Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

A vírus, amely folyton változik

2017. január 16. 14:56 // Forrás: Dr. Dienes Csaba Emil háziorvos; HáziPatika.com; Rubophen.com | Képek: internet
Tombol az influenzajárvány, amely akár 8-10 hétig is eltarthat. A héten foglalkozunk a járvány típusaival, szövődményeivel, a megelőzéssel és a testmozgás egészségmegőrző szerepével is. Elsőként a megbetegedés típusait és szövődményeit vesszük górcső alá.

Mi is az influenza?

A szakirodalom szerint akut vírusos légúti megbetegedés, melyet hirtelen kitörő láz, hidegrázás, fejfájás, rossz közérzet, köhögés és nátha kísér. Az esetek rendszerint járványosan jelentkeznek. A betegség súlyát gyors terjedése, nemegyszer több országra vagy földrészre kiterjedő méretű járvány előfordulása és magas halálozása adja.

Az influenza elnevezést laikusok és szakemberek is gyakran helytelenül használják olyan légúti fertőzésekre, melyeket nem az influenzavírus okoz. Nem is csoda, hiszen a klasszikus tünetek mellett rengeteg egyéb panasz is jelentkezhet, mint például hányinger, végtag- és izomfájdalom, torokfájás, szárazköhögés, hörghurut, hátfájás, illetve égő mellkasi fájdalom.

Az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan az influenzavírusok is cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszögéssel, beszéddel) terjednek. A különbség a terjedés gyorsaságában áll. Közösségek (iskolák, munkahelyek) tagjainak többsége eshet ágynak egyik napról a másikra. A helyi járványok kialakulásához elég néhány nap, az országos járványok hazánkban általában januárban kezdődnek és 8-10 hétig is eltartanak.

Típusai

A klasszikus világjárványok kórokozói közül az influenzavírusok A és B típusai maradtak azok, amelyek évről-évre változatlanul a legnagyobb számú megbetegedést okozzák. Ezek egymástól klinikailag elkülöníthetetlen fertőzéseket okoznak, míg a C típus rendszerint enyhe megbetegedéssel jár.

Az A típuson belül olyan altípusok is keletkezhetnek, melyek a húszmillió ember halálával járó 1918-as spanyolnáthához hasonló világjárványt is okozhatnak, illetve a jelenleg is emberi megbetegedéseket okozó H3N2 és H1N1 vírusok is az A változat altípusai. Továbbá nem csak emberekre, hanem néhány állatfajta (sertésekre, lovakra, szárnyasokra) is veszélyt jelent.

A B típusú fertőzés általában enyhe légúti panaszokkal jár, de 3-5 évenként visszatérő ciklusban jelentős számú megbetegedést eredményez, sőt akár halálos is lehet. A B variáns csak embereket fertőz meg.

A folyton változó vírus

Az influenza tulajdonképpen annak köszönheti veszélyességét, hogy minden évben más. Ez ránk nézve annyit jelent, hogy a kapott védőoltás csak a vírus azon formájával szemben nyújt védelmet, amellyel szemben a vakcinát kifejlesztették. (Más vírusok, plédául a bárányhimlő esetében egyetlen oltás egész életre védelmet nyújt.) Az oltást tehát évente kell ismételni.

Hogy az orvostudomány mégis képes minden évben vakcinát készíteni az új struktúrájú vírussal szemben, az annak köszönhető, hogy az influenza bizonyos részei csak lassan és kis mértékben változnak meg.

Influenza vagy nátha?

Lényegében mindkét esetben légzőszervi megbetegedésről van szó, a vírus viszont nem ugyanaz. Tünetek tekintetében eleinte nehéz különbséget tenni, hiszen mindkét betegségnél influenzára utaló jelekkel találkozhatunk. 2-3 nap elteltével azonban már határozottabban mutatkozhatnak intenzívebb tünetek, mint az elhúzódó láz, izomfájdalmak, fáradtság és száraz köhögés, amelyek már egyértelműen influenzára utalnak.

A megfázás kevésbé gyötör meg minket. Nem okoz súlyos egészségügyi problémákat és nem igényel kórházi ápolást sem. Az influenza ezzel szemben időben elhúzódó és olykor visszatérő tünetekkel jelentkezik, ráadásul igen komoly szövődményeket is okozhat.

Jótanácsok az influenza megelőzéséreJótanácsok az influenza megelőzésére

Ha köhögsz, tedd a szád elé a kezed, ha betegnek érzed magad, ne menj emberek közé, mosd meg a kezeidet, kerüld a szemeid, az orrod vagy a szád érintését.

Szövődmények

A gyengeség, kimerültség és izzadás több napig, esetleg hetekig megmaradhat, sőt előfordulhat, hogy a láz 5 napig is kitart mindenfajta szövődmény nélkül.

Amennyiben a láz, köhögés és más légúti panaszok még 1 héttel később is észlelhetők, másodlagos baktériumfertőzés valószínűsíthető. Agyvelőgyulladás, szívizomgyulladás a ritka szövődmények közé tartozik, és esetleges kialakulásuk a lábadozási időszakban következhet be.

A Reye-szindróma az influenza (és az egyéb vírusos betegségek) ritka és súlyos szövődménye, melyet agyvelőbántalom, zsírmáj, vércukorszint-csökkenés, vérzsírok felszaporodása jellemez. Elsősorban kisgyermekekre veszélyes. A szindrómát gyorsan kialakuló májelégtelenség és agyvelőbántalom jellemzi, halálozási aránya 30%. Kialakulása ismeretlen, az aspirin rizikótényezőként szerepelhet. A vírusfertőzéstől számított 2-3 héten belül egyidejűleg jelenik meg a vércukorszint-csökkenés, a májenzimek szintjének emelkedése, a vér ammónia szintjének emelkedése és az értelmi állapot változása.

Véres köpetürítéssel járó hörghurut és tüdőgyulladás rövid idő alatt kialakulhat. Különösen súlyos és gyors lefolyású esetekben 48 órán belül halálos szövődmény alakulhat ki.

A súlyos szövődmények kórházi kezelést igényelnek, melyek főleg a 12 év alatti gyermekek, 65 év feletti idősek, illetve a tüdő- és szívbetegek életét veszélyeztetik.

A cikk megírásában Dr. Dienes Csaba Emil háziorvos és foglalkozás-orvos írása volt segítségemre.

Szabó Virág
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. 2024. február 22. 11:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.