Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Együtt kell építkeznünk

2016. november 7. 22:41
A Pannon Egyetem életében először választott női elnököt a Hallgatói Önkormányzat. Horváth Evelinnel a jelölésről, terveiről és az egyetemről beszélgettünk.

Mit kell tudnunk civilben Horváth Evelinről? Hogyan kerültél a Hallgatói Önkormányzat közelébe?

A hallgatók életének segítése már középiskolásként is érdekelt akkor még a diákönkormányzat elnökeként tettem ezt. Az egyetemre érkezve kémia alapszakot végeztem, aktívan részt vettem a szak életében, segítettem a szakestek szervezésében, másodéves korom óta pedig patronálóként vettem részt a gólyatáborokban. Itt alkalmam volt jobban megismerkedni a HÖK tagjaival, illetve az egyik szaktársam maga is a szervezet tagja volt. 2014-ben aztán úgy döntöttem, hogy indulok az Ellenőrző Bizottság időközi tagsági felvételén, majd fél év múlva, a következő mandátum idején az Ellenőrző Bizottság elnökévé választottak. Elnökként a legfőbb feladatom a HÖK-választások lebonyolítása volt – gyakorlatilag úgy kell elképzelni ezt a szervezetet, mint egy jegyzőt az önkormányzatoknál, a mi tisztségünk a szabályosság felügyelése. Mivel a pozíció révén sok mindenbe beleláttam, mesterszakosként úgy gondoltam, hogy indulok a HÖK elnöki posztért.

Elnökként milyen irányelvek és gondolatok mentén szeretnéd szervezni a szervezetet?

A legfontosabb, hogy egy egységes Hallgatói Önkormányzatot hozzunk létre, és hogy a hallgatók lássák, értük dolgozunk. Nekünk nem az az elsődleges feladatunk, hogy a hallgatói életet szervezzük, hanem hogy hallgatói érdekképviseletet lássunk el. Hogy ha problémájuk adódik, azt érvényesíteni tudjuk az egyetem legfelsőbb döntéshozó szerve, a szenátus felé, és ne engedjük, hogy bármiféle hátrányuk adódjon egy döntés vagy szabályzatmódosítás következtében.

Milyen rövid távú célokat tűztél ki magad elé?

Mivel különböző okok, például az alapszabályunk módosítása és elfogadtatása miatt elég későn tudtuk kiírni és levezényelni a választásokat, a szakképviselőknél még dolgoznunk kell, illetve a legfőbb prioritásunk most a csúszó szociális támogatás kifizetése. Sok a feladatunk, de legelőször a testületünket kellene jobban összerázni. Ehhez többek között belső oktatásokra lenne szükség, hogy mindenki tisztában legyen a tudnivalókkal. Nagyon fontos lenne a kommunikációnkon is javítani. Volt korábban egy egyéves, negatív időszaka a HÖK-nek, amikor a szenátuson nem volt szavazati joga a hallgatóknak, és bár azóta tiszta lappal indultunk, folyamatosan rendeződünk, a szakképviselők a hallgatókért dolgoznak, ezt még feléjük is közvetítenünk kell.

Bár a hallgatói élet szervezése elsősorban nem a HÖK szerepköréhez tartozik, mennyire működtök együtt ennek javításában az Egyetemi Centrum Kft.-vel?

Alapvetően mi nem szervezünk rendezvényt, de szorosan együttműködünk az Egyetemi Centrum Kft.-vel. Már a gólyatáborban is közösen, egyetértésben dolgoztunk, most pedig a gólyabált készítjük elő. Az előző évekhez képest, amikor kimaradt vagy későn lett meghirdetve, most próbálunk egy nagyobb volumenű eseményt összehozni. Három nagyobb előadó lép majd fel – a Cloud9+, a The Biebers és a Margaret Island -, valamint két kisebb termet is kinyitunk, ahol egy-egy Dj szolgáltatja a zenét azoknak, akik más műfajra vágynak. Igyekszünk minél több embert megmozgatni, akár az öregdiákokat is, hogy mindenki jól érezze magát és átérezze, az egyetem valóban az alma mater.

Ezek szerint a hallgatók kimozdítása ugyancsak fontos számodra.

Mi is érzékeljük, hogy megváltozott a hallgatói élet, noha ennek a legfőbb oka egyszerűen az, hogy országosan csökkent az egyetemisták száma és szigorodtak a feltételek. Kiesett az a réteg, aki hosszú éveken keresztül ide járt, és nem érdekelte különösebben, hogy csúszik-e, kell-e még a nyelvvizsgával bajlódnia – volt ideje részt venni a hallgatói rendezvényeken. Költségtérítésesként, hallgatói szerződés mellett ezt már nem lehet megtenni, mert ha nem fejezed be a tanulmányaidat a képzési idő másfélszeresén belül, keményen fizetned kell. Ezzel nem nagyon tudunk mit kezdeni, de persze próbáljuk megfogni a hallgatókat, támogatjuk a szakestek létrejöttét is, és bízunk benne, hogy a gólyabállal sikerül felpezsdíteni a hallgatói életet. Hiszen akárki akármit mond, ezek is szerves részei az egyetemi élményeknek, ráadásul olyan kapcsolati tőkét adnak, amit sehol máshol nem szerezhetsz meg. A hallgatók érdeke az is, hogy ezt megkapják.

Jól látom, az elnöki programod kulcsszava az építkezés is, igaz?

Azt kell látnunk, hogy nekünk itt a Pannon Egyetemen gyakorlatilag mindenre megvan a lehetőségünk, csak meg kell tanulnunk jól delegálni a feladatokat. Ezt én is tanulom még, de ezt szeretném meghonosítani a testületben is. Nem az a cél, hogy leterheljem a másikat, hanem hogy megnézzük, kinek mi az erőssége. Ha ezeket az erősségeket összeadjuk, ha megtaláljuk azokat az embereket, akik kellően aktívak, akkor tudunk építkezni.

