Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nem a kvótára, nem Kész Zoltánra

2016. október 3. 17:00
A népszavazás egyértelműen megmutatta, hogy továbbra is nemet kell mondani a betelepítési kvótára, és azt is, hogy Kész Zoltán megbukott a választók előtt – összegezte a kvótareferendum eredményét a Fidesz veszprémi csoportja.

Sajtótájékoztató keretében summázta a vasárnapi népszavazás eredményét és tanulságait hétfőn Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter Fideszes választókerületi elnök.

Porga Gyula köszönetet mondott a veszprémieknek, amiért ilyen aktívan és kulturáltan vettek részt a referendumon, függetlenül attól, hogy milyen véleményen voltak, hiszen ez azt jelzi, hogy fontosnak tartották a feltett kérdést. A szavazásra jogosultak 46,3%-a vonult tegnap az urnákhoz, ezzel országosan és a megyei jogú városok között is az élen járunk.

A polgármester szerint rég nem tömörültek ekkora egységbe a választópolgárok: összesen 19311 nem szavazat érkezett a városban – egyedül a 2008-as kórházi napidíj kapcsán lehetett megfigyelni még ekkora aktivitást. „Ez polgármesterként nekem is nagyon fontos üzenet. Többek közt ez is azt bizonyítja, hogy nagyon jól döntött a képviselőtestület, amikor év elején egy határozatba foglaltuk azt, amit most a népszavazáson megerősítettek.”

Ovádi Péter választókerületi elnök szerint a szavazás végeredményével, a nemek 98%-os arányával a kormány egy erős felhatalmazást kapott arra, hogy továbbra is nemet mondjon a betelepítési kvótára. A veszprémiek és a környező települések lakói ráadásul jóval az országos átlag fölött szerepeltek: az 1-es számú választókerület 16 településén 50% fölötti volt a részvételi arány, 5 további településen pedig még a 60%-ot is meghaladta. Jelzés értékű az is, hogy míg 2015-ben az időközi választásokon a kistelepülések mindössze 31%-a vett részt, most ez 50%-ra ugrott.

A számok azonban arra is rávilágítanak, hogy Kész Zoltán elbukott: bár a független országgyűlési képviselő korábban azt kérte, hogy bagatellizáljuk el a népszavazást, csak nagyon elenyészően szavaztak érvénytelenül - e szerint Kész elvesztette a választók bizalmát.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. 2024. április 22. 16:29 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.