A két iskola kölcsönösen tanul egymástól: a Leonardo és Erasmus+ programok keretében mindkét fél ellátogathatott egymás városába, ahol a helyi üzemekben megismerkedhettek a diákok az alkalmazott technikákkal a gép- és a szerszámgyártás területén is, a különböző munkastílusokkal.

Gulkai László, az intézmény igazgatója elmondta, van mit tanulniuk a lengyel oktatási rendszerből, a külföldi fiatalok pedig nálunk olyan technológiákkal találkozhatnak, amelyek náluk esetleg még nem honosodtak meg. Krysztof Kołacinšky, a Tarnów-i Technikum direktora hozzátette, a szakmai továbbképzés a tanárokra is kiterjed, hiszen a látogatások alkalmával ők is tanulnak. Az elmúlt évben például 12 pedagógus érkezett Tarnów-ból, akik a veszprémi Balluff mellett a győri multinacionális cégeket is feltérképezhették.

Az együttműködések továbbra is folytatódnak: a megbeszélés alkalmával 10 pontban sikerült megállapodni a partnereknek a 2017-es programokat illetően. Az Erasmus+ program keretében nagyszabású rendezvényre várják a veszprémieket a lengyelek, áprilisban pedig a Lengyel Költők Akadémiája nevű versmondó és összművészeti fesztiválon vehetnek részt a diákok. A tervek szerint a szilágyisok népdalokkal, néptánccal készülnek, a Dózsa iskola tanulói pedig verseket fognak mondani. Emellett különböző sporteseményeket is szerveznek: ősszel a Testvérvárosok Futsal Tornájára invitálják a tarnów-iakat, de a szakmai programok és a kirándulások is folytatódnak.

Bertalan Melinda

További cikkek

Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Pénteken délelőtt elkezdődött a Fenntarthatóság MindenKor elnevezésű tematikus nap a lakótelepi Kálvin parkban. Az elsősorban kisgyermekeknek és családoknak szóló rendezvény szombaton is folytatódik számos interaktív, ismeretterjesztő foglalkozással.
Minden elsősnek jut uzsonnás doboz
Minden elsősnek jut uzsonnás doboz
A VHK Kft. felajánlásának köszönhetően a legkisebbek is bekapcsolódhatnak a természet védelmébe: a cég által biztosított uzsonnás dobozokat elsőként a Dózsa iskola tanulói vehették át pénteken.
Új néven működik tovább a Hittudományi Főiskola
Új néven működik tovább a Hittudományi Főiskola
Megújult névvel valamint több új képzéssel indult meg a 2021/22-es tanév a Veszprémi Érseki Főiskolán.
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
Együttműködési megállapodást kötött a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Pannon Egyetem
A megállapodással újabb távlatok nyílnak a két intézmény hosszútávú oktatási, kutatási és fejlesztési együttműködései terén, illetve a már meglévő szakmai kapcsolatok is tovább erősödnek.
Tovább erősíti informatikai képzését a Pannon Egyetem
Tovább erősíti informatikai képzését a Pannon Egyetem
Három informatikai laborral gazdagodott a Pannon Egyetem az Európai Unió támogatásával. Az eszközök mellé képzési programot is kapott az intézmény.