Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Változik a szakképzés, jobban megbecsülik a szakmunkát

2017. január 11. 22:36
Immár nyolc tagintézményt és mintegy 4000 tanulót számlál a Veszprémi Szakképzési Centrum. Az olajozott működéshez folyamatosan és keményen kell dolgozni, ráadásul az utóbbi években az oktatási rendszer is rengeteg módosításon esett át. Schindler Lászlóné, az intézmény vezetője mégsem panaszkodik, a centrum stabil alapokon nyugszik, a diákok pedig minden eszközt megkapnak a sikeres jövőhöz.

2016-ban jelentős változások történtek az oktatásban, így a szakképzésben is…

Így van, módosult a szakképzési és a köznevelési törvény is. Ennek köszönhetően megszűnt a szakképzés úgynevezett zsákutca-jellege. A nebulók díjmentesen szerezhetik meg az első- és a másodszakmájukat, a felnőttoktatási korhatár pedig kitolódott. Új oktatási formák jelentek meg: az eddigi szakközépiskolákból szakgimnáziumok lettek. A szakgimnáziumok tanulói 4 év után érettségit és szakmát is kapnak, ha még egy évig tanulnak, akkor pedig a technikusi végzettséget is megszerezhetik. Természetesen ezután is lehetőségük van továbbtanulni. Az új törvényeknek köszönhetően a diákok olyan képesítést szereznek, amellyel helyt tudnak állni a munkaerőpiacon. A szakiskolák pedig szakközépiskolákká váltak. Itt 3 évig szakmát tanulnak a tanulók, további két évig pedig az érettségire készülnek. Érettségit követően szintén lehetőségük van felsőoktatási intézménybe jelentkezni.

A végzett diákok hány százaléka tanul tovább?

Nagyjából a fele. Úgy gondolom, szilárd alapokat kapnak hozzá. Főleg a szakgimnáziumban végzettekre jellemző. Népszerű célpont a Pannon Egyetem, a Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Építészeti Szakgimnáziumából sokan a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatják tanulmányaikat, a Közgazdasági és Közigazgatási Szakgimnáziumból pedig jellemzően a Budapesti Gazdasági Egyetemre jelentkeznek.

Említette, hogy megszűnt a szakképzés zsákutca-jellege. Mit jelent ez pontosan?

A szülő annak örült, ha a gyerek kitanult egy szakmát, minél hamarabb munkába állt és nyugdíjba vonulásáig ugyanazt a foglalkozást űzte. Ez ma már kezd kikopni a köztudatból és többé nem néznek furcsán valakire, aki 40 évesen valami újjal kezd foglalkozni, vagy visszaül az iskolapadba. Gyereknek és felnőttnek egyaránt megvan a lehetősége, hogy több szakmát is elsajátítson, munka mellett esti iskolában szerezzen képesítést. Gyakorlatilag élethosszig lehet fejlődni és tanulni. Erre ugyancsak nagy igény mutatkozik: 2015-ben 160 tanuló vett részt esti felnőttoktatásban, 2016 őszén ez a szám 952-re rúgott! A felnőttképzés is egyre népszerűbb, 2016-ban körülbelül 300 fő élt ezzel a lehetőséggel.

Ön szerint a sikerben szerepet játszik az is, hogy megváltozott a szakmunkásképzés megítélése?

Abszolút. A kormánynak is feltett szándéka, hogy visszaállítsa a kétkezi munka megbecsülését, a vállalatok is két kézzel kapnak a képzett szakember után.

Sikerült felkészíteni a diákokat és a szülőket? Zökkenőmentes volt a tanévkezdés?

Nem volt egyszerű dolgunk, hiszen új keletű változásokról van szó. Tapasztalataim szerint a szülők és a diákok gyakran nincsenek tisztában a lehetőségeikkel, az általános iskolák pedig szintén nem rendelkeznek elég információval ahhoz, hogy megfelelően tájékoztassák a diákokat. Ezért folyamatosan tartunk előadásokat, tájékoztatókat elmegyünk a szülői értekezletekre, jelen vagyunk a pályaválasztási kiállításokon. Az áprilisban megrendezett Szakmák Éjszakája és a decemberi Európai Szakképzési Hét is az ismeretterjesztés jegyében telt.

A visszajelzések alapján az üzenet elérte a célközönséget?

Úgy gondolom, igen. A pályaválasztási kiállításon sokkal többen vettek részt, mint az előző években, és a Szakmák Éjszakája is sok érdeklődőt vonzott! Bízunk benne, hogy ez majd a jelentkezések számában is látszódni fog. A diákok feltehették kérdéseiket, a saját szemükkel láthatták, hogy néz ki egy CNC gép, megtudhatták, milyen lehetőségeik vannak. Emellett az iskolák kapuit is kitártuk, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a leendő diákjaink lássák, milyen környezetben fogják tölteni az elkövetkezendő 3-5 évet. Az Európai Szakképzési Hét is nagy sikerrel zajlott, a gyárlátogatások és a beszámolók is sok érdeklődőt vonzottak.

Gondolom, nem csak a diákoknak, hanem Önöknek is nagy feladatot jelentett a változásokhoz való alkalmazkodás.

