Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Spontán electro-swing Csehországból

2016. július 18. 15:47
A fiatalság bája professzionalizmussal és egyedi hangzásvilággal keverve – tömören és röviden minden, amit a ma fellépő Mydy Rabycadról tudni kell. Ha ők nem táncoltatnak meg minket, senki sem.

Megvan az a jelenet a Baz Luhrmann-féle A nagy Gatsby című filmből, amikor mindenki őrülten ropja a titokzatos milliomos egyik észbontó partiján? Igen? Na, hát nagyjából pont olyan bolondos és felszabadult élménnyel szolgál a cseh electro-swing banda, a Mydy Rabycad muzsikája is.

A négy prágai fiatalt (Žofie Dařbujánová – ének, Mikuláš Pejcha – szaxofon, Jan Drábek – basszusgitár, Nèro Scartch – szintetizátor) tömörítő zenekar alig négy évvel ezelőtt indult – ahogy ők mondják – galaxisok közötti felfedező útjára, sajátos kis űrsétájuk viszont olyan jól sikerült, hogy rekord idő alatt a hátuk mögött tudhatták már a legnagyobb cseh fesztiválokat.

Azóta sikerült a szomszédos, sőt a távolabbi galaxisokat is bevenni: az elmúlt években felléptek többek közt Németországban, Szlovákiában, Hollandiában, nálunk a Szigeten (ami az énekesnő, Žofie szerint az egyik legemlékezetesebb koncertjük volt), legutóbb pedig a kultikusnak számító Glastonbury fesztiválon mutatkozhattak be, de túl vannak már egy dél-koreai turnén is. Közben pedig az első, Let your body move albumuk után tavaly a második nagylemezüket is elkészítették Glamtronic címmel.

Bizonyos szempontból ez a gyors siker nem is csoda: rendkívül fiatal koruk ellenére a tagok mindegyike igen szép, számos zenei műfajt és hangszert felsorakoztató önéletrajzzal rendelkezik, nem egy esetben pedig a társművészetekben is otthon vannak.

Dalaikban jó érzékkel szövik egybe a '20-as, '30-as, '40-es évek zenei örökségének elemeit a modern elektronikus hangjegyekkel és a közép-kelet-európai blokk hagyományaival. Csak úgy árad belőlük a spontaneitás és a felszabadultság, miközben az igazi fenékrázós, swinges, bulizós dallamok mellett az elektronikusabb vagy éppen a lágyabb, érzelmes és belassultabb melódiák is igen jól állnak a bandának.

A Mydy Rabycaddal első ízben július 21-én éjjel találkozhat a veszprémi közönség, aztán a zenekar robog is tovább hódító körútjára – nem érdemes tehát elszalasztani őket.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.