2021. február 26.
//
Edina névnap

Nem a kvótára, nem Kész Zoltánra

2016. október 3. 16:00
A népszavazás egyértelműen megmutatta, hogy továbbra is nemet kell mondani a betelepítési kvótára, és azt is, hogy Kész Zoltán megbukott a választók előtt – összegezte a kvótareferendum eredményét a Fidesz veszprémi csoportja.

Sajtótájékoztató keretében summázta a vasárnapi népszavazás eredményét és tanulságait hétfőn Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter Fideszes választókerületi elnök.

Porga Gyula köszönetet mondott a veszprémieknek, amiért ilyen aktívan és kulturáltan vettek részt a referendumon, függetlenül attól, hogy milyen véleményen voltak, hiszen ez azt jelzi, hogy fontosnak tartották a feltett kérdést. A szavazásra jogosultak 46,3%-a vonult tegnap az urnákhoz, ezzel országosan és a megyei jogú városok között is az élen járunk.

A polgármester szerint rég nem tömörültek ekkora egységbe a választópolgárok: összesen 19311 nem szavazat érkezett a városban – egyedül a 2008-as kórházi napidíj kapcsán lehetett megfigyelni még ekkora aktivitást. „Ez polgármesterként nekem is nagyon fontos üzenet. Többek közt ez is azt bizonyítja, hogy nagyon jól döntött a képviselőtestület, amikor év elején egy határozatba foglaltuk azt, amit most a népszavazáson megerősítettek.”

Ovádi Péter választókerületi elnök szerint a szavazás végeredményével, a nemek 98%-os arányával a kormány egy erős felhatalmazást kapott arra, hogy továbbra is nemet mondjon a betelepítési kvótára. A veszprémiek és a környező települések lakói ráadásul jóval az országos átlag fölött szerepeltek: az 1-es számú választókerület 16 településén 50% fölötti volt a részvételi arány, 5 további településen pedig még a 60%-ot is meghaladta. Jelzés értékű az is, hogy míg 2015-ben az időközi választásokon a kistelepülések mindössze 31%-a vett részt, most ez 50%-ra ugrott.

A számok azonban arra is rávilágítanak, hogy Kész Zoltán elbukott: bár a független országgyűlési képviselő korábban azt kérte, hogy bagatellizáljuk el a népszavazást, csak nagyon elenyészően szavaztak érvénytelenül - e szerint Kész elvesztette a választók bizalmát.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Zavar az erőben a veszprémi DK-nál, ismeretlen helyi ügyvédre cserélnék Katanicsot
Zavar az erőben a veszprémi DK-nál, ismeretlen helyi ügyvédre cserélnék Katanicsot
Még a választás célegyenesére való ráfordulás előtt eldőlt, hogy az ellenzék nem a DK helyi emberét, Katanics Sándort indítja Veszprémben a jövőre esedékes országgyűlési választáson. A korábbi választásokon a Fidesz jelöltjével szemben többször alulmaradt Katanics a DK helyi elnöki posztjáról is lemondott. Érkezhet egy politikában járatlan ügyvéd?
Navracsics Tibor: a Fidesz és az Európai Néppárt oldaláról is kellenének gesztusok
Navracsics Tibor: a Fidesz és az Európai Néppárt oldaláról is kellenének gesztusok
A Fidesz jelenlegi helyzetéről és a párt 2022-es választási esélyeiről is beszélt Navracsics Tibor az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, amelyben a kormánybiztost kérdezték a kormányzó párt brüsszeli harcáról, a magyar oktatás helyzetéről és a veszprémi kulturális főváros projektről is.
Ovádi: fontos beépíteni a helyi tapasztalatokat a nemzeti állatvédelmi programba
Ovádi: fontos beépíteni a helyi tapasztalatokat a nemzeti állatvédelmi programba
Fontos beépíteni a helyi tapasztalatokat a megújuló nemzeti állatvédelmi programba - hangsúlyozta a program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos szerdán sajtótájékoztatón, Győrben.
Több fát, több fényt szeretne Gerstmár
Több fát, több fényt szeretne Gerstmár
Egy játszótér kivilágítását és parkosítást is javasolt körzetében a készülő költségvetéshez hozzászólva Gerstmár Ferenc, az MSZP-LMP-P önkormányzati képviselője.
Szájer József megkövette családját és választóit
Szájer József megkövette családját és választóit
Megkövette családját és választóit Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő keddi közleményében.