Így igaz. Hatalmas feladatot róttak ránk a módosítások, nagyon sok munkával és odafigyeléssel járt az átrendeződés. A munkatársak sok tájékoztatón vettek részt, a pedagógusokat is igyekeztük minél alaposabban felkészíteni. Emellett rengeteg dokumentumot kellett átdolgoznunk, eszközöket kellett beszereznünk, az új kerettanterv kidolgozása sem volt egyszerű feladat. Tennivaló tehát akadt bőven, de a folyamatos munkának köszönhetően a tanévkezdésre minden a helyére került.

Úgy gondolom, változások mindig lesznek, ezekkel lépést kell tudni tartani. Rengeteget pályázunk, jelenleg 3 KEHOP pályázatunk is elbírálás alatt van. Igyekszünk folyamatosan felújítani, fejleszteni az infrastruktúrát, energetikai területen például napelemek telepítésével, bővíteni és modernizálni az eszközeinket.

Egy éven belül megduplázódott a duális képzéshez csatlakozó vállalkozások száma, hiszen felismerték a benne rejlő lehetőségeket. Mit nyernek ezzel a tanulók?

Valós tapasztalatot, amely segítségével alkalmazkodni tudnak a munkaerőpiac kihívásaihoz. A centrum 60 veszprémi, vagy Veszprém környéki vállalattal áll kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy a diákok látják, milyen lehetőségeik vannak, ez pedig megkönnyítheti számukra a szakmaválasztást. A legtöbb cég tanulószerződés keretében nem csak munkahelyet biztosít a fiataloknak, hanem munkaruhát, ösztöndíjat, tapasztalatot és lehetőséget a fejlődésre.

Mely szakmák vonzották a legtöbb és a legkevesebb diákot 2016-ban?

Sokan szeretnének számítógéppel dolgozni, a CAD-CAM informatikus szakma például rendkívül népszerű, gyenge- és erősáramú szerelőnek is sokan jelentkeznek. Továbbra is virágzik a vendéglátós képzés, csak hogy sokan itthon sajátítják el a szakma fortélyait, de külföldön kamatoztatják azt. Ezért fordulhat elő az, hogy bár országszerte telítve vannak a vendéglátós tanfolyamok, az egyetemi szakok és képzések, nyaranta mégis munkaerőhiány van a Balatonon.

Sajnos kevesen képzelik el a jövőjüket az építőiparban, pedig hiányszakmának minősül az ács, az asztalos, vagy a villanyszerelő munka is. Aki ezek bármelyikét tanulja, nem csak azonnal el tudna helyezkedni, hanem komoly ösztöndíjra is számíthatna.

Szó esett már két jelentős eseményről: a Szakmák Éjszakájáról és az Európai Szakképzési Hétről. Milyen fontos eredményeket, sikereket ragadna még ki a múlt esztendőből?

Mindenképpen büszke vagyok arra, hogy tanulóink az országos versenyeken is helytállnak. A 3 napos Szakma Sztár Fesztiválon például elhoztuk a 2016. évi Szakma Kiváló Tanulója Verseny első díját, a Gépész Országos Versenyt pedig mondhatni háziversennyé tettük, hiszen az első tíz helyből nyolcat az Ipari Szakközépiskola tanulói foglaltak el. Külön öröm, hogy nem csak szakmai, hanem országos sport- és művészeti vetélkedőkön is képviseltetjük magunkat – rendszerint szép eredménnyel! A Helikon Ünnepségen tanulónk elnyerte a Középiskolások művészeti versenyének különdíját.

Milyen célokat tűzött ki az új esztendőre?

Egy kicsit ellentmondásos helyzetben vagyunk, ugyanis 8 tagintézményünk jelenleg közel 4000 diákot számlál. Ez óriási növekedést jelent az előző évekhez képest. Ám a kilencedikesek száma már két éve csökken. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a nyolcadikosok száma 2016-ban megyénkben volt a legalacsonyabb. Bízom abban, hogy megáll a csökkenés és egyre több gyerek tartja majd vonzónak a Veszprémi Szakképzési Centrum valamely intézményét. Ehhez szeretnénk minden feltételt megteremteni: modernizálni az eszközparkot, az épületeket, tovább képezni a pedagógusainkat. Szeretnénk, ha a felnőttoktatás is olyan eredményesen működhetne, mint eddig. Az erre fenntartott épületünk lassan kezd szűkössé válni, így fontolóra kell vennünk egy új létesítmény építtetését is.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba Február 21-ig lehet jelentkezni a középiskolákba - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön. 2024. február 8. 10:43 Petőfi Sándor, vagy Lázár Ervin műveit elemezhetik a ma érettségizők Petőfi Sándor, vagy Lázár Ervin műveit elemezhetik a ma érettségizők Hétfő reggel a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák. Ebből a tárgyból középszinten 72 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló ad számot tudásáról. 2023. május 8. 11:23 Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések továbbtanulás Keddtől csütörtökig módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések Keddtől csütörtökig egy alkalommal módosíthatók a középiskolai felvételi jelentkezések - közölte az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn. 2023. március 20. 9:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.