Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
22°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
22°C

Az emlékezés lángjának örökké lobognia kell

2016. június 26. 13:21
A Veszprémi Zsidó Hitközség és a VMJV Önkormányzata közös szervezésében június 26-án négy helyszínen emlékeztek meg a 72 évvel ezelőtt Veszprémből elhurcolt és megölt zsidókról.

A megemlékezés-sorozat a Holokauszt-emlékműnél vette kezdetét, ahol Máthé Éva, a Veszprémi Zsidó hitközség vezetőségi tagja köszöntötte az egybegyűlteket.

A hely, ahol ma az emlékmű áll, az 1700-as évek végétől az egykori izraelita udvar része volt. A bérleti szerződés kimondta, hogy a közösség addig használhatja a helyet, amíg az ég a földre nem szakad. 1944-ben pedig az ég a földre szakadt – mondta Máthé Éva.

Máthé ÉvaMáthé Éva

„Elhurcolt honfitársainkra emlékezve nehéz szavakat találni az átélt borzalmakra, mégis újra és újra meg kell kísérelnünk elmondani az elmondhatatlant, ugyanis minden elhallgatás és elkendőzése a múltnak csak növeli a holokauszt tragédiáját.” – kezdte ünnepi beszédét Porga Gyula polgármester.

"Beszélnünk kell a tragédiáról, vállalnunk kell a szomorú prófétaságot, hogy ne történhessen meg újra az a borzalom, amelynek el kell gondolkodtatnia minden józan embert. Közös felelősségünk, hogy a megemlékezés lángja örökké lobogjon, fénye pedig betöltse szívünket a harag és a gyűlölet sötétjével szemben."

Mi nem csak magyarként, hanem emberként is testvérei vagyunk egymásnak.

Porga Gyula koszorút helyez el az emlékműnélPorga Gyula koszorút helyez el az emlékműnél

A polgármester beszédét követően elhelyezték az emlékezés köveit és koszorúit az emlékműnél.

A rendezvénysorozat folytatásaként 11 órakor koszorút helyeztek el a Budapest úti gettónál elhelyezett emléktáblánál, ahol Isó Zoltán evangélikus lelkész mondott beszédet. Ezt követően a Komakút téri gettónál elhelyezett emléktáblához vonultak az emlékezők, ahol Niederhoffer Zoltán református lelkész beszéde hangzott el.

Az ünnepi sorozat gyászistentisztelettel zárult a zsidó temetőben. A misét dr. Verő Tamás főrabbi vezette, közreműködött Biczó Tamás főkántor, Nagy Károly apát kanonok beszédét Felker Zsolt káplán olvasta fel.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   ma 17:11 Két éves lett a veszprémi Hufbau közélet Két éves lett a veszprémi Hufbau A Hufbau egy teljes egészében magyar tulajdonú vállalkozás, amely franchise-ként, hálózatban működik az ország több területén. Veszprémben családi vállalkozás üzemelteti immár második éve. ma 16:07 Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális közélet Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális Első alkalommal szervezték meg a nyugdíjas majálist Veszprémben, amely óriási érdeklődéssel és fantasztikus hangulatban telt szombat délután a Március 15.-i sportcsarnokban.   ma 13:19 A család az első - Gyereket a magasba! közélet A család az első - Gyereket a magasba! Idén is megszervezték azt az eseményt, melynek ötlete Böjte Csabától, ferences rendi szerzetestől származik. A Gyereket a magasba! program nem jelent más, minthogy egyszerre, az ország több pontján emeljük magasra a gyermekeinket, ezzel megmutatva, hogy kiállunk a hagyományos családi értékek és a gyermekvállalás fontossága mellett.   tegnap 18:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.