2021. április 13.
//
Ida névnap

Fogvatartottak adományoztak betlehemet

2016. december 13. 17:32
A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai jóvátételi munka keretében a Szent Anna kápolna számára készítettek és adományoztak betlehemet kedd délután Veszprémben.
  • A veszprémi börtön diakónusa, Zsebe Attila kezdeményezte a jóvátételi munkát azzal a szándékkal, hogy a Szent Anna kápolna a régi helyett egy új betlehemet kaphasson.
  • A fogvatartottak saját kezűleg dolgoztak az alkotáson, amelyet karácsonyi dalok kíséretében adtak át kedd délután a Ranolder téri kápolna részére.
  • A betlehemet Nagy Károly apát-kanonok áldotta meg.

Ők biztosan otthonról távol töltik a karácsonytŐk biztosan otthonról távol töltik a karácsonyt

Németh Éva, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka és ezredese elmondta, a börtön fogvatartottjai az ünnepek idején jelképes ajándékot készítenek és küldenek szeretteiknek, énekelnek, közös programokon vesznek részt, és színházi előadással készülnek egymásnak (ezt később egy idősotthonban is előadják). A szeretet ünnepét ők valóban a szívükben élik meg- fogalmazott.

Az intézetparancsnok felhívta a figyelmet arra, hogy a karácsony ünnepe a börtön falai közt érthető meg igazán. A fogvatartottak az ünnepet a szeretteiktől távol töltik, nem járnak előtte bevásárolni, és a háziasszonyok gondjait sem élik át ilyenkor.

Nagy Károly apát-kanonok a jelenlévő Padányi Katolikus Iskola diákjaihoz és a megjelentekhez szólva elmondta, a betlehem értékét az adja, hogy „olyanok készítették, akik nincsenek otthon, hanem elzárva vannak.” Ők az alkotással a szabadságot és a békét hozták el nekünk, amelyet mindig a szívünkben kell őrizni- fogalmazott.

Nagy Károly megáldotta az új betlehemetNagy Károly megáldotta az új betlehemet

Az eseményen a Padányi Katolikus Iskola lelkiigazgatója, Darnai János atya a tanulókhoz szólva kiemelte: fontos, hogy elgondolkozzanak a Mária és József által vállalt felelősségen, azon, hogy Isten fiának lehetőséget adtak arra, hogy „valóságos emberi családban nőjön fel.” Érdemes elgondolkozni azon is, hogy micsoda szeretet van ebben – mondta. Az atya megerősítette, az iskola fontosnak tartja a plébániákkal való együttműködést, a Szent Mihály plébániával való kapcsolatuk pedig a betlehem átadón való közreműködéssel tovább erősödött.

Az átadón az iskola gregorián kórusa működött közreAz átadón az iskola gregorián kórusa működött közre

A börtön életéről néhány hete készítettünk videót, ami IDE KATTINTVA nézhető meg.

Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
ITM: szigorú óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tervei szerint májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók - közölte az ITM vasárnap az MTI-vel.
Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője egy felmérés szerint
Szinte mindenkit érdekel a bolygó jövője egy felmérés szerint
Meglepően sokan érdeklődnek a bolygó jövője, a környezetvédelem iránt és tudatosul bennük, hogy saját életükre és a következő generációk sorsára is hatással vannak a környezeti problémák - derül ki az Alteo energetikai csoport megbízásából készült felmérésből.
A polgármestert és a képviselőt is beoltották
A polgármestert és a képviselőt is beoltották
A polgármestert és az országgyűlési képviselőt is ezen a héten oltották be. Mindketten az AstraZeneca vakcináját kapták.
Épült: az örök emberszeretet nevében
Épült: az örök emberszeretet nevében
Az Erzsébet-liget végén a fák mögött rejtőzik az egykori gyermekkórház hatalmas épülete, amely immáron negyed évszázada üresen és funkció nélkül tűri az idő vasfogát és szolgál a graffitisek gyakorlótereként. Cikkünkben bemutatjuk az épület történetét, két világháborún és rendszerváltáson át, mielőtt az Európa Kulturális Főváros keretében hamarosan új funkciójában születne újjá.
Traktorok, székelykapu és temetőfelújítás a Magyar Falu Program e heti eredményei
Traktorok, székelykapu és temetőfelújítás a Magyar Falu Program e heti eredményei
Herend, Hárskút és Bakonynána is sikeresen pályázott a Magyar Falu Programban, amelynek eredményeképpen a közterületeik karbantartását segítő eszközökkel gazdagodtak, illetve ilyen jellegű beruházásokat végezhettek el.