2023. június 5.
//
Fatime névnap

Alkotásra ösztönzik a fiatalokat

2016. október 5. 12:23
Második alkalommal rendezik meg idén a Pannon UniFestet október 10-16. között, amely egyre több fiatalt buzdít arra, hogy kibontakoztassa és a nagyközönség előtt is megmutassa valamilyen művészeti tevékenységgel kapcsolatos tehetségét.

A Hallgatók a Művészetért Egyesület tagjai egy évvel ezelőtt azzal a szándékkal hozták létre a Pannon UniFestet, hogy a kultúrát és az ebből kibontakozó művészeti ágakat összekötő kapocsként használva párbeszédet teremtsenek a fiatalok között. Az ifjúsági kulturális fesztivál tavaly nagy sikert aratott, így idén már a Fiatalok éve egyik kiemelt rendezvényeként, az önkormányzat támogatásával valósulhat meg a művészeti találkozó.

Jó eséllyel egy olyan rendezvényt nyithatunk meg a jövő héten, amely hamarosan a veszprémi kulturális kínálat nagyon fontos elemévé válhat. Ezt sugallja, hogy idén majdnem megkétszereződött a jelentkezők száma, és a nívós zsűri is – bizakodott a jövőt illetően Porga Gyula polgármester az esemény szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján. Szükség is volt már egy ilyen programra, ahol az egyetemi aktív közeg válik a kulturális élet alakítójává.

Hasonlóan vélekedik dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora is, aki szerint fontos lenne, hogy ne csak egy hangzatos cím legyen Veszprémet illetően az egyetemi város kifejezés, hanem valóban azzá is váljunk. „Ez most még nem adott. A kulturális programok fő célpontjai a turisták, holott a kampuszokon él egy potenciális közeg, akik a középiskolában részei voltak egy-egy öntevékeny körnek, ezt a tevékenységüket az egyetemen is folytatják, egymás között már be is mutatkoztak, és ezt továbbgondolva a veszprémi kultúrának is aktív részesei lehetnének.

A Pannon UniFest kiváló terepet biztosít ahhoz, hogy a fiatalok nagyobb szerepet vállaljanak a város életében. Ez a fesztivál kinyithatja az egyetemet és a várost is más intézmények, városok előtt, erősítheti a kapcsolatokat” – fogalmazott a rektor.

Bizakodásra ad okot, hogy támogató partnerként csatlakozott a fesztiválhoz a Magyar Ifjúsági Konferencia, mely több mint 15 éve a fiatalok legfelsőbb szintű egyeztető fóruma. Szórádi Gábor elnök elárulta, régóta szerettek volna létrehozni egy fesztivált, mivel azonban abból bőségesen akad már, inkább jobbnak látták társulni egy olyanhoz, amely ugyanazt képviseli, mint ők. A partnerség részeként egy pályázatot is hirdettek a határon túliaknak: ennek köszönhetően 25 fő érkezik a Vajdaságból és Kárpátaljáról, akiknek az utazását teljes mértékben a MIK fizeti – reményeik szerint pedig hosszú távon még több főt tudnak támogatni.

A fentieken túl a fesztivál népszerűségét támasztja alá az is, hogy idén már több mint 250 ifjú tehetség jelentkezett Magyarországról, a legrangosabb hazai egyetemekről és a határon túlról, ezzel szinte megduplázva a tavalyi létszámot. A fiatalok próza, tánc, színjátszás, hangszer, ének/zene és kisfilmek kategóriákban mérettetnek meg, a zsűrit pedig olyan neves személyek alkotják, mint Oberfrank Péter, Liszt Ferenc-díjas magyar karmester, Kéri Kitty színművész, M. Tóth Géza, a Színművészeti Egyetem rektora, Szakál Attila koreográfus, id. Szeles József, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze, valamint Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem Kultúraszervező Csoportjának titkára.

Az értékutalványokkal kecsegtető versenyen túl a fiatalok szakmai műhelymunkákon és workshopokon is részt vehetnek például szónoklattan, tánc és ének kategóriákban – tájékoztatott ifj. Szeles József, a fesztivál igazgatója. Így a fiatalok amellett, hogy bemutatkoznak, számot adnak az egyes egyetemeken folyó kulturális munkáról, rengeteget fejlődhetnek, hasznos tanácsokat kapnak, garantáltan pozitív élményekkel térhetnek haza. Örömre ad okot a szervezők számára az is, hogy egyre többen jelentkeznek saját művekkel, például verssel, novellával, zeneszámmal. E szerint a fesztivál üzenete célba ér: egyre többeket ösztönöznek alkotásra, ami jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a diploma átvételekor valódi értelmiségek léphessenek a nagybetűs életbe.

A Pannon UniFest részletes programja elérhető a http://www.pannon-unifest.eu/program/2016 linkre kattintva.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
Idén sem marad senki rozé, rizling és jazz nélkül Veszprémben
A Rozé, Rizling, Jazz Napok Veszprém olyan zenei és gasztronómiai fesztiválja, ami 13. éve úgy része a nyári programdömpingnek, hogy még a világjárvány miatt sem maradt el alkalom. Idén az Európa Kulturális Főváros évében ugyanúgy a jól bevált recept szerint készültek a szervezők, de néhány újítás így is bekerült a programok közé. Erről tartottak sajtótájékoztatót csütörtök este a Városháza előtti téren.
A senki földjéből nőtt ki 2023 legnagyobb zenei attrakciója
A senki földjéből nőtt ki 2023 legnagyobb zenei attrakciója
Valójában sosem volt a városé a terület egészen mostanáig, így viszont egyből az EKF egyik legnagyobb attrakciója valósult meg az egykori belvárosi iparterület helyén. Péntek délután hivatalosan is megnyílt a Gyárkert KultúrPark, ami idén nyáron 60 nagykoncertnek ad helyszínt, de több másik városi rendezvényt is ide szerveznek majd. Ott voltunk a megnyitón, ahol az is kiderült, hogyan lett egy előadóból 60, mit jelképez 117 láda a tér közepén és mi lesz a sorsa 2023 után a területnek.
A tánc nem elitista műfaj, amit ne érthetne bárki
A tánc nem elitista műfaj, amit ne érthetne bárki
Május 15-21. között rendezik a TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivált, a részletekről péntek délután tartottak sajtótájékoztatót a Pannon Várszínházban.
Hatodik alkalommal szól a lelkekhez a Veszprémi Petőfi Színház
Hatodik alkalommal szól a lelkekhez a Veszprémi Petőfi Színház
Csütörtök délután elkezdődött a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől lélekig fesztiválja, ami idén már hatodik alkalommal szerepel a veszprémi kiemelt rendezvények sorában. A koncepció idén sem változott, miszerint a színház gyógyító erejével szeretnének reflektálni a világban zajló kihívásokra, viszont 2023-ban az eddigiekhez képest is jóval több kulturális eszközzel, már nemzetközi összművészeti fesztivállal jelentkezik a veszprémi kőszínház. A megnyitón egy videóklip is debütált, ami minden veszprémi szívét megdobogtathatja.