És a Pannon Egyetem egyébként pont attól jó, hogy itt valaki lehetsz: ha akarsz, HÖK-ös, vagy KIB-es (Kollégiumi Intéző Bizottság), az Egyetemünk újságírója, sikeres TDK-zó, bárki. Bármit csinálhatsz, amitől pluszot viszel az egyetemi évekbe, és nem csak egy „egységsugarú” hallgató leszel, aki pusztán bejár az órákra. Ezt kell támogatnunk, hogy mindenki adjon bele egy kis pluszt, mert ettől leszünk egy átlag egyetemnél értékesebbek.

Úgy látom, határozott elképzeléseid vannak, de azért megkérdezem: kaptál valamilyen jó tanácsot az elődödtől?

Ha bármiben szükségem van a segítségére, felajánlotta, hogy bármikor nyugodtan felhívhatom. Azt azért tapasztalom én is, hogy nem könnyű ez a feladat, részben amiatt, hogy az egyetemi tanulmányaimmal hogyan tudom összeegyeztetni. Hivatalosan kérhetnék egyéni tanrendet, de természetesen az, hogy én HÖK-elnök vagyok, nem jogosít fel arra, hogy a szaktársaimtól kelljen külön segítséget kérnem, és nem is szeretném, ha pozitívan diszkriminálva lennék.

Mindezek alapján mit látsz a legnagyobb kihívásnak?

Mivel nem csak Veszprémben vannak hallgatók, hanem Keszthelyen, Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Kőszegen is, ez egy kicsit megnehezíti a helyzetünk, hiszen elsősorban mi mégis csak hallgatók vagyunk, nem tehetjük meg, hogy leugrunk Keszthelyre körbenézni, mi a helyzet. Kicsit másabb is a többi kampuszon a berendezkedés, ezt össze kell rázni.

A legfontosabb és a legnagyobb kihívás viszont egyértelműen az, hogy a HÖK megítélésén javítsunk. Azt szeretném elérni, hogy a hallgatók merjenek a szakképviselők felé fordulni, ne egyedül kelljen konfrontálódniuk. Úgy látom, egy minőségi elnökséget sikerült összeállítanunk, többen szakkollégisták voltak, OTDK-n rangos helyezést értek el, tudományos-közéleti ösztöndíjban részesülnek, szakestet szerveznek, tapasztaltak, széles az ismeretségi körük. De ezt kifelé is kommunikálnunk kell. Én tisztán szeretnék játszani, vesszőparipám, hogy tájékoztassuk a hallgatókat. Ezért szerveztünk fórumot a szociális ösztöndíjról. Ezzel a szakképviselők dolgát is megkönnyíthetjük, mert ha előbb tömegesen informálunk, akkor utána kevesebb kérdés jön be, tehát időt lehet spórolni másra.

Hosszú távon mit szeretnél még elérni? Mennyiben célod a város, illetve a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája felé nyitni?

Abszolút mértékben. Utóbbit illetően fontos lenne, hogy régiós szinten megerősödjünk, ezzel kapcsolatban már vannak lépéseink a Széchenyi, a Nyugat-magyarországi és a Dunaújvárosi Egyetemmel. Nemrégiben részt vettünk a HÖOK országos közgyűlésén, ami rendkívül tanulságos volt, és szeretném velük is felvenni a kapcsolatot – ebben Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke is maximálisan partner. Az a célunk, hogy ne essenek ki a Pannon Egyetem hallgatói az országos vérkeringésből. A hosszú távú elképzeléseim között szerepel a mentorprogram és a tiszta szoftver program, illetve jók lennének csapatépítők is – mert elnökként úgy vélem, hogy csapatként kell dolgoznunk, együtt meghozni a döntéseket. Emellett jó lenne a város felé is nyitni, megfogni a cégeket, hogy egy kicsit hátszelet biztosítsanak az ipar által leginkább keresett szakoknak. És persze megtalálni azt az utánpótlás-bázist, aki majd továbbviszi a munkám.

Motivációból, látom, nincs hiány. Visszatekintve, gondoltad volna, hogy egyszer idáig eljutsz? Mit jelent neked az elnöki jelölés, ráadásul az, hogy először van lány elnöke a HÖK-nek az egyetem életében?

Sokáig nem fogtam fel, hogy én lettem a hallgatókat képviselő szervezet vezetője, azt pedig egyáltalán nem gondoltam volna még elsős gólyaként a táborban, hogy majd HÖK-elnök leszek, az első lány elnök. Bevallom, most érzem, hogy nagy fába vágtam a fejszém, és egy picit félek, de egyelőre úgy látom, abszolút elfogadnak és támogatnak. Lányként talán nem vagyok olyan erélyes, és nem is szeretnék feltétlenül konfrontálódni, de azt nem hagyom, hogy ezzel visszaéljenek. Szocializálódott annyira az egyetem, hogy ezt elfogadják, hiszen már lány diákrektorunk is van, őt is, engem is támogatnak, én pedig maximálisan meg fogok tenni minden erőfeszítést, hogy fejlődjünk.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen A Pannon Egyetem 2016-ban az EFOP-3.6.1-16 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések” elnevezésű konstrukció keretében sikeresen pályázott és nyert el 955 779 039 forint vissza nem térítendő támogatást az EFOP-3.6.1-16-2016-00015 azonosító számú és „A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében” című projekt megvalósítására. 2022. augusztus 3. 11:03 Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be. 2021. november 26. 12:15 Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben. 2021. február 2. 12:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.