2023. június 2.
//
Anita, Kármen névnap

Díjazták a tehetséget

2016. október 16. 18:00
Vasárnap délután a legtehetségesebbek díjazásával véget ért a II. Pannon UniFest, az ifjúsági összművészeti fesztivál és verseny.

7 nap, több mint 250 fellépő, közel 150 produkció, sokszínű tehetségek sora, öröm, nevetés, szakmai tapasztalatszerzés. Röviden valahogy így lehetne összefoglalni a második alkalommal megrendezett UniFestet, amelyet a Hallgatók a Művészetért Egyesület tagjai azzal a céllal hívtak életre egy évvel ezelőtt, hogy a kultúra ifjú híveinek szóló fesztivállal gazdagítsák Veszprém kulturális palettáját, miközben a fiatalok művészeti fejlődését is segítik.

Boldogságról és büszkeségről beszélt a rendezvény végén ifj. Szeles József, a fesztivál megálmodója is. Egy év munkája érett be az elmúlt héten, és ezt a fellépők számán, a 25 fős nemzetközi delegáción túl a résztvevők magas, kb. 80 százalékos aránya is bizonyítja. A siker titka azonban mégis csak az ifjú tehetségekben rejlik, akik eljöttek megmutatni tudásukat, az egyesület csupán a keretet biztosította ehhez – fogalmazott.

Hogy egy személyes megjegyzést megengedhessek, a köszönet azért mindkét félnek jár: az ötletgazdáknak és a versenyzőknek is. Utóbbiaknak, mert minőségi szórakoztatást nyújtanak, de leginkább, mert inspirálnak. Nem vérprofik ők, a szakavatott szem bőven fel tudna sorolni dolgokat, amiken még finomítani kellene – mert egész egyszerűen még az út kezdetén járnak a fiatalok. Noha persze a nézők soraiban ülők nagy része a két kezét összetenné, ha úgy tudna énekelni, gitározni vagy éppen akrobatikus táncmozdulatokat véghezvinni, mint ők. De leginkább azért jár a köszönet, mert rendkívül lelkesítő látni ezt a sok fiatalt, akik azt csinálják, amit szeretnek, és emlékeztetnek rá bennünket többieket, hogy nekünk sem kellene parkolópályára tenni a vágyainkat buta kifogások miatt.

Az egyesületnek pedig azért, mert többek között megszervezték a fesztivál kísérőrendezvényeként szolgáló Veszprémi Egyetemi Találkozót, és lehetővé tették, hogy olyan szókimondó, tabukat döntögető, abszolút friss és rendkívül fantáziadús, lényegében alternatív színházi előadásokat láthassunk, amire hasonló körülmények között kicsi lenne az esélyünk.

Szóval a Pannon UniFest nézőként is sokat adott, és a fellépőknek is, akik a neves szakmai zsűri tanácsainak köszönhetően mindenképpen nyertek. Persze néhányan a tapasztalaton túl díjakat – ők vasárnap délután az eredményhirdetés során Ovádi Péter önkormányzati képviselőtől, a fesztivál támogatójától vehették át díjaikat.

A díjazottak ének, hangszer, zenekar, vers, fotó, rövidfilm és tánc kategóriában:

ÉNEK

 • 3. helyezett: Pomykala Kamilla Dorottya, Buvári Lilla (megosztva)
 • 2. helyezett: Gráczer Asztrik
 • 1. helyezett: Hasuly Polly, Váczi Violetta (megosztva)

HANGSZER

 • 3. helyezett: Tóth Gábor
 • 2. helyezett: Nyőgér József
 • 1. helyezett: Popovics Bence

ZENEKAR

 • 3. helyezett: Vírus
 • 2. helyezett: P. O. Funk Unit
 • 1. helyezett: Lillin Group, Reni és a Fiúk meg a Sára (megosztva)

VERS

 • Szintén Krisztina

FOTÓ

 • 3. helyezett: Ádám Adrienn
 • 2. helyezett: Pálffy Zsuzsanna
 • 1. helyezett: Skrinyár Dóra

RÖVIDFILM

 • 3. helyezett: Venczel Patrik
 • 2. helyezett: Holdosi Máté
 • 1. helyezett: Látos Márk

TÁNC

 • 3. helyezett: Óbudai Mozgásművészeti Iskola: Lélekvándorlás
 • 2. helyezett: Winners VTE: Nocturne
 • 1. helyezett: Vajdasági Gubanc
 • Különdíj: Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió: Veszélyben

Kéri Kitty színművész, a balatonfüredi Kisfaludy Színház igazgatója, a zsűri tagja különdíjban részesítette továbbá Ének kategóriában a Pí Therapy nevű formációt, Popovics Emesét, Fiskál Diánát és Szabó Esztert.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.
A senki földjéből nőtt ki 2023 legnagyobb zenei attrakciója
A senki földjéből nőtt ki 2023 legnagyobb zenei attrakciója
Valójában sosem volt a városé a terület egészen mostanáig, így viszont egyből az EKF egyik legnagyobb attrakciója valósult meg az egykori belvárosi iparterület helyén. Péntek délután hivatalosan is megnyílt a Gyárkert KultúrPark, ami idén nyáron 60 nagykoncertnek ad helyszínt, de több másik városi rendezvényt is ide szerveznek majd. Ott voltunk a megnyitón, ahol az is kiderült, hogyan lett egy előadóból 60, mit jelképez 117 láda a tér közepén és mi lesz a sorsa 2023 után a területnek.
A tánc nem elitista műfaj, amit ne érthetne bárki
A tánc nem elitista műfaj, amit ne érthetne bárki
Május 15-21. között rendezik a TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivált, a részletekről péntek délután tartottak sajtótájékoztatót a Pannon Várszínházban.
Hatodik alkalommal szól a lelkekhez a Veszprémi Petőfi Színház
Hatodik alkalommal szól a lelkekhez a Veszprémi Petőfi Színház
Csütörtök délután elkezdődött a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől lélekig fesztiválja, ami idén már hatodik alkalommal szerepel a veszprémi kiemelt rendezvények sorában. A koncepció idén sem változott, miszerint a színház gyógyító erejével szeretnének reflektálni a világban zajló kihívásokra, viszont 2023-ban az eddigiekhez képest is jóval több kulturális eszközzel, már nemzetközi összművészeti fesztivállal jelentkezik a veszprémi kőszínház. A megnyitón egy videóklip is debütált, ami minden veszprémi szívét megdobogtathatja.