Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
28°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
28°C

Jézus a világ világossága

2016. március 22. 17:45
A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény március 21­-én, nagyhétfőn nyitotta meg a látogatók előtt a Szent Imre Piarista és Helyőrségi templomban Muzsinszki Nagy Endre festőművész FELTÁMADÁS című emlékkiállításának kapuit.

A 243 festményből és grafikából álló gyűjtemény Jézus kereszthalálát, szenvedését és feltámadását mutatja be, és az Újszövetség fontos mozzanatait eleveníti meg. Érdekeség, hogy valamennyi kép hitelességet áraszt, hiszen a festőművész sokat zarándokolt, az ihletet valós helyszínekből merítette.

Muzsinszki Nagy Endre a magyar képzőművészet élvonalába tartozott, de külföldön nagyobb hírnévre tett szert, mint hazánkban. Jeruzsálemben két templom is őrzi munkáit, a Dormition templomban egy 9 méteres templomi mozaikon dolgozott, de műve a Népek Templomát is díszíti.

A kiállítást dr. Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke nyitotta meg, aki nem csak Muzsinszki művészi tehetségét méltatta, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy a festő egy olyan korban élt, amikor a kommunista párt döntötte el, mi szép és mi nem, ám ő ennek ellenére is megőrizte szuverén egyéniségét, nem törődve azzal, hogy az ateista ideológia idején nem volt túl szerencsés a művészi hitvallást tenni Jézus mellett.

A megnyitó ünnepségen Veresné Petrőcz Mária egyházi énekeket adott elő.

A tárlat május 6-ig tekinthető meg a Szent Imre Piarista és Helyőrségi templomban.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. ma 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. tegnap 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. tegnap 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.