Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
28°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
28°C

Húsvétvasárnap menj fel a hegyre!

2016. március 26. 13:43 // Forrás: Fotók: MTI, Internet
Ma már a húsvéti népszokásokról jórészt csak a hímes tojás és a locsolkodás jut eszünkbe, az ünnephez azonban ennél érdekesebb hagyományok is kötődnek.

Faluhelyen, kisgyerekes családoknál még élő szokás a húsvéti tojásfestés, a tojásfa állítás, és az apróságok ugyancsak nagy örömmel vetik bele magukat a tojáskeresésbe, a locsolóknak ajándékozott festett tojás hagyománya azonban manapság már szinte teljesen kiveszőben van. Régebben azonban rengeteg játék, babona, hiedelem fűződött hozzá.

A balatonfűzfői tojásfaA balatonfűzfői tojásfa

Használták például a tojást jóslásra: ha nagypéntek éjjelén feltörték, s egy pohár vízbe csurgatták, a formája megmutatta, milyen lesz a jövő évi termés. Volt, ahol a lányok tojáshéjat tettek a küszöbre húsvét előtti este, hogy megtudják, mi lesz a férjük foglalkozása: ugyanaz, mint az első férfié, aki belép a házba.

Mulatságok, vidám játékok szereplője is volt a tojás, ezért az volt a cél, hogy a legények minél több darabot gyűjtsenek össze belőlük. Kecskemét környékén a tojásütés, tojáskoccintás szokása terjedt el. Ketten szembeálltak egymással, majd a tojásokat egyre erősebben összeütögették, s az nyert, akié épen maradt. Másik játék a tojással való labdázás. Úgy tartották, hogy aki a feléje dobott tojást elejti, még egy esztendeig nem leli meg a párját. Komárom megyében a húsvéti tojásjátékok számos válfaja közül a tojásgurítás maradt fenn. Eszerint egy pár egyik tagja a dombról legurította a tojásokat lent álló párjának. Az volt a cél, hogy minél messzebbre guruljon a tojás és épségben maradjon. Utána újra lehetett gurítani mindaddig, míg el nem tört.

A húsvétkor elfogyasztott főtt tojásnak is különös jelentőséget tulajdonítottak elődeink. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk az ételt, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, kikkel ültek egy asztalnál, és mindig hazataláljanak.

Ami nem a tojást illeti, a feltámadás misztikumát sok országban ma is azzal ünneplik, hogy húsvétvasárnap hajnalban az emberek kimennek egy hegyre, s ott várják a napfelkeltét. Egyes értelmezések szerint a felkelő nap Krisztus feltámadásának bizonyítéka, másik szerint aki jól figyel, megláthatja benne a Krisztust jelképező bárányt a zászlóval.

A vándorlás, a zarándoklat ma is nagy népszerűségnek örvend, ezt is mutatja az El Caminot megjártak egyre növekvő száma. Nemcsak a beszámolók szerint igaz, hogy ilyenkor az egyedüllét mellett nagyon sokan új ismeretségekre, barátokra tesznek szert, s rengeteg vidám pillanat is gazdagítja útjukat az önfelfedezés mellett, de a közösségi összetartás a szokásokban is megjelenik.

Ilyen az Emmausz-járás is húsvét másnapján, amelyet elsősorban német területeken, illetve Kecskemét környékére jellemző. Annak emlékére, hogy Jézus a tanítványokkal az Emmauszba vezető úton találkozott, az emberek kimentek a város határán álló kápolnához és vidám mulatságot ültek.

E nap ma is Európa-szerte a vidámságé, a játéké: régen vízbevető hétfőnek is hívták, amikor a lányokat kivitték a kúthoz vagy a patakhoz, s egy vödör vízzel leöntötték vagy megfürdették. Azóta a vödröt a legtöbb helyen felcserélte a szódásszifon vagy a kölni, de a locsolkodás hagyománya még ma is él.

Bertalan Melinda
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. ma 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. tegnap 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. tegnap 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.