Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fogvatartottak adományoztak betlehemet

2016. december 13. 16:32
A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai jóvátételi munka keretében a Szent Anna kápolna számára készítettek és adományoztak betlehemet kedd délután Veszprémben.
  • A veszprémi börtön diakónusa, Zsebe Attila kezdeményezte a jóvátételi munkát azzal a szándékkal, hogy a Szent Anna kápolna a régi helyett egy új betlehemet kaphasson.
  • A fogvatartottak saját kezűleg dolgoztak az alkotáson, amelyet karácsonyi dalok kíséretében adtak át kedd délután a Ranolder téri kápolna részére.
  • A betlehemet Nagy Károly apát-kanonok áldotta meg.

Ők biztosan otthonról távol töltik a karácsonytŐk biztosan otthonról távol töltik a karácsonyt

Németh Éva, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka és ezredese elmondta, a börtön fogvatartottjai az ünnepek idején jelképes ajándékot készítenek és küldenek szeretteiknek, énekelnek, közös programokon vesznek részt, és színházi előadással készülnek egymásnak (ezt később egy idősotthonban is előadják). A szeretet ünnepét ők valóban a szívükben élik meg- fogalmazott.

Az intézetparancsnok felhívta a figyelmet arra, hogy a karácsony ünnepe a börtön falai közt érthető meg igazán. A fogvatartottak az ünnepet a szeretteiktől távol töltik, nem járnak előtte bevásárolni, és a háziasszonyok gondjait sem élik át ilyenkor.

Nagy Károly apát-kanonok a jelenlévő Padányi Katolikus Iskola diákjaihoz és a megjelentekhez szólva elmondta, a betlehem értékét az adja, hogy „olyanok készítették, akik nincsenek otthon, hanem elzárva vannak.” Ők az alkotással a szabadságot és a békét hozták el nekünk, amelyet mindig a szívünkben kell őrizni- fogalmazott.

Nagy Károly megáldotta az új betlehemetNagy Károly megáldotta az új betlehemet

Az eseményen a Padányi Katolikus Iskola lelkiigazgatója, Darnai János atya a tanulókhoz szólva kiemelte: fontos, hogy elgondolkozzanak a Mária és József által vállalt felelősségen, azon, hogy Isten fiának lehetőséget adtak arra, hogy „valóságos emberi családban nőjön fel.” Érdemes elgondolkozni azon is, hogy micsoda szeretet van ebben – mondta. Az atya megerősítette, az iskola fontosnak tartja a plébániákkal való együttműködést, a Szent Mihály plébániával való kapcsolatuk pedig a betlehem átadón való közreműködéssel tovább erősödött.

Az átadón az iskola gregorián kórusa működött közreAz átadón az iskola gregorián kórusa működött közre

A börtön életéről néhány hete készítettünk videót, ami IDE KATTINTVA nézhető meg.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.