Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Tánc Fesztiválja / "Az alapoktól újra kell építeni a művészet és a közönség kapcsolatát"

2008. április 28. 18:44
Május végétől újra Veszprémbe költözik a kortárs táncművészet. Az elmúlt 11 év alatt méltán vívott ki magának hírnevet a Tánc Fesztiválja, hiszen a szakmában egy fesztivál, mely ki tud lépni a főváros falai közül, különösen jelentős. A kortárs táncművészet nem populáris műfaj, a szervezők most mégis igyekeznek közelebb hozni a közönséghez azzal is, hogy jó néhány produkciót az utcára visznek ki. A szabadtéri előadásokkal "provokálni" szeretnék a járókelőket, hogy az emberek ráébredjenek, a kortárs táncművészet sok esetben fogyaszthatóbb mint gondolnák - mondta Krámer György fesztiváligazgató.
Az idei évben különleges helyzet állt elő a veszprémi táncfesztivál életében. Tizenegy év óta először nem kaptak helyet a Petőfi Színházban a feszített műsortervre hivatkozva. A kényszer sok esetben kreativitást szül, bár a fesztivál kiszélesítése már tavaly megfogalmazódott a szervezőkben. Új helyszínként jelent meg a fesztiválon a Dubniczay-ház, a tűztorony udvara, sőt a városháza is. A Dubniczay-házban az emeleti kiállítóterem szinte ordít azért, hogy oda egy modern művészeti produkciót szervezzenek - fogalmazott Krámer György.



A Tranzdanz együttes Magenta címet viselő előadása szinte "megtermékenyülhet" a kiállítóterem hangulatától. A program szinte teljes, már csak az utolsó egyeztetések vannak hátra. Idén is itt lesz a Szegedi Kortárs Balett, akik egy teljesen új produkciójukat hozzák el. A Tudattalant együtt táncolják majd a Nemzeti Táncszínház táncosaival. Szintén különlegessége a fesztiválnak Bozsik Yvette Lélektánca, melyben sérült, mozgáskorlátozott és egészséges művészek együtt lépnek színpadra. Fellépési lehetőséget biztosítanak továbbá egy kezdő nyíregyházi csapatnak. A Móricz Zsigmond Színház tánckara a Graffiti angyala c. koreográfiával élettel tölti meg a Séd Filmszínház előtti teret - mely hangulatában is illik a darabhoz. A Co.ffein Projects tagjai közül többen Frenák Pál táncosai, ők háromszor is színpadra lépnek. Az öt fiatal művész egyes vélekedések szerint olyan, mint egy jó erős kávé: ébreszteni akar. Ezt meg is tehetik majd az Utcatánccal a Séd előtt, hogy minél több arrajárót vonjanak be a fesztivál eseményeibe.
Részt vesz a táncművészeti seregszemlén továbbá a Közép-Európa Táncszínház, a Langaléta Garabonciások, a Duna Táncműhely, a Tünet Együttes és az L.A. Dance Company. Koncertek és kiállítások is színesítik a négynapos rendezvényt. Felkérést kapott két fiatal formáció, a Mardi Gras Jazz Band és a Beat Cafe. Mindkét együttes a Pannon Várszínház egy-egy fiatal művészéhez köthető. Veszprém és a környék képzőművészei kiállítanak a fesztivál ideje alatt, illetve az ország szinte minden részéből érkeznek fotóművészek, akik képeit a Séd Filmszínház aulájában láthatják majd az érdelődők.



Vándorfi László, a Tánc Fesztiváljának szervezője és egyik ötletgazdája elmondta, hogy ők is, akárcsak a többi fesztivál, financiális gondokkal küzd. Szinte az egyetlen biztos forrás, melyet már meg is kaptak, a város támogatása. Az önkormányzat a közelmúltban határozott úgy, hogy kiválaszt hat olyan nagy rendezvényt, melyek meghatározóak Veszprém kulturális életében, s velük együttműködési megállapodást kötöttek a következő három évre. A Tánc Fesztiválját 2 millió 300 ezer forinttal támogatja a város. Elnyertek továbbá egy pályázaton további másfél milliót, s bíznak abban, hogy a programok kezdetéig ez az összeg meg is érkezik. A rendezvény "atyjai" komoly missziót vállaltak magukra. Közelíteni egymáshoz az egyre populárisabb produkciókra éhes nézőt, és a kortárs táncművészetet. Újjá kell építeni, újra meg kell teremteni a közönség és a művészet kapcsolatát és ezt az alapoktól kell kezdeni - mondta Vándorfi László.



Porga Gyula, Veszprém alpolgármestere kiemelkedőnek nevezte a Tánc Fesztiválját a veszprémi kulturális rendezvénypalettán. Mint mondta, büszke arra, hogy a táncművészeti szakma egyik legszínvonalasabb programsorozatának évről évre Veszprém adhat otthont. Abban bízik, hogy az önkormányzat támogatása csak a kezdet, s példájukat mások is követik majd.



Füssy Angéla
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.