Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyomtatás 3D-ben: beláthatatlan távlatok

2016. április 26. 10:22
A különféle technológiák megállíthatatlanul fejlődnek, s nincs ez másként a nyomtatástechnikában sem. Az elmúlt években főleg a 3D nyomtatásban vannak olyan látványos eredmények, melyek alapjaiban változtatják meg a nyomtatásról kialakított elképzeléseinket, és hol van még a fejlesztések vége?

A 3D nyomtatás jelene…

Ma már nem szokatlan, ha otthonunkban tárgyakat állítunk elő háromdimenziós nyomtató segítségével, hiszen a 3D nyomtatók már viszonylag elérhető áron beszerezhetők, és ezekkel főleg műanyagból készülő kisebb tárgyakat, pótlandó alkatrészeket elő is állíthatunk. Nemrégiben egy adománynak köszönhetően hazánkban 11 iskola kapott 3D nyomtatókat, így az iskolában a gyerekek megismerkedhetnek ezzel az új technológiájú nyomtatással. Az „átlagember” számára is elérhető nyomtatók persze nem a legújabb technológiájúak, mindenesetre meglehetősen érdekes jelenség, ahogy e nyomtatók segítségével kézzelfogható tárgyak kerülnek előállításra. Ez a technológia alapjaiban nem különbözik a hagyomány kétdimenziós nyomtatástól, az ofszet vagy digitális nyomtatástól, amelyekkel a könyveket, molinókat, névjegykártyákat vagy épp autófóliákat állítunk elő, ám végtermékei és távlatai új utakat nyitnak meg az emberiség előtt.

… és jövője

A 3D nyomtatás fejlesztése nem ismer határokat! A fejlesztések több irányban is futnak párhuzamosan, és egyik-másik irány az emberiség története szempontjából is kiemelkedő jelentőségű lehet. Ilyen például az egészségügy területén folyó fejlesztések iránya, melynek eredményeképpen a jövőben megoldódhat a szervbeültetések problematikája, hiszen ha sikerülne a szerveket előállítani, akkor nem kellene éveket várni egy-egy szervre. Jelenleg a kutatóknak sikerült élő szerveket és szöveteket is előállítaniuk háromdimenziós nyomtatás segítségével, és ezeket a szerveket sikerült is életben tartani, ami egy igen nagy előrelépést jelent a további fejlesztések szempontjából.

A fejlesztések egy másik iránya, hogy ma már lehetőség van ételek előállítására is ezzel a technológiával, és némelyek azt jósolják, hogy a 3D nyomtatás idővel teljesen felválthatja a főzést (azért reméljük, erre nem fog sor kerülni). A legújabb ételnyomtatóknak köszönhetően lehetőség van pizza és tészta nyomtatására, sőt csokoládét is állítottak már elő ily módon.
Eddig a 3D nyomtatók a tárgyakat csak egy színben tudták előállítani, ám a fejlesztők munkálatainak köszönhetően sikerült egy olyan nyomtatót kifejleszteni, amely már színesben is képes a tárgyak előállítására. E nyomtatók a színeket három szín felhasználásával állítják elő, és az alkalmazott technológia segítségével mintegy 45 színt tudunk előállítani. Ezen túl ezzel a nyomtatóval az alapanyagok kombinálása is lehetővé válik, tehát változatosabb és kevert alapanyagú modellek előállítása is van lehetőség.

Egy olyan fejlesztésnek is szemtanúi lehetünk, amely eljárással gyógyszereket is lehetne nyomtatni, amellyel sok kórházban, intézményben megoldódna az átmeneti vagy tartós készlethiány, és nem kellene sok ezer orvosságot tárolni-raktározni az intézményekben. A fejlesztők abban reménykednek, hogy ennek a technológiának a tökéletesítésével lehetővé válna, hogy a betegek akár otthonaikban előállíthatnák a szükséges orvosságaikat. Ennek a fejlesztésnek ellenzői is akadnak szép számmal, hiszen ennek a technológiának az otthoni használata veszélyeket is rejt magában, gondoljunk csak a hatóanyagok nem megfelelő adagolására, vagy a gyógyszerek feketekereskedelmének fokozódására, amely beláthatatlan következményeket hordozhat magában.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.