Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Béke, szeretet, türelem

2016. december 10. 16:05
23. alkalommal rendezte meg A Magyar Kézművességért Alapítvány a Betlehemi jászol kiállítást, melyhez a tavaly elkezdett hagyományt folytatva ismét csatlakozott a Szaléziánum kiállítóként.

Az alapítvány régi emlékeket elevenít fel a Jézus születését középpontba helyező kiállítással: az 1940-es években még eleven szokás volt hazánkban, hogy az emberek betlehemet építenek – az utolsó mozgalmat egy ciszterci szerzetes professzor, dr. Schwartz Elemér kezdeményezte. Idővel azonban kikopott a hagyomány, és csak 1994-ben újították fel újra.

A jászol kiállítás és a betlehemépítés azóta ismét nagy népszerűségnek örvend: hivatásos alkotók, művészi kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, amatőrök egyaránt jelentkeznek a pályázatra, a zsűri pedig az ötletességet, a technikai kivitelezést és az esztétikai megjelenést egyaránt értékeli. A kézműves apróságok mind természetes anyagból készülnek, a technika viszont nem kötött, így igazán sokszínű tárlat születik minden évben.

Gergely Imre, az alapítvány elnöke elmondta, a tavalyi rekord számhoz képest idén egy kicsit kevesebb alkotás látható, ennek oka azonban örvendetes, mivel a mintájukra egyre többen rendeznek hasonló kiállítást, s tulajdonképpen ez is új színekkel tölti meg a mozgalmat. A kis kézműves termékek pedig nemcsak szépek, de az ünnepre való lelki ráhangolódásban is segítenek.

Márfi Gyula érsek a kiállítás szombati megnyitóján elmondta: a betlehemkészítés természetesen akkor lesz igazán fontos, ha megtestesül a hit benne, hogy Isten a saját fiát küldte le hozzánk. Bár sokan tagadták a történelem során, hogy Jézus ember is lett volna, Isten szerint még is csak méltó volt a fiához, hogy jászolban, kisdedként, szegénységben szülessen meg, s legyenek szülei is. Örülnünk kell ennek, mert ez azt jelenti, hogy Jézus nemcsak a lelkünket, hanem egész valónkat és a környezetünket akarja üdvözíteni, a világ megmentéséért jött, hogy visszaadja nekünk az elveszett Édenkertet.

A tárlat megnyitóján részt vett Némedi Lajos alpolgármester is, aki szerint az alkotások megerősíthetik bennünk a tudatot, hogy nem reménytelen a világ sors, és aki hisz Istenben és a szeretetben, az soha nem veszhet el. Mindazonáltal mindenkit arra buzdított, hogy ma, amikor szabadon emelhetünk betlehemet, tegyük meg ezt, s így remélhetőleg elhozhatjuk a békét, a türelmet, a szeretetet is.

A Megnyitón a Szilágyi iskola Harang együttese hangoltA Megnyitón a Szilágyi iskola Harang együttese hangolt

A kiállítás anyaga megtekinthető a Szaléziánumban, emellett az alapítvány minden évben háromnyelvű színes fotóalbumot is megjelentetett róla.